Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – Grotduiktechnieken in open water

Stans doet mee aan de specialty Grotduiktechnieken in open water. Voor haar niet helemaal nieuw…


Datum: 20-10-2012
Duiklocatie: Zonnemaire / Scharendijke

duikreport-call-to-action-350x85

Omdat ik nieuwsgierig ben en het boek toch al een tijdje in huis heb ga ik in op de uitnodiging van Ferry van Dorst om mee te doen aan de specialty “Grotduiktechnieken in open water” van de NOB.

Een paar dagen van te voren lees ik het boek en kom al snel tot de conclusie dat er voor mij niet veel nieuws in staat. Op een aantal punten ben ik het niet helemaal eens met het boek, maar daar hebben we het tijdens de theoriesessie nog wel over.

Ik vertrek zaterdagochtend op tijd naar Zonnemaire, waar Ferry woont en waar de theorie behandeld wordt en we een aantal dryruns doen.

Tijdens de theorie komen verschillende vinslagen, het materiaal, de planning, psychologie en lijntechniek aan bod. Ik ben van oorsprong een NOB duiker en instructeur, maar heb een aantal jaren gekozen voor het duiken volgens het GUE principe. Zoals gezegd doe ik aan deze specialty mee uit nieuwsgierigheid naar wat de NOB hierover te zeggen heeft en dit later te kunnen vergelijken met de Cave-intro van GUE.

We rollen vlot door de theorie heen, waarbij we ook stilstaan bij de verschillen tussen NOB en GUE. Klein detail is dat bij GUE iedereen met dezelfde uitrusting en routing duikt en bij NOB zijn allerlei uitrustingen mogelijk. Ik ga hier nu verder niet op in…

In de tuin doen we dryruns en leggen de voor het grotduiken noodzakelijke lijnen en plaatsen de arrows. Het kost mij geen moeite met de workshop lijntechnieken van Chris le Maillot (GUE instructeur) nog in mijn geheugen.

Na de lunch rijden we naar Scharendijke voor de praktijk in het water. We bespreken wat we gaan doen, bekijken en bespreken elkaars duikuitrusting, waarna we de hand- en lichtsignalen nogmaals doornemen.

Hierna gaan we aan het einde van de steiger te water en doen nog de resterende materiaalcontrole zoals o.a. de bubbelcheck en de modified S-drill. Hierna zakken we af en duiken richting platform (nooit geweten dat er in Scharendijke een platform op 10 meter ligt….) Hier ga ik als eerste de lijn vastzetten en met de reel uitzwemmen. Ik bevestig de lijn op diverse plaatsen zoals mij dat aangeleerd is. Zelfs een reefbal moet eraan geloven en krijgt een lus om zich heen. Als Ferry aangeeft dat we terug gaan draai ik mezelf d.m.v. de helicopterturn naar de tegengestelde richting. Nu moet mijn buddy Joost zorgen dat de lijn strak blijft, de arrows verwijderen en de lijn bij de bevestigingspunten losmaken. Teruggekomen bij het platform wisselen we van rol en legt Joost de lijn, waarbij ik hem volg en controleer of de lijn op elk punt goed vast zit. Op de terugweg zorg ik dat de lijn strak blijft staan en haal de lijn van de bevestigingspunten.

Terug bij het platform laat Ferry Joost de leuning vasthouden en voelen dat de frogkick nog wat meer geperfectioneerd kan worden, zij gaan dit samen nog verder oefenen.

Hierna duiken we terug naar de steiger, waarbij we onderweg nog een mooie donderpad tegenkomen en hier even bij blijven hangen.

Na 58 minuten klimmen we via de trap weer op de steiger. Na het omkleden gaan we de duik debriefen in de Kabbelaar onder het genot van een drankje. We hebben het goed gedaan is de conclusie van Ferry. Mijn conclusie is dat ik inderdaad niet echt iets nieuws geleerd heb, maar wel een erg leuke dag heb gehad, waarna bovendien het enige brevet van de NOB dat ik nog niet bezit aan mijn collectie toegevoegd kan worden. Hoewel…. Volgelaatsmasker heb ik nog niet gedaan, maar nee, dat is echt niets voor mij, hierbij kan ik niet snel een teamgenoot helpen als die zonder gas zit…

Wat hierna gaat volgen? Voorlopig lekker trainen op de GUE skills en dan komend voorjaar de GUE cave intro en op een later tijdstip eens gaan proeven aan Trimix.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief