Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Systeem!

Nog maar een poging om verder naar het westen te komen. Ons lijntje van gisteren bleek uiteindelijk net te veel naar het noorden te gaan en daardoor niet richting Sancuario de los Mayas. Als we dat systeem kunnen bereiken, wordt ons El Puente systeem weer een tweetal kilometers groter.

Robbie en ik volgen onze lijn van gisteren en proberen naar het zuiden uit te breken. De eerste twee keer komen we met een bochtje terug op de oude lijn, maar de derde keer lukt het. Het wordt wel klein, af en toe moeten de tanks voor ons uit, en uiteindelijk lopen we vast. Ik lig in een enorme stofwolk het einde van de lijn op te meten, we hebben er weer 500ft bij.

Lijnen markeer je met pijlen en cookies. De cookies gebruik je onder andere om tijdelijk een punt te markeren, bijvoorbeeld als je een mogelijkheid ziet maar daar nu niks mee kan doen. Arrows gebruik je om richting aan te geven, maar ze markeren de lijn ook permanent. Je geeft elke pijl een naam, die naam noteer je in je exploratie data, en na de duik voer je de data in de computer in inclusief alle pijlen met de naam er bij. Op die manier kan je later (of iemand anders) terug vinden wat je gedaan hebt. Een notitie kan bijvoorbeeld zijn: SM CATS / T intersection. Deze heb ik vandaag gebruikt en betekent dat de tie-off in de data gemarkeerd is met een Station Marker, een pijl die CATS heet, en dat op die plek de lijn splitst. Het lijkt ingewikkeld, maar zonder dit systeem zou het pas echt ingewikkeld worden!En nu wordt het tijd wat lijn te gaan knopen want mijn reel moet weer gevuld voor morgen. Ik heb net op de kaart zitten kijken en heb een andere mogelijkheid gevonden…

Grotduiker Maarten van Baal is in Yucatan voor de derde editie van exploratieproject Vanilla Sky. Je kunt hem via zijn blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief