Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Lamp Sealife Sea Dragon 2100

Een multifunctionele lamp met verschillende standen die je kunt gebruiken als videolamp en als handlamp. Frank de Bruin heeft de Sealife Sea Dragon 2100 als handlamp voor DuikeninBeeld getest. 

Duiker in Vinkeveen met Sealife Sea Dragon 2100. Foto: Cees Kassenberg

Foto: Cees Kassenberg

De eerste indruk
Als ik de Sea Dragon 2100 in handen krijg, valt me op dat het een redelijk compacte lamp is. Er zit een grip en grondplaat bij. Het handvat is een optionele accessoire en zit in een los zakje. Ik zet het handvat eenvoudig op de lamp via een “klik” (flex-connect systeem) zodat dit gelijk een handlamp is. De lamp ligt zo goed in de hand.

Als ik de accu in de lamp doe, zie ik dat het batterijcompartiment geïsoleerd is, zodat het water wanneer het batterijcompartiment vol zou lopen, niet bij de interne elektronica kan komen. Ik check voor de zekerheid even of de o-ring schoon is en sluit vervolgens de lamp.

Via de knop aan de bovenkant kun je met één vinger de lamp geheel bedienen. De Sea Dragon heeft 5 standen: 100% bundel, 50% bundel, 25% bundel, de 100 % spot en een noodsignaalstand.

De duik en erna
Ik ben benieuwd hoeveel licht de lamp geeft en wat het verschil tussen tussen de verschillende bundels. Onder water gebruik ik eerst de spot om te kijken wat de bundel van 15 graden doet en ik sta versteld van de lichtbundel en straal. De bundel is mooi smal en straalt redelijk ver. Deze stand is goed om op langere afstanden onderwerpen mee aan te lichten.
Ik heb lekker een stukje rond gekeken. Als ik wat kleinere diertjes onder water tegenkom, stap ik over op de 100% bundel. Dit geeft een mooi egaal uitgelicht stuk met een grotere diameter, waarmee het zoeken naar klein spul onder water een stuk makkelijker wordt. Bij een spot op vol vermogen is er bij het zoeken naar kleine dingen al snel te veel licht. Als ik terugschakel naar de 50% bundel, zoekt het een stuk plezieriger en word je minder snel verblind door de hoeveelheid licht, het kijkt rustiger.

Rond de 1,5 meter diepte zet ik de lamp nog een stap terug op 25% en dit is op deze diepte ook genoeg licht om mee te zoeken.

In de beschrijving staat ook dat lamp geschikt is voor videografie. Daar heb ik hem nu niet voor gebruikt, maar wel heb ik videobeelden bekeken die belicht zijn met de Dragon 2100, en het blijkt dat de lamp mooi egaal belicht. De Dragon 2100 is dus voor vele doeleinden te gebruiken.

Plus en minpunten
+ erg licht in gewicht
+ mooi klein formaat (13x6x10)
+ goede lichtspreiding
+ wordt standaard geleverd met grip en grondplaat
–  als je deze lamp als handlamp wilt gebruiken, moet je een los accessoire bij kopen

Conclusie
Mooie lamp met goede lichtbundels, voor veel doeleinden onder water geschikt, van handlamp tot videolamp.

Reactie van Harro Cats, importeur van de Sealife Sea Dragon 2100:
«Als importeur sluiten wij ons aan bij de bevindingen van de tester. Het geeft een goede weergave van het gebruik zoals de lamp bedoeld is.  De lamp is ideaal voor onder andere de Nederlandse wateren. Je kan hem gebruiken als handlamp voor een gewone duik in de spot en voor een bredere belichting schakel je over naar de flood-stand. De lamp is ook uitermate goed te gebruiken voor het filmen en fotograferen. Dan is het voordeel weer dat je geen extra accessoires hoeft te kopen omdat al zijn meegeleverd.  De accu heeft een brandduur van 60 minuten op 100% vermogen, 120 minuten op 50% en 4 uur op 25% vermogen. Opladen met de bijgeleverde lader duurt circa 4 uur. Optioneel is een extra accu te verkrijgen. Deze Sea Dragon lamp is met recht een all round lamp.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

1 reactie

  1. Hoe werkt het laden van deze lamp? Is dat extern met USB of moet de accu er uit gehaald worden?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief