Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Carla van Westing – Super expeditie

Een internationale groep ‘slak-ologen’ onder leiding van expert Bernard Picton gaat duiken in Ierland. Een expeditie op zoek naar bijzondere naaktslakken. Duikreporter Carla van Westing was één van de deelnemers en doet verslag van deze bijzondere reis.

ierland-cvw-011-50301

Nou, zoals blijkt uit dit late report hebben we het veel te druk gehad in Ierland. (En de hele week erna met werken) Maar wat een belevenis! We hebben ons er niet voor niets op verheugd!

Het is eindelijk zover. We vliegen naar Dublin, halen onze huurauto en voor het eerst van mijn leven rij ik links. Vreemd, dat wel, maar het lukt gewoon.
Na een reis van ruim 2 uur zijn we Galway voorbij en worden de wegen wat smaller. Wat een prachtig land is dit. De schapen lopen met hun lammetjes op de weg, uitkijken geblazen dus.
Na nog ongeveer 2 uur komen we bij Glassillaun aan. Vinden het huis en maken kennis met de eerste andere gasten, 3 Zweden. Al snel arriveren de anderen, 2 Catalanen, 1 Engelsman, 2 Schotten een Ier en een Noor en wij, 2 Nederlandse amateurs. De rest zijn allemaal door de wol geverfde experts…..

De sfeer is meteen erg goed en er worden veel ervaringen uitgewisseld, iedereen kent elkaar, wij zijn de vreemde eenden in de bijt, maar dat is niet te merken, we worden helemaal opgenomen in de groep.

Zondag beginnen we met duiken. Lilian en ik beginnen met 2 kantduiken die dag, hoofdzakelijk omdat ik toch helaas snipverkouden ben en eerst even wil kijken of het wel lukt. En gelukkig kom ik vrij simpel tot 5-6 meter. We vinden onze eerste slakjes, Polycera faeroensis, Limacia clavigera en een voor ons nieuwe, de Ancula gibbosa! Dat begint goed.

Er wordt door iedereen dieren verzameld voor onderzoek in het laboratorium van Bernard. Op deze manier zien we ook wat de anderen allemaal gevonden hebben en alles wordt genoteerd op een lijst met waarnemingen.
Na het avondeten stellen we samen met Bernard het laboratorium op in de keuken en worden de dieren gefotografeerd, genummerd en gepickled. Heerlijk zoals Bernard bij alle dieren wel iets te vertellen heeft. Speciale kenmerken vooral, aangeduid op de supermooie foto’s. We zuigen alle informatie op en genieten van het helpen. Dit heb ik in Noorwegen ook gedaan, en dat werd toen goed bevonden door de meester. Daarom mag ik nu, en daarbij ook Lilian, weer helpen. Hij vertelde nog hoe hij getwijfeld had in Noorwegen om hulp aan te nemen, bang dat er niet zorgvuldig genoeg gewerkt zou worden en er dingen/dieren door de war gehaald zouden worden. Maar ik heb blijkbaar de test goed doorstaan toen.

Vanaf de tweede dag gaan wij ook met de boot mee. Erg mooie stekken aangedaan. Hier aan de westkust is een prachtig onderwaterlandschap. Weer heel anders voor mij. Met veel kelp en rotsen. We boffen met veel zon de hele week. Wel waait het behoorlijk, wat een pittige golfslag teweeg brengt. Maar dat mag de pret niet drukken. We maken alle 6 dagen 2 duiken en er wordt veel gevonden. Aan het eind van de expeditie staat de teller op 69 soorten. Een geslaagde expeditie voor Bernard. En voor iedereen. Het was geweldig gezellig, overdag, ’s avonds, op de boot, tijdens het boodschappen doen, eigenlijk altijd. Ontzettend leuke mensen ontmoet, mooie dingen gezien en duiken gemaakt en last but not least, zóóóveel geleerd! En als kers op de taart hebben Lilian en ik nog een bezoek mogen maken aan het laboratorium van Bernard in Belfast. Zo gaaf.

Kortom, wij hebben genoten! Op naar een volgende expeditie!

ierland-cvw-007-50301

ierland-cvw-002-50301

ierland-cvw-006-50301

cvw-dib-1-50301

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief