Test: Mares stabjack Bolt
De Mares Bolt combineert de voordelen van een stabjack met geïntegreerd lood en een wing. Rob van de Kuyl nam de proef op de som en ging ermee duiken.
Eerste aanblik en gebruik
Het MARES Bolt stabjack met SLS loodpockets is eigenlijk een wing met een aparte backplate waar alles aan vastzit. Aan de zeer zachte en comfortabele backplate (Mares noemt dit een Lumbar Comfort Systeem) zit het ‘jacket’ – niet meer en niet minder dan twee scharnierende schouderbanden, een comfortabele buikband met daaraan de twee SLS loodpockets en achter op (links en rechts) de rug twee vaste zakjes voor zogenoemde trimweights (zakjes om een extra loodblok of zakje in te stoppen voor een betere trim). En dit alles in combinatie met een grote luchtblaas of wing. Vanwege de grootte van de wing is het jacket geschikt voor zowel enkel- als dubbelsets. Aan de wing zitten bungees die ervoor zorgen dat de blaas als je hem niet helemaal opblaast, iets teruggetrokken wordt zodat je je strakke stroomlijn houdt.
Verder beschikt het geheel over over 6 roestvrijstalen D-ringen om zaken aan te hangen en door de ongekende liftkracht, wel 21 kilo, is het geen enkel probleem om hiervan ook gebruik te maken. Mocht je nou te veel lift hebben dan kan één van de drie sneltontluchters je daarbij wel helpen. Deze bevinden zich op de geijkte plekken, in de inflatorslang, rechts op de schouder en de laatste rechtsonder op de onderkant van de wing. Het zijn allemaal vrij platte ontluchters, wat ook weer een voordeel biedt qua je stroomlijn.
Aan de rechterkant onder het loodpocket zit een oprolbare zak voor materialen die je niet aan een D-ring kunt of wilt meenemen. Dat is dan ook meteen de enige mogelijkheid bij dit jacket om iets op te bergen, tenzij je de loodpockets daarvoor zou gebruiken. De loodpockets zelf zijn van een bijzonder stevig materiaal en hebben een ritssluiting om te voorkomen dat de loodblokken of zakjes eruit vallen. Daarbij zijn ze aan het jacket verbonden middels het SLS systeem (Slide and Lock System). Het materiaal moet ook wel stevig zijn want de loodpockets kunnen met maximaal 4 kilo (maten XXS-S) of 6 kilo (maten M-XXL) gevuld worden. Je kan dus maximaal 8 of 12 kilo aan lood in de pockets kwijt. Dat is nogal wat. Niet voor niets kan je aan de buitenkant goed zien of het SLS-systeem zijn werk doet. Een rood driehoekje betekent dat de loodpocket misschien wel goed geSLIDE heeft, maar niet dat deze geLOCKt is. Pas als je een groen driehoekje ziet met een rood slotje, is het systeem goed geborgd. Om dat te bereiken moet je na het sliden de rode ‘knop’ aan de bovenkant van het loodpocket indrukken. Niet geheel onbelangrijk gezien de hoeveelheid lood die erin past.
Als laatste is te vermelden dat dit gehele systeem ongeveer 3,9 kilo weegt (large versie) en redelijk goed op te vouwen is. Dit model is dus ook geschikt als reisjacket.
Kortom, de hele opzet van het jacket geeft je letterlijk veel bewegingsvrijheid.
De duik en erna
Het aantrekken van het jacket gaat vrij makkelijk ondanks dat de loodpockets erg naar beneden hangen. Dat naar beneden hangen komt omdat ik in elk loodpocket drie kilo lood heb zitten. Eenmaal aan is het jacket goed af te stellen – dit is wel een must omdat het jacket net als bij een gewone wing ook de neiging heeft om aan de oppervlakte de duiker voorover te duwen. Dit in combinatie met de kilo’s lood doen mij al snel beseffen dat ik bij een volgende duik gebruik ga maken van de trimweights – deze corrigeren het naar voren duwen aan de oppervlakte enigszins. Wel is de belasting van mijn rug minimaal, heerlijk is dit en ook nog zacht.
Onder water heb ik echter geen enkele moeite met het lood in de pockets. Ik hang heerlijk ontspannen onder de wing en ik kan me heel erg vrij bewegen. Mijn camera hangt aan een D-ring, mijn duiklamp aan een andere en mijn decoboei aan weer een volgende. Wie heeft er eigenlijk zakken nodig?
Ik zit goed ingesnoerd met de schouderbanden en de buikband en door de bungees blijf ik (ook in rare posities bij het fotograferen) een compacte stoomlijn houden. Duiktechnisch doet het jacket precies wat het moet doen.
Toch loop ik tegen een probleem aan bij het duiken en dat ligt niet aan het jacket maar aan de loodpockets. Terug bij de Zodiac na een bootduik wil ik netjes mijn loodpockets aan de schipper geven voordat ik de set afdoe en afgeef. Wel zo vriendelijk voor hem qua tillen. Het probleem is echter dat bij één van de loodpockets ik niet het pocket als geheel uit de houder trek, maar dat ik alleen het handvat in mijn hand heb. De rest van het loodpocket zit muurvast in de houder. De andere loodpocket krijg ik wel moeiteloos los. De schipper moet dus half tillen.
Het locksysteem werkt in één geval dus te goed. Eenmaal aan land zie ik bij een nadere inspectie van de twee losse onderdelen helemaal niets. Ik zie geen breuken, geen barsten helemaal niks. Ook mijn buddy’s zien niks fouts of kapots. Als ik dan met moeite uiteindelijk het restant van het loodpocket met de twee kilo lood uit het jacket heb, kan ik heel makkelijk de twee onderdelen weer met elkaar verbinden en voilà, het geheel werkt weer als een zonnetje. Geen idee wat er nu precies mis is gegaan, maar ik ben blij dat ik niet in een noodsituatie zat waarbij ik mijn lood had willen/moeten afwerpen.
Voor onderhoud ga je natuurlijk naar een dealer, maar op zijn tijd het jacket spoelen met een daartoe geschikt reinigingsmiddel is natuurlijk wel iets wat je zelf moet doen. Via de inflator laat je er zoet water in laten lopen dat via de inflatorslang of de snelontluchter onder aan de blaas weer weglooptn.
Plus-en minpunten
+ Geweldige duikeigenschappen
+ Comfort verhogende rugbescherming
+ Goede afstelling mogelijk o.a. door de scharnierende schouderbanden
+/- Slechts één zak om materialen in op te bergen
– Probleem met een SLS loodpocket
Conclusie
De MARES Bolt is een jacket met fijne duikeigenschappen en een goede keuze als je op zoek bent naar de combinatie van een wing en een stabjack. Het heeft veel liftvermogen en D-ringen, maar minder opbergmogelijkheden.
Reactie van Aad van der Meulen, Sales & Marketing Mares Benelux
Wij zijn ook erg blij met het jacket en de test. Ten aanzien van het geconstateerde probleem kan ik melden dat het SLS loodpocket ondertussen is verbeterd – de grip van de hendel is kleiner gemaakt en de vorm is veranderd waardoor deze beter vastklikt en minder uitsteekt. Ook is de hendel aangepast op de constructie, het loskomen van de handgreep is hiermee verleden tijd.»
Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.