Test: Nikon Coolpix W300 compact camera
Onderwaterfotograaf Ron Offermans nam de Nikon Coolpix W300 voor een test mee onder water. Hoe denkt hij over deze compacte camera?
Nikon heeft al lange tijd een aantal cameramodellen die je kunt scharen onder de noemer ‘amfibiecamera’. Ze worden in de markt gezet als robuuste outdoor en all weather camera’s. Je kunt er ook mee snorkelen, maar voor echte onderwatercamera’s was de diepte waarop ze gegarandeerd niet vollopen, tot nu toe nog te gering. Maar het nieuwste model, de Coolpix W300, wordt door Nikon gegarandeerd tot 30 meter. Dat begint er natuurlijk op te lijken. Voor mij een reden deze camera eens aan de tand te voelen.
Geen onderwaterhuisje
De Nikon Coolpix W300 is een kleine en compacte amfibiecamera. Er is geen onderwaterhuisje voor beschikbaar. Dat lijkt misschien ook overbodig omdat de camera tot 30 meter diepte waterdicht is, maar mijn ervaring is dat langdurige inwerking van zout water een camera uiteindelijk geen goed doet. Het is daarom ook aan te raden de camera na elke duik in zout water zorgvuldig te spoelen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.
Een ander voordeel van een onderwaterhuisje is dat de bedieningsknoppen hierop altijd groter en robuuster zijn dan op de camera zelf. De knoppen op de camera zelf zijn met duikhandschoenen heel moeilijk te bedienen. In de tropen met blote handen zal dit een stuk beter gaan.
Externe flitser
Een onderwaterhuisje is ook vaak de enige mogelijkheid om extra hulpstukken zoals lensconverters en externe flitsers op de camera te bevestigen. Extra lenzen zijn daarom waarschijnlijk ook niet beschikbaar voor de W300, maar Nikon heeft wel een heel ingenieuze constructie bedacht om een externe flitser aan te sluiten. Deze bestaat uit een flitsarm met een grondplaat met daarop een speciale adapter die de flitser afschermt. Op die afscherming zit een aansluiting voor een glasvezelkabeltje dat verbonden kan worden met de Nikon SB N-10 onderwaterflitser, maar ik neem aan dat andere onderwaterflitsers ook aangesloten kunnen worden.
Instelmogelijkheden
Het aantal instellingen van de W300 is beperkt, wat kenmerkend is voor een point and shoot camera. De belichting kan alleen automatisch worden geregeld, maar de instelmogelijkheden voor de witbalans zijn ruim. Zelfs handmatige witbalans is mogelijk. Aan de andere kant kan de camera geen RAW-bestanden maken en dat is bij onderwaterfotografie natuurlijk een gemis.
Speciaal voor duiken en snorkelen zit er een dieptemeter op de camera. Je kunt dit zelfs in een grafiek aflezen.
Praktijk
Voor een ervaren onderwaterfotograaf voelt het wat vreemd om met zo’n kleine camera geheel zonder bescherming en zonder externe flitser onder water te gaan. Ik heb bewust geen externe flitser meegenomen omdat ik de camera echt wilde testen op zijn super compactheid.
Mijn praktijktest vindt plaats in begin april waarbij het water nog maar slechts zes graden is. Dit betekent dat ik mijn drievingerige 7mm wanten nog aan heb. Dat is beslist niet handig bij zo’n camera. De bedieningsknopjes zijn hier niet op berekend. Op een bepaald moment heb ik een schelpje moeten pakken om daarmee het juiste knopje in te drukken, anders activeerde ik steeds het prullenbakje en dat schiet niet op bij een test. Met dunnere handschoenen zal dit uiteraard eenvoudiger zijn en in de tropen met blote handen is de camera absoluut prima te bedienen.
Mijn eerste opnamen heb ik gemaakt met het interne flitsertje. Hierbij merk je meteen dat deze heel dicht naast de lens zit. Elk stofje, in het toch wel redelijk heldere Grevelingenwater, wordt hierbij sterk geaccentueerd.
Na een paar shots besluit ik al om deze te deactiveren en verder mijn duiklamp te gebruiken die ik op grotere afstand en met een grotere hoek kan gebruiken. Dit werkt een stuk beter. Wel moet je ook hiermee oppassen dat je de lamp niet te veel op lichte onderdelen richt omdat het dynamisch bereik bij een camera met zo’n kleine beeldsensor beperkt is en lichte onderwerpen al snel gaan clippen. Als ik dat een beetje doorheb, kan ik lekker aan de gang. Meteen merk ik al dat je met zo’n kleine camera ontzettend flexibel bent. Je kunt ermee op plaatsen komen die met een grote camera absoluut onmogelijk zijn. Als je de camera verticaal gebruikt, kun je het lensje op een paar centimeter boven de bodem houden. Met een beeldhoek van een 24 mm (kleinbeeld-equivalent) en een minimale scherpstelafstand van 1 cm biedt dat werkelijk ongekende cameraposities. Zelfs in vergelijking met Olympus Tough (ook zonder huisje) is het verschil tussen lens en bodem best groot.
Met een amfibiecamera zonder onderwaterhuis kun je ook werkelijk gebruikmaken van de korte instelafstand. Bij ingebouwde camera’s is dat alleen theoretisch mogelijk omdat het lenspoortje het praktisch onmogelijk maakt.
Ik heb daar dan ook optimaal gebruik van gemaakt en de meeste opnamen heb ik dan ook in verticale positie gemaakt.
Bij een zeedahlia kan ik de camera zo goed als tegen de tentakels aan houden. Wat een bijzonder perspectief en dieptewerking oplevert.
Net als de foto van de penseelkrab waarbij de schaar met het penseeltje mooi naar voren komt door het perspectief van de lens.
Ook opnamen waarbij ik wat meer afstand neem, lukken prima. Het ledlicht van mijn Light&Motion lamp kan ik bundelen of in flood-stand gebruiken. Op grotere afstand moet ik het licht wel bundelen want anders heeft het geen effect.
De meeste opnamen zijn ondiep gemaakt waar het natuurlijke licht de belangrijkste lichtbron is. Op het lcd-scherm van de camera zien de foto’s er heel behoorlijk uit.
Resultaat
Thuis op de computer ben ik ook absoluut niet ontevreden over het resultaat. De belichting en contrast zijn eigenlijk prima. Wel hebben meeste foto’s een lichte groenzweem. Helaas heb ik geen RAW-bestanden, maar de zweem is ook wel uit de JPEG-bestanden te halen. De scherpte is prima, zeker als je het formaat van de beeldsensor in ogenschouw neemt. Helemaal tevreden ben ik over de unieke composities die ik heb kunnen maken door de flexibiliteit in positioneren van de camera. Ik geloof niet dat ik ooit zo tevreden was over het resultaat van een eerste duik met een voor mij nieuwe camera.
Conclusie
Ik vind de Coolpix W300 een heel leuke camera. Een absolute aanrader voor duikers die niet te veel poespas willen. Ze kunnen met deze camera soms met beelden bovenkomen waar profs met een heel uitgebreide digitale spiegelreflex sacherijnig van zullen worden. Uiteraard heeft de camera ook zijn beperkingen, maar voor het aanschafbedrag krijg je heel veel waar voor je geld.
Als je serieus onder water wil gaan fotograferen, is een camera alleen niet genoeg en moet je de camera kunnen uitbreiden met een macro- en groothoekconverter, een onderwaterhuisje en externe flitsers. Wat dat betreft ben je met de Olympus Tough veel beter uit omdat daar talloze uitbreidingen voor op de markt zijn die van de camera een all-round onderwatercamera maken.
5 reacties
Hans van Rijn
Leuke test, Ron!
Sabine Dercksen
Helaas een hele slechte ervaring met Nikon, inzake de W300.
Aantal keren meegemaakt dat de camera niet aanging onder water of de accu na 20 minuten leeg.
Volgens Nikon komt dit door de temperatuurswisseling (ik duik alleen in tropisch water, hier is dus geen sprake van) en valt dit niet onder de garantie.
Er vormt zich condens achter het beschermglas, wat voor de lens zit?
Met andere woorden: elke duik is het spannend of de camera wel of niet aan zal gaan en/of hoe lang de volle accu het volhoudt.
Paul Bakker
Hoi Sabine,
Je klachten komen me bekend voor.
Wij hebben alle voorlopers van de W 300 gehad en alle door jouw genoemde klachten meerdere malen mee gemaakt.
Waaronder ook het feit dat de camera niet aan gaat, dit is niet goed en is een duidelijk technisch mankement van de camera.
Onze ervaring is dat Nikon de camera zonder problemen omwisselde, mits het binnen de garantie periode is natuurlijk.
Dikke pluim voor Nikon wat ons betreft, het hangt wel af van hoe de dealer zich hierbij opstelt, uiteindelijk verloopt deze actie via de verkopende partij, als die er geen energie in willen steken vis je achter het net en dat is natuurlijk niet goed te praten.
Helaas is condensvorming een ander verhaal, je instructie boekje geeft ook duidelijk aan dat dit voor kan komen en verder niet schadelijk is voor de camera, dat klopt mits je hier ook goed mee om gaat.
Er zijn een paar handigheidjes die condensvorming kunnen verminderen of zelfs geheel kunnen voorkomen.
Een batterij die te snel leegloopt kan te maken hebben met een technisch mankement van de camera of gewoon een slechte batterij of een camera die te lang in de standby staat of aanstaat en bv continue een videootje opneemt zonder dat je er erg in hebt.
Condensvorming verminderen;
Leg de camera bij een werkende AC-unit met de openzijde naar boven, laad tegelijkertijd de batterij op, batterij in de camera laten zitten.
De batterij wordt tijdens het laden altijd iets warm waardoor vocht kan verdampen en uit de camera trekt.
De AC unit koelt de temperatuur in de kamer en onttrekt daarbij ook vocht uit de kamer en dus ook uit de camera.
Dit duurt natuurlijk wel een poosje, een nachtje zo laten liggen is prima en kan herhaald worden indien nodig.
Verder kan je camera ook condensvorming vertonen overdag, tijdens het fotograferen.
Zet de camera uit, maak hem open, haal de batterij er uit en houd hem zolang in de zon met de opening naar boven(5-10 min), totdat de condens wegtrekt, stop de batterij er weer in sluit de camera, en je kan weer fotograferen.
Dit moet je wel een keer of twee drie herhalen maar uiteindelijk is camera dan ”vochtvrij”.
Vermoedelijk heb je dan ook onderwater geen last meer.
Zorg er voor dat bij het sluiten van de camera de aansluiting en de afdichting 100% schoon is, dit is echt heel belangrijk, elke keer dat je hem open en dichtmaakt, schoonmaken voor het sluiten, ook al lijkt het zinloos toch doen.
Paul Bakker
Hoi Sabine,
De W300 heeft inderdaad wat onhebbelijkheden maar zijn wel oplosbaar.
De condensvorming ontstaat doordat de camera toch warm wordt tijdens het fotograferen, het hele kleine beetje vocht dat vrijwel altijd of vaak toch in je onderwatercamera aanwezig is, verdampt tijdens het gebruik en condenseert en slaat neer op de lens of onder de afdekplaat van je LCD scherm.
Beste is om je standby modus zoveel mogelijk te gebruiken, die instelling heb ik op 5 minuten staan, als je dan tijdens je duik een nieuw onderwerp ziet hoef slecht de ontspanknop half in te drukken dan gaat de camera weer aan voor 5 minuten of langer, afhankelijk van de acties die volgen.
Die condensvorming is wel iets wat je zoveel als mogelijk moet proberen te vermijden en dat kan ook.
Controleer je camera tijdens het gebruik geregeld even snel op condens vorming, indien dit zo is zet hem dan even uit en na 5-10 minuten weer aan,, meestal kan je dan gewoon weer verder fotograferen, herhaal indien nodig deze actie.
Een klein beetje condens is ook niet zo erg, op je LCD scherm is het slechts lastig maar maakt voor het fotograferen niet zoveel uit, op je lens is het natuurlijk waardeloos.
Maar laat je duik niet verpesten door een beetje condens, bv door condensvorming langs de randen van je lens of in een hoekje, foto’s maken kan dan nog steeds , je moet er alleen rekening mee houden.
Sommige camera’s hebben vanaf het begin last van condens vorming en sommige niet, geen idee waarom dit zo is maar het is nou eenmaal zo.
Het vocht in je camera kan je wel grotendeels verwijderen;
leg hem open bij een werkende AC-unit en laad tegelijkertijd je batterij op, in de camera laten, plaats de camera daarbij natuurlijk zoveel als mogelijk met de open zijde naar boven.
Laat hem maar een nachtje zo liggen en herhaal indien noodzakelijk.
Sluit de camera, met een opgeladen batterij, voordat je de AC gekoelde kamer verlaat.
Je W300 kan ook bij gebruik bovenwater condensvorming krijgen.
Neem dan even de tijd om met je camera in de zon te gaan zitten, open zijde naar boven en na ca. 10 minuten is de meeste condens verdwenen.
Herhaal indien nodig en zolang je lens niet beslaat kun je gewoon fotograferen tussen door.
Uiteindelijk is de meeste vocht dan weg en zul je merken dat ook onderwater condensvorming minder voor komt.
Totdat je een keer de camera onvoldoende gedroogd hebt na het duiken en tijdens het wisselen van de batterij toch weer een klein drupje in het huis terecht komt.
wees voorzichtig dus.
Tenslotte het volgende, condensvorming op grotere diepte (dieper dan 20 m1) kan kortsluiting in je systeem veroorzaken.
Je camera wordt dan behoorlijk samengedrukt, dat is goed te zien aan de holle vorm die de afdekplaat van je het LCD schermpje aan neemt, condens zie je dan veranderen in grotere druppels die op de verkeerde onderdelen vallen en zo je camera ”verbranden”.
Onze W300 zijn maar een paar keer op 30 m1 diepte geweest, wij vonden het vaak zonde van de tijd die we al fotograferend onder water door brachten, liever langer en minder diep en meer kans om dan wat leuks te zien.
Succes met je W300, hij maakt fantastische foto’s
Hans
Slechte ervaringen, met de Nikon W300.
Wel prachtige opnames inmiddels mijn exemplaar volgelopen op een diepte van 3 meter in zoet water, half jaar later het toestel van mijn duikmaat volgelopen op 6 meter in zout water.
De vrouw van mijn duikmaat heeft er ook een, waar uitsluitend mee gesnorkeld wordt, ook hier al ellen de met condens in het apparaat.
Apparaten worden uiterst voorzichtig behandeld en uitsluitend thuis of in de hotelkamer geopend.
Al jaren ervaring met Ikelite huizen, flitsers en lichtmeters “nog met dia’s”, Canon Powershot in Canon onderwaterhuis, Sony in Sony OW huis en en SeaLive oude model en Fuji compact en Gopro… Van al deze camera’s is er nog nooit een volgelopen.
Mijn conclusie geen Nikon W300 kopen, prachtige foto’s tot hij vol loopt…