Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Supersnelwegen voor walvissen zijn noodzaak

Het WWF roept op tot bescherming van migrerende walvissen in het oostelijk deel van de Stille Oceaan.

Het leven van walvissen wordt moeilijk gemaakt door klimaatverandering, scheepvaart, visserij en onderwaterlawaai van bijvoorbeeld olie- en gasboringen. Het rapport Blue Corridors of the Eastern Pacific Ocean, Opportunities and Actions to Protect Migratory Whales van WWF en partners bevat concrete acties om migratieroutes van walvissen langs het oostelijke deel van de Grote Oceaan tegen 2030 beter te beschermen. Daar is de hulp van overheden, bedrijven en individuen voor nodig.

Twaalf van de veertien grote walvissoorten gebruiken het oostelijke deel van de Stille Oceaan als migratieknooppunt. Het is een cruciale plek voor walvissen om veilig te kunnen zwemmen op weg naar voedsel of om zich voort te planten en hun kalfjes te krijgen. Ze leggen soms wel duizenden kilometers af.

Het rapport laat zien hoe walvissen zich bewegen door het oostelijke deel van de Stille Oceaan. De migratieroutes, de Blue Corridors, zijn een soort supersnelwegen voor walvissen.

Waar in de 20ste eeuw walvissen voornamelijk werden bedreigd door de commerciële vangst, zijn nu klimaatverandering en menselijke activiteit de crux. Door deze verschuiving moet ook de manier van beschermen worden veranderen. De samenstellers van het rapport roepen dan ook op om een netwerk van beschermde zeegebieden in het oostelijk deel van de Stille Oceaan te maken en daarin walvisroutes bepalend te laten zijn. Deze aanpak draagt direct bij aan het wereldwijde doel om uiterlijk in 2030 ten minste dertig procent van de oceaan te beschermen.

Het rapport wijst ook op andere concrete acties, zoals het wijzigen van scheepvaartroutes bij Peru en de straat van Bering. Ook langzamer varen kan al veel walvisslachtoffers voorkomen. Het overstappen naar zogenoemde ‘lijnloze’ visserij zou helpen om verstrikkingen in vislijnen te verminderen.

Het visualiseren van de migratieroutes laat heel concreet zien waar actie nodig is. De wetenschappelijke gegevens die zijn gebruikt om de kaart samen te stellen, zijn het resultaat van samenwerkingen tussen verschillende onderzoeksgroepen, met vooraanstaande mariene wetenschappers van verschillende universiteiten.

Bron: WWF Nederland

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief