Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws / Reizen

WNF wil reservaat voor walvissen en dolfijnen bij Canarische Eilanden

Het water bij de Canarische Eilanden Fuerteventura en Lanzarote vormt de ontmoetingsplaats voor circa eenderde van alle walvisachtigen die bestaan. Het Wereld Natuurfonds pleit dan ook voor een natuurreservaat om deze bijzondere dieren te beschermen.

Voor walvisachtigen vormt het gebied de belangrijkste plek voor hun voortplanting, migratie en voeding, daarom zou het essentieel zijn de plek veiliger te maken en boringen naar olie en gas te voorkomen. Bovendien zouden bepaalde routes voor de scheepvaart moeten worden verlegd om botsingen tussen schepen en dolfijnen of walvissen te voorkomen.

De Spaanse overheid heeft recent dit soort boringen door de oliemaatschappij Repsol bij de Canarische Eilanden goedgekeurd. Als alles volgens plan verloopt, wordt ermee gestart in oktober. De natuurbeschermingsorganisatie ziet dit met lede ogen aan en wil de Spaanse premier Rajoy met klem verzoeken het alsnog tegen te houden.

Recentelijk zei de Spaanse minister van Industrie nog dat Spanje het zich niet kan veroorloven om niet naar olie en gas te gaan zoeken, omdat anders Marokko het wel gaat doen. Bovendien is het land voor bijna 90 procent afhankelijk van import voor zijn energiebehoefte. Daarbij zouden de boringen goed zijn voor de lokale economie en werkgelegenheid op de eilanden.

Op de website van de Spaanse tak van het WNF kun je een handtekening voor dit initiatief zetten en lezen wat het WNF aan premier Rajoy vraagt.

Foto’s: WWF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief