Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Nieuw-Zeeland wil groot natuurreservaat in oceaan

Nieuw-Zeeland heeft plannen om een oceaangebied dat twee keer zo groot is als het het eigen landoppervlak de status te geven van beschermd natuurgebied.

De regio rond de Kermadeceilanden in de Stille Oceaan, zo’n 800 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland, is volgens de regering van het land ”een van de meest ongerepte en unieke gebieden ter wereld”. Visserij, mijnbouw en andere schadelijke activiteiten worden er door nieuwe wetgeving strikt verboden.

Het gebied is met een oppervlakte van 620.000 vierkante kilometer bijna even groot als Frankrijk. Er leven duizenden diersoorten, van walvissen en dolfijnen tot bedreigde zeeschildpadden, vogels en vissen. Ook in geologisch opzicht is het toekomstige reservaat zeer bijzonder. Het herbergt de langste rij onderwatervulkanen ter wereld en een trog die met een diepte van 10 kilometer alleen de Marianentrog voor zich moet dulden.

Premier John Key maakte het plan dinsdag bekend bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. ”Wij Nieuw-Zeelanders hechten waarde aan onze kusten en oceanen, die een belangrijk deel uitmaken van onze cultuur, economie en leefomgeving”, zei hij.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief