Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Suunto-movie: Grotexploratie in de sneeuw

Grotduiken onder winterse omstandigheden. Dit expeditieteam heeft geen keus, maar komt ver. Ook dankzij de Suunto EON Steel. 

2016-11-23-11
In de zomer van 1979 ontdekte Bo “Bosse” Lenander in het nationale park Bjurälven in Zweden een grot. Eigenlijk puur uit nieuwsgierigheid… hij nam bij een riviermonding een duik en vond op de bodem een 10 centimeter brede opening, waar water doorheen stroomde. Daarachter bevond zich een grot: de Dolinsjö cave.

In de jaren die volgden, werden pogingen ondernomen om toegang te krijgen tot de grot, maar in de zomermaanden stroomde het water zo hard dat het onmogelijk was.

Grotduiken in de winter
In 2007 besloot een groep duikers een poging te doen in de winter, ook al betekende dit dat zij met al hun duikmaterialen door de diepe sneeuw moesten ploegen en een bijt moesten maken in het één meter dikke ijs. Een goed idee, zo bleek. De duikers slaagden erin om 50 meter van de grot in kaart te brengen. Maar er was meer te exploreren. De duikers gingen elke winter terug en kwamen steeds een stukje verder.

2016-11-23-8 2016-11-23

In 2011 nodigde het expeditieteam Bosse uit om mee te gaan.De duik die hij in 1979 had genomen, liet hij nu maar aan zich voorbijgaan bij het zien van het dikke sneeuwtapijt dat de Bjurälven-vallei bedekte. Maar hij had wel een ander idee.
Hij had namelijk een apparaat uitgevonden waarmee magnetisch pulsen van onder de grond konden worden gedetecteerd. Op die manier kon hij boven de grond de exacte locatie van de duikers en de kenmerken van de grot bepalen. Het klinkt eenvoudig, maar het is best een uitdaging: de grot wordt omringd door dikke marmerblokken en een laag grind die nog van de ijstijd stammen en de meeste signalen blokkeren.

Maar het werkte en het expeditieteam kon zo de exacte locatie van grotformaties bepalen.

2016-11-23-7244 duikuren in één week
De grot werd in 2016 opnieuw in kaart gebracht. Een nieuwe generatie van precisie-instrumenten was beschikbaar: het kompas van de Suunto EON Steel speelde een heel belangrijke rol.

In april 2016 heeft het Expedition Bjurälven-team meer dan 2 kilometer van het grotstelsel geëxploreerd. In totaal brachten de duikers die week 244 uur in de grot door – de langste duik duurde maar liefst 7 uur.

Vandaag de dag – 37 jaar na de ontdekking door Bosse – is de Dolinsjö-grot één van de langste grotten in Zweden die met water is gevuld.

Meer weten over de Suunto EON Steel, kijk op de website van Suunto. Of ga langs bij de Suunto-dealers of één van de 10 Suunto Experience Centers in de Benelux: De Grevelingen, Sub Lub Rotterdam, Dive Post Valkenburg, Mega Diving, Lucas Duiksport, Totally Scuba, Moby Dick, Herman Lieven, Globe Marine of DiveCenter Mol.

Tijdelijk wordt de Suunto EON Steel bovendien geleverd met GRATIS TankPod.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief