Ruud Bongers – Terug naar Sharm
Hij heeft duidelijk zijn hart verloren aan (en in!) het Egyptische Sharm el Sheik. Deze stad was voorheen een topbestemming voor duikers, maar is momenteel moeilijker bereikbaar. Maar niets weerhoudt hem om te gaan.
Datum: 13/5 – 23/5
Duiklocatie: Diverse / Sharm el Sheik
Terug naar Sharm el Sheik
Om te beginnen moet ik even kwijt dat ik misschien een beetje bevooroordeeld ben omdat ik:
• Mijn Open Water brevet heb gehaald in Sharm, en hiermee mijn leven een andere richting gaf
• Jarenlang terugkeerde om vakantie te vieren (lees te duiken) in Sharm
• Drie jaar als duikinstructeur heb gewerkt, en gewoond in Sharm
• Mijn vrouw heb leren kennen in Sharm
Sharm el Sheik heeft dus een groot deel van mijn leven beheerst en bepaald.
Op het moment dat mijn vrouw en ik reizen is het half Mei, en we hebben ervoor gekozen via Istanbul met Turkish Airlines te vliegen omdat het een erg goede prijs is, en de verbinding de makkelijkste voor onze woonplaats. Ook de toegestane hoeveelheid bagage is met 30kg op zijn minst genereus te noemen. De vluchttijden zijn een beetje minder omdat we midden in de nacht aankomen in Sharm.
Doordat er maar een vliegtuig is geland zijn we snel door alle controles heen, en het doet mij persoonlijk deugd dat op de bagage-carousel zo goed als alleen maar duiktassen te zien zijn, zoals ik mij herinner uit de eerste jaren van dit millennium.
Het is nog altijd een chaos buiten de deur van de aankomsthal, waar iedereen zo snel mogelijk zijn gasten wil vinden om toch nog een paar uurtjes slaap te krijgen, en waar taxichauffeurs tegen beter weten in proberen een ritje te bemachtigen. Ons hotel heeft een privétransfer, en samen met nog een verdere gast zijn we snel onderweg naar het hotel in Na’ama Bay.
Het is alweer licht als we onze ogen sluiten om toch nog een paar uur slaap te krijgen; we blijven tien dagen en zullen hiervan zeven duiken. Veel haast is er dus niet, een prima vakantiegevoel.
Dag 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 in Sharm zijn bestemd voor het duiken, en in deze tijd gaan we zestien keer “kopje onder”. Van de riffen in Straat van Tiran, via de lokale duikplekken en Nationaal Park Ras Mohammed tot oorlogsmuseum de Thistlegorm; alles komt aan bod.
De laatste dag voor onze terugreis snorkelen we zelfs nog een paar uur in Na’ama Bay.
In de avonduren rusten we lekker uit op het terras voor ons hotel, en eten lekker in de verschillende restaurants die nog open zijn. Ook het ijsje-na-het-eten is verschillende avonden van de partij. En voor de prijs hoef je het niet te laten; het Egyptische Pond heeft in de laatste jaren ongeveer 50% ingeleverd! Je krijgt dus het dubbele voor je Euro.
Maar waar wil ik nu eigenlijk naar toe met dit erg summiere reisverslagje?
Zoals een eenieder zal weten dat het niet makkelijk is om zo maar even naar Sharm te reizen, zoals het jarenlang geweest is. Dit doordat verschillende landen (waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk waar ik op het moment woon), geen directe vluchten toestaan naar Sharm el Sheik.
Dit heeft enorme gevolgen gehad; zowel positive als negative.
Omdat ik een half-glas-vol-persoon ben zal ik beginnen met de positive gevolgen:
• De prijzen in het resort zijn extreem laag op het moment
• Er zijn geweldige deals te vinden om te gaan duiken, of om te leren hoe te duiken
• De duiklocaties zijn enorm opgeleefd nadat er minder duikers kwamen; dus meer vis, en opleving van de koralen in het bijzonder
• Je hebt de duiklocaties bijna helemaal voor jezelf
Tot de negative gevolgen behoren:
• Geen werk voor de lokale bevolking
• Devaluatie van het Egyptische Pond (natuurlijk niet alleen door het sluiten van Sharm el Sheik Airport)
• Lege (lees, meestal gesloten) hotels en restaurants
• Gesloten duikcentra (alhoewel dit misschien ook als positief gezien kan worden, maar dat is een vraag voor een andere keer)
En nu is de vraag: “Wat kunnen jullie er aan doen?”
Het antwoord luidt: “Als de situatie in Egypte je interesseert (en dit is tweeledig), probeer je er via-via te komen; waarschijnlijk allereerst om te genieten voor jezelf, maar zeker ook omdat je zo de lokale bevolking kunt ondersteunen.”
Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld, en eerlijk gezegd voel ik me ongemakkelijker op weg naar mijn werk in het stadscentrum van Manchester elke dag.
Bekijk onderstaande afbeelding eens, en je ziet dat het niet echt moeilijk is om vanuit Nederland naar Sharm te komen.
Vanaf Amsterdam via Cairo of Istanbul, vanaf Zaventem (Brussel) en vanaf Düsseldorf zijn voor Nederlanders uiterst geschikte verbindingen. Het laatste nieuws is dat Thomas Cook Belgium vanaf Juli ook weer naar Sharm zal vliegen (alhoewel ik dit nog niet heb kunnen verifiëren).
Hopelijk heb ik enkelen onder de lezers dezes kunnen aansporen om een trip naar Sharm te boeken; je geeft jezelf een super-vakantie, maar helpt hiermee ook de lokale bevolking.
Voor verdere informatie kun je op dit artikeltje reageren, en ik zal dan persoonlijk contact opnemen
4 reacties
Marloes Otten
Schitterende beelden en gepassioneerd verhaal. Mooi om te lezen! Bedankt!
Ruud Bongers
Hoi Marloes, bedankt voor je leuke reactie!
Jackie
Prachtig verhaal, mooie foto’s. Ik moet er gewoon weer eens heen. Altijd met veel plezier gedoken.
Ruud Bongers
Hallo Jackie, bedankt voor de leuke reactie! Je zult er geen spijt van krijgen om er weer eens te gaan kijken/duiken.