Inloggen

Wachtwoord vergeten?

De test: Fourth Element duikschoenen

De Pelagic en Amphibian duikschoenen van Fourth Element zijn aan een test onderworpen. Hoe zitten en zwemmen ze?

De test werd dit keer door vaste tester Rob van der Kuyl samen met buddy en ervaren duiker/instructeur Daan van Wijk uitgevoerd in Egypte en Nederland.

Fourth Element leverde voor de test twee verschillende modellen duikschoenen aan: de Pelagic en de Amphibian schoentjes. De Pelagic is een lichtgewicht en isolerende schoen die (volgens de fabrikant) geschikt is voor bootduiken en een enkele kantduik (waar dan geen scherpe rotsen of oesterbanken zijn). De Amphibian is meer voor het ruigere werk, voor de duikstekken waar je ook moet klimmen of klauteren.

Eerste aanblik en gebruik
Beide schoentypes zijn gemaakt van 6,5 mm neopreen en hebben een stevige rits met een stopper(!).RTEmagicC_FourthElement_insoles.jpg De stopper voorkomt dat de rits opengaat. Ook hebben ze beide op de hiel een verdikking zodat je vinbandje niet van je voet kan schuiven. En vernieuwend is dat ze ook beiden een ergonomisch inlegzooltje hebben zodat je schoentje en je voet nog beter op elkaar aansluiten. Dit inlegzooltje is overigens gewoon eruit te halen; dus als het niet bevalt, kan het er gewoon uit.

De Pelagic duikschoentjes zijn licht en hebben minder rubber over de bovenkant van de voet, ook is de zool niet al te dik. Eerlijk is eerlijk ze verdienen niet de schoonheidsprijs qua uiterlijk. Ze komen ons inziens wat lomp en ongestyleerd over – vooral ten opzichte van de Amphibians die wel degelijk een lust voor het oog zijn – maar uiteindelijk gaat het natuurlijk bij beide om de functionaliteit: warmhouden van de voeten, bescherming en een goed profiel zodat je niet je grip verliest.

De duik en erna

De Pelagic duikschoentjes zijn met Daan mee geweest op de trip naar de Rode Zee. En als elke duikreis is het een uitdaging om het gewicht van je duikuitrusting onder het maximaal toegestane gewicht te houden, zeker als de Egyptenaren op de terugweg nog wel eens de weegschaal een handje willen helpen. Hier kwamen de Pelagics goed van pas, de schoentjes zijn namelijk lekker licht qua gewicht.

RTEmagicC_FourthElement_Pelagic.jpgSommige schoentjes zijn lastig om aan te trekken, maar deze helemaal niet. Ze zitten goed en je kunt er prima op lopen – niet alleen op zand maar ook op harde bodem zoals rotsen. Hoewel de Amphibian geschikter moet zijn voor kantduiken, biedt de Pelagic toch voldoende steun om ook ladders mee op te klimmen. Of je ermee de oesterbanken moet gaan trotseren, lijkt ons niet, maar daar hebben we ze ook niet op getest –  daar zijn de Amphibians voor bedoeld.

Daan was even bang dat ze door het plompe uiterlijk en de relatief brede voet niet in zijn vinnen zouden passen, maar dat bleek niet het geval. Een echte uitkomst is de handige rits/stopper. Bij de eigen duikschoentjes is het probleem dat de rits onderwater tijdens het duiken wel eens los gaat en dat is knap irritant. Beide schoentypes hebben hier een prachtige oplossing voor. En de Pelagic zijn dan wel getest in warm water maar het lijkt er op dat de 6.5 mm neopreen ook prima voldoet voor duiken in een Hollands klimaat. Het inlegzooltje zorgt voor een strakke aansluiting, maar als je wat meer ruimte wilt zijn ze er zo uit te halen.

Het was de bedoelding dat Daan ook de Amphibians zou testen, maar zijn maat 42 kwam niet overeen met de Amphibian maat 42. Ze zaten hem gewoon te strak. Het vreemde is dat vergelijkbare schoentjes van een ander merk (ook met verstevigde zool en profiel) hem wel goed zitten. Daarom trok Rob (ook maat 42) ze aan en werden ze onderworpen aan een test in Zeeuwse wateren met wat kantduiken.

RTEmagicP_FourthElement_AmphibianDe Amphibians zitten mij (Rob) super, wellicht iets te strak, maar het kan zijn dat dat komt door of nieuwigheid of door het inlegzooltje. Gezien Daans probleem om erin te komen kan het ook nog liggen aan de maat…
Dus ook maar eens een paar duiken gemaakt zonder het zooltje. En wat blijkt, ook prima! Met de Amphibians kan je rustig over oesterbanken klimmen en klauteren (of zelfs vallen, ja dat hebben we ook onvrijwillig getest…) – geen centje pijn door de dikke zool en de bovenkant is ook goed beschermd. Verder geen moment koud gehad, dus de isolatie is prima. Buiten dat, is het stoppertje op de rits een geweldige uitvinding. Dat niet meer fabrikanten dat hebben….

Ook ben ik blij met de verdikking op de hiel. Ik ben wel eens bijna een vin kwijtgeraakt die uit vrees voor kramp niet strak genoeg was aangetrokken. Verliezen is nu praktisch kansloos.

Over niet verliezen gesproken -ook niet onbelangrijk- beideRTEmagicP_FourthElement_Footwear modellen zijn niet lastig om uit te trekken, de rits gaat voldoende naar beneden. En wat sommige duikschoentjes hebben gedurende een duik, te weten het vacuüm trekken, daar heb je bij deze geen last van.

Komen we bij de plus- en minpunten !

Pluspunten van de Pelagic (P) en Amphibian (A) zijn:
+ pasvorm (P) (A)
+ licht in gewicht (P)
+ rits met stopper (P) (A)
+ verdikking op de hiel (P) (A)
+ ergonomisch voetbed (P) (A)
+ zool bij klauteren (A)

Minpunten van de Pelagic (P) en Amphibian (A) zijn:
– zool bij echt klauteren (P)
– kwetsbaarheid bovenkant voet (P)
– maatvoering? (A)

Conclusie
Al met al hebben beide schoentjes een goede pasvorm (zowel met als zonder het inlegzooltje) en voldoen ze voor de duiken waar ze voor aangemerkt zijn. Ze lopen beide lekker, zitten comfortabel en de rits blijft goed zitten dankzij de handige ritsstopper. Het lastige is nu welke je moet aanschaffen. Waar duik jij het meest?

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

www.fourthelement.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief