Test: Mares Guardian met Ergotrim
Bij Mares staat de ontwikkeling nooit stil. Een mooi voorbeeld is de Guardian met Ergotrim. Rob van der Kuyl testte het trimjacket en de Ergotrim.
Ik hoor het je al zeggen Ergotrim? Bedoel je niet gewoon Airtrim? Nee, ik bedoel echt Ergotrim! Mares heeft namelijk het eigen Airtrim doorontwikkeld en daar is de Ergotrim uit voortgekomen, een verbeterde Airtrim zeg maar…
Wat is er dan zo anders vraag je je af? Wel, als we kijken naar het gehele Guardian stabjacket (noot van de redactie: voor dames de Grace) zal je niet meteen het gevoel hebben dat je naar een compleet nieuw systeem kijkt. Maar schijn bedriegt, want dat is het dus wél.
Eerste aanblik
Op het eerste gezicht ziet het Guardian jacket er behoorlijk standaard uit, zwart cordura 420 materiaal, afwerpbare loodpockets, drie zakken met rits, mesbevestigingsgaatjes op de bovenste rechterzak, een zachte buikband met daarover een sluiting met clip, een borstbandje, 2 scharnierende schouderbanden, een opbergmogelijkheid voor de octopus aan de rechterkant boven de zakken, 5 D-ringen in verschillende maten en op verschillende plekken, 2 pockets achter op de rug onder de luchtblaas (voor wat (soft) lood), de zgn. trimweightzakken), een brede flesband voor een enkele fles of de mogelijkheid om een dubbelset te monteren, een handgreep op de backplate waarbij die laatste ook nog eens afgeschermd wordt door een “lumbar comfort systeem” (lees een padding voor je rug(gegraat)), een band voor om de flessenhals, 4 snelontluchters (linksachter met een rode knop, rechtsachter met een rode knop, rechtsboven met een grijze knop en de laatste in de inflatorslang zelf) en een inflator.
En die inflator, dat is nou juist de vernieuwing. Die inflator is namelijk geen gewone inflator. Het is een combinatie van een gewone inflator en een Airtrim: de Ergotrim!
— De inflator, dat is nou juist de vernieuwing. Het is geen gewone inflator. Het is een combinatie van een gewone inflator en een Airtrim: de Ergotrim! —
Ergotrim
Als je op details gaat letten, zie je al snel wat er anders is. Zo zitten er op de inflator zelf geen twee, maar drie knoppen en zit er aan de zijkant een uitstekend palletje waarmee je de inflator kan vastzetten op het jacket – de Ergotrimclip, een v-vormige clip boven de linkerzak van het jacket.
Als laatste valt op dat waar aan de rechterkant van het jacket een opbergmogelijkheid voor de octopus zit, zoiets ook aan de linkerkant zit – het is een laag rekbare stof op het jacket, waar je de inflatorslang doorheen kunt halen als je het jacket in de Ergotrim-configuratie gebruikt. Je bent dan een stuk meer gestroomlijnd dan met een als het ware bungelende inflatorslang (ook als je die door de daarvoor bedoelde lus haalt, maar ook dan heb je een veel losser en minder gestroomlijnd geheel).
De drie knoppen op de inflator zijn om het jacket op te blazen (de rode), om af te blazen door middel van het Ergotrim-systeem (de grijze knop) en om manueel en oraal op- of af te blazen (de zilveren knop op de kopse kant).
Als je de inflatorslang in de Ergotrim-configuratie wilt gebruiken, haal je de inflatorslang en de middendrukslang achter de stof door als ware het een tunneltje. Als je dat doet zonder de bovenkant van de inflator los te draaien, zit je met een hele rare knik in het geheel. Dat is niet gestroomlijnd, maar ook niet praktisch. Daarom heeft Mares ervoor gezorgd dat je de borgring bovenop los kan draaien – je ziet dan dat de inflatorslang eindigt in een 12-hoek, waardoor je makkelijk de hoek van de slang kan aanpassen. Slang eruit, draai aanpassen, slang er weer in drukken, borgring aandraaien en klaar!
Als je de inflator met het oog hierop toch open hebt, zie je meteen de kunstofkabeltjes van het Ergotrim-systeem waarmee de pneumatische ontluchters worden aangestuurd. Vroeger waren dit vaak staalkabeltjes, maar omdat deze toch wel eens wilden roesten, wordt nu kunststof gebruikt. Helemaal ijzervrij is het niet omdat de verbindingsstukken voor de kabeltjes toch van ijzer zijn. Deze variant zou dus duurzamer moeten zijn, maar dat zal de tijd leren.
Het Ergotrimsysteem werkt verder hetzelfde als het oude Airtrim-systeem: door de pneumatische werking van de ontluchters kan de duiker in elke positie zijn jacket gecontroleerd ontluchten. Je hoeft dus niet zoals in het geval van een traditionele inflator ervoor te zorgen dat het slanguiteinde het hoogste punt is. En daarbij moet je dan ook nog een oppassen dat er geen knik in de slang zit, omdat dat de werking verstoort. Overigens, je kunt de inflatorslang van de Guardian ook op de traditionele manier gebruiken.
Ten slotte kan het Guardian trimjacket worden uitgebreid met nog enkele accessoires, zoals een mesje voor op de schouder en enkele klittenbandstukken om het jacket op verschillende plaatsen qua kleur te personaliseren. Dat laatste kan handig zijn voor een duikschool die zo de maatvoering ken verduidelijken.
Duiken!
De Guardian omvat de fles geheel (ik voel niks ervan, wellicht ook door de padding) en het jacket zelf zit als een handschoen om mijn lichaam gegoten en toch heb ik meer dan genoeg bewegingsvrijheid.
Het opblazen en ontluchten is bij de eerste duik in Ergotrim-configuratie nog even wennen. Ik zoek eerst nog naar een bungelende inflatorslang -die er dus niet is- en als ik de Ergotrim gevonden heb, neig ik er nog steeds naar om deze op te tillen om af te blazen. Dat laatste kan dus niet, want hij zit goed vastgeklikt.
Het is daarnaast ook een kwestie van gevoel krijgen bij de druk op de knoppen, opblazen gaat behoorlijk snel, terwijl ik bij het afblazen in het begin te voorzichtig ben. Het gaat zo rustig, zo gecontroleerd. Maar het went heel snel en doordat de inflatorslang netjes opgeborgen zit, ben ik hem nooit kwijt noch bonkt hij in stroming tegen mijn lichaam. Afblazen werkt ook gewoon in elke stand of hoek, ik hoef dus niet van positie te veranderen, lekker makkelijk!
Bij de volgende duiken gebruik ik afwisselend de inflatorslang in de Ergotrim-configuratie of als een klassieke losse inflatorslang en ook in die configuratie werkt het geheel goed. Het is wel even pielen voor de duik om de inflatorslang in en uit de “hoes” te krijgen, maar als je geduld hebt, gaat het goed. Je moet dus geen haast hebben, besluit dus ruim voor je duik hoe je je configuratie wil!
Voor het gebruik als een “standaard inflator” is de kop van de inflator met de knoppen lekker zwaar, dus hij gaat niet “zweven” of “drijven”, hij blijft netjes naast je hangen. Afblazen kan je dan op de klassieke manier via de zilveren knop en het omhooghouden van de inflatorslang, maar ook de grijze knop van het Ergotrimsysteem werkt gewoon.
Ik kan me dan ook voorstellen dat dit voor veel duikers een heel fijn systeem is, zeker voor hen die al Airtrim fan waren, maar nog meer zie ik een toegevoegde waarde bij het lesgeven aan nieuwe duikers. Dit systeem zal, omdat je op verschillende manieren je drijfvermogen kan controleren, in mijn beleving de veiligheid bevorderen bij hen die hun drijfvermogen nog niet helemaal goed beheersen – ze kunnen immers afblazen door de slang omhoog te houden of door op de grijze knop te drukken. En je kan net als bij een “gewone” inflatorslang het jacket ook met de mond opblazen, een heel verschil met de Airtrimjackets van de vorige generaties.
Het SLS systeem voor het lood is het systeem dat Mares op meerdere jackets gebruikt en dus qua werking is dat bekend. Afwerpen en (terug)plaatsen van het lood is voor een geoefende duiker goed te doen, zolang er maar niet teveel lood in de pockets zit. Denk daarom ook aan de trimweight-zakjes op de rug, goed voor de balans onder water, maar ook voorkomt het dat je alles in de loodpockets moet stoppen.
Over zakken gesproken, omdat het jacket twee zakken rechts heeft is het goed kijken waar je wat stopt. Ik had mijn autosleutel in de kleine bovenste zak gestopt en zocht na de duik in de grote…. Dat was niet goed voor mijn gemoedsrust…. Maar de rits had prima zijn werk gedaan, dus de sleutel was er gewoon nog!
Conclusie
De Ergotrim is een mooie verbetering van het Airtrimsysteem, zeker een aanrader voor zowel gevorderde als beginnende duikers. De combinatie van een klassieke inflatorslang met het Airtrimsysteem kan zorgen voor verbeterde stroomlijn maar ook veiligheid, omdat afblazen ook werkt als de inflator niet op het hoogste punt is en je wel makkelijk bij lage flesdruk het jacket oraal kan opblazen. Met de Guardian zelf is verder ook niks mis, prima jacket waarmee je lekker kan duiken. De enige verbeterpunten die ik zag, waren het borstbandje met bijbehorend clipje en de grijze snelontluchterknop rechtsvoor – waarom die laatste niet ook rood is zoals de andere twee, is mij niet duidelijk. Rood is een stuk zichtbaarder.
2 reacties
Joop Gortemaker
Wat is precies het verschil tussen het damesmodel en het herenmodel?
Tom
Dag Joop!
Dit is deels de kleurstelling maar belangrijker nog, de pasvorm is anders. Zo is bijvoorbeeld de borstclip anders geplaatst.
Groet!