Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa- Internationale samenwerking

Datum 01-06-2013
Locatie Bergse diepsluis
 

Duik 580 krijgt een internationaal tintje. Nederland duikt met België.

Eindelijk een keer vrij op zaterdag en wat doe je dan? Je gaat een vroege duik maken aan de Bergse diepsluis om sepia’s te spotten. Ik had met Jean Marie via Facebook afgesproken dat we om zes uur in de ochtend aanwezig zouden zijn aan de Bergse diepsluis om de grootste groep duikers voor te zijn.

Ik sta zaterdagochtend vroeg op en ik besluit om nog iets eerder weg te gaan om ruim voor zes uur op de parkeerplaats te zijn om daarna zo snel mogelijk de spullen op te tuigen zodat als Jean Marie aan komt we zo snel mogelijk het water in te kunnen. Ik ben om kwart voor zes op de parkeerplaats en ik ben wel een van de eerste maar als ik er net sta komen er nog meer auto’s aanrijden, ik begin mijn spullen op te tuigen en daarna komt ook Jean Marie er aan rijden. Tijdens het optuigen kom ik in gesprek met andere duikers die me herkennen vanwege dat ik mijn blog schrijf. We maken een leuk praatje en dit is dan ook een van de dingen die voor mij het duiken zo leuk maakt – het ontmoeten van andere mensen met dezelfde interesses.

P6016113

Als we beiden op zijn getuigd, lopen we richting het water en als we onderaan bij de trap staan ziet het er allemaal een beetje troebel uit ik hoop dat het wat dieper beter zou worden. We zijn bijna als eersten te water en als we naar rechts gaan op een meter of acht diep kom je genoeg rekjes tegen om sepia’s te spotten. We gaan onder en als we de rand over zijn, wordt het zicht al gelijk een stuk beter. We zakken af naar een meter of acht en blijven op deze diepte zwemmen.

We komen de eerste rekjes tegen maar helaas geen sepia te bekennen. We zwemmen door en zien dan onze eerste sepia deze duik, het is een eenzame sepia die heel rustig weg zwemt als je hem benaderde. Ik maak een paar foto’s en we besluiten om verder te zoeken naar nog meer sepia’s.

P6016120

Als we een eindje verder zijn komen we het eerste koppeltje sepia’s tegen – deze blijven mooi liggen voor de foto. Het mannetje omarmt het vrouwtje en houdt haar goed in de gaten, prachtige beelden.
Na een tijdje gaan we nog verder naar rechts en ik begon al te twijfelen of we rekjes met de bamboestokken voorbij zijn gezwommen maar na een tijdje komen we de rekjes met de bamboestokken tegen. Gelijk zie ik een koppeltje sepia’s er omheen zwemmen en ik zie ook nog een eenzame sepia in de buurt hangen. Na wat foto’s maken komen er nog wat duikers aan waaronder een met een flinke filmcamera. Ik probeer de duiker met de film camera helemaal op de foto te krijgen. Ik zwem iets naar achteren maar dan zie ik hem al bijna niet meer, het zicht is niet echt heel slecht maar ook niet heel echt goed.

P6016135

De duiker met de film camera stopt even en ik maak nog wat foto’s van het koppeltje sepia’s. Helaas zwemmen ze weg van de rekjes intussen is het vrij druk geworden met duikers en ik ben Jean-Marie kwijt geraakt, we hadden afgesproken als we elkaar kwijt zouden raken, zouden we de duik zelfstandig afmaken met een maximale duik tijd van één uur en een kwartier.

Ik ga weer terug op een meter of acht diep. Helaas is het erg stoffig geworden rond deze diepte, dus ik besluit gewoon wat ondieper terug te gaan. Als ik op vijf meter diepte ben, kom ik uit de stofwolk en ik zwem nu zo’n beetje evenwijdig naast de stofwolk ik kom nog een rekje tegen met pijlinktvisseneieren. Ik kijk nog even in de rondte of er een pijlinktvis in de buurt is maar als ik goed naar de eitjes kijk, zijn ze al een beetje geel geworden dus de eistrengen zijn niet heel vers meer. Ik besluit door te zwemmen en als ik iets verder ben, kom ik nog een koppeltje sepia’s tegen. Ze zwemmen heel rustig voorbij en zakken daarna naar een meter of acht om daar bij een rekje te gaan liggen, helaas is het zicht hier heel slecht en ik besluit weer ondiep terug richting de trap te zwemmen.

P6016155

Na iets meer dan zeventig minuten kom ik weer uit bij de trap. Het was een leuke duik met toch genoeg sepia’s, alleen deze keer over de hele duik verspreid. Ik ga het water uit en loop richting de auto als ik daar aankom is het weer drukker op de parkeerplaats geworden en ik zie allemaal weer bekende gezichten na al mijn spullen te hebben afgegooid komt ook Jean Marie er aan lopen.

Mijn spullen opgeruimd en daarna nog met vele een praatje gemaakt. Ik krijg van Jean Marie nog twee mattentaarten een gebak dat uit de streek Geraardsbergen komt en ik beloof Jean Marie dat ik ze thuis heerlijk op ga eten onder het genot van een bakje koffie. Het was weer een reuze gezellige ochtend met Belgisch en Nederlands gezelschap, Jean Marie bedankt voor de duik het was weer top.

Ik ben 72 minuten onderwater geweest, ik ben rond 06:20 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben maximaal 9,7 meter diep geweest.

P6016162

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief