Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leon Porankiewicz – Cursus wrakduiken in Thorn

Datum 25 en 26 mei 2013
Locatie Thorn, De Grote Hegge

Een cursus wrakduiken op het grootste zoetwaterwrak van Europa. De duikers van Duikteam Nederweert gingen ervoor.

Op 25 en 26 mei was Duikteam Nederweert te vinden in Thorn, De Grote Hegge voor een PADI Wrakduikcursus die door ondergetekende en Henri van Mourik werd georganiseerd en door een tiental enthousiaste leden van de vereniging werd bezocht! Op deze locatie bevindt zich namelijk het grootste zoetwaterwrak in Europa: een aak van ongeveer 45 meter lang en 8 meter breed die zich op een diepte bevindt, variërend van 5 tot 3 meter vanaf het dek. Het wrak bevat tevens enkele ruimtes die je in kan gaan! Een geliefde duiklocatie dus voor beginnende maar ook gevorderde duikers!

Voorafgaande aan de praktijkdagen werd de wrakduik theorie behandeld, waarbij onderwerpen als de aantrekkingskracht, gevaren en technieken met betrekking tot het wrakduiken werden behandeld en daarbij werd gedemonstreerd met welke materialen zoals reels, meetlinten, duiklampen, duikmessen en penetratielijnen je te maken krijgt en hoe je hiermee moet omgaan als je gaat wrakduiken! Heel leerzaam!

Op zaterdag 25 mei hebben we vanaf 9.00 ’s morgens 3 duiken gemaakt op het grote wrak en ook het kleinere wrak (jacht) dat op ongeveer 42 meter ligt van het grote wrak. De eerste duik was de zogenaamde verkenningsduik, waarbij je de buitenkant, ligging, ingangen van het wrak bestudeerd en de omstandigheden zoals zicht en temperatuur onder water. Het was voor velen niet de eerste duik op het wrak, maar het mooie is dat je iedere keer weer andere dingen ziet!

Tijdens de tweede duik kregen de buddyparen een opdracht mee om het wrak op de meten. Het ene paar kreeg bijvoorbeeld de opdracht om die diepte te meten vanaf het dek naar de oppervlakte en bodem, terwijl een ander paar de afstanden tussen de bolders aan bak- en stuurboordzijde ging opmeten. Deze gegevens zullen worden gebruikt om een doorsnee kaart van het wrak te maken met vermelding van dieptes etc. Deze taak vormt namelijk onderdeel van een Divemaster opleiding die op dit moment door vier cursisten bij Duikteam Nederweert wordt gevolgd!

De derde en laatste duik voor die dag hebben we het lijn leggen op het wrak geoefend. Hoe maak je de penetratielijn vast buiten het wrak en eenmaal in het wrak. Een oefening puur om te leren hoe je de lijn bevestigd. In het wrak zijn we op die dag nog niet geweest. Als laatste werd het wegzwemmen van het wrak met afrollende reel beoefend, waarbij je leert hoe je met een reel onder water om moet gaan.

Op zondag vond de vierde en tevens laatste duik op het wrak plaats, en misschien wel de meest spannende, namelijk het penetreren van het wrak! Onder deskundige begeleiding zowel buiten als in het wrak en met vooraf aangebrachte volglijnen, mochten de cursisten ervaren hoe het is om een wrak in te gaan en kort in de kleine ruimte rond te zwemmen. Geweldig! Voor iedereen weer een positieve ervaring erbij!

Het ware twee mooie dagen, waarbij het weer ook een handje heeft geholpen! Alle cursisten waren zeer te spreken over de ervaringen en iedereen heeft dan ook het PADI Wrakduiken brevet behaald!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief