Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Top duikje aan de Bergse diepsluis

Terwijl hij iets anders wil fotograferen, steekt er ineens een vrolijk kopje tussen twee oesters uit. Het fotogenieke slijmvisje is met zijn grappige kopje het favoriete onderwerp van veel onderwaterfotografen dit jaar en duikreporter John Landa legt het visje dan ook mooi vast op de gevoelige plaat.

Duik 914, woensdag 18-10-2017, Bergse diepsluis, Nederland.
Ik heb nog 100 Bar over van de eerste duik dus besluit ik nog een klein duikje te maken aan de Bergse diepsluis. Het is weer lekker rustig aan de Bergse diepsluis als ik te water ga komt er net een paar duikers uit. Nu heb ik heel de Bergse diepsluis voor mezelf.
Ik ga onder en het zicht is schitterend ik blijf ondiep en nu ook de zon er goed door komt heb ik echt geen lamp nodig het zicht is meer dan 10 meter (ik heb het opgemeten).

2-lumishootJA180170-56915

Ik wil eigenlijk paarde anemoontjes fotograferen of iets dergelijks maar als ik eventjes aan het zoeken ben tussen de stenen vind ik een steenslijmvisje dat met zijn kopje net tussen 2 oesters uitkomen. En het mooie van alles is hij blijft nog liggen ook, dan heeft hij waarschijnlijk eitjes die hij dan weer bewaakt en voorziet van vers water. Schitterend dat bekkie staat open je ziet de tandjes in zijn bek en dan die schitterende ogen van zo’n slijmvisje ik ga helemaal los. Soms komt hij er ook helemaal uit dan zwemt hij een rondje rond de steen waar de oesters op staan en zoekt dan waarschijnlijk iets te eten en schiet daarna weer terug tussen de oesters.

4-lumishootJA180256-56915

Dat kleine mooie koppie van de steenslijmvis steekt dan weer net tussen de oesters uit en hij bekijkt me aandachtig, schitterend! Ik houd het even voor gezien en ga verder met neuzen tussen de stenen, ik kom tig garnalen tegen sommige op onmogelijke plekken en een paar op een plek waar je een schitterende foto van kon maken, als je de details en de kleuren bekijkt van zo’n garnaal is het werkelijk schitterend de gele gewrichten en de blauwe uiteinden van de poten van de garnaal ongelooflijk dat er zoveel kleur is te zien in de Oosterschelde.

6-lumishootJA180315-56915

Ik ga verder op zoek en ik vind daarna nog 3 steenslijmvisjes in een holletje helaas zijn deze niet zo foto geniek ze blijven helemaal achter in hun schuilplaatsje liggen en kijken me aan met grote ogen maar ze komen niet naar buiten en ik geef ze geen ongelijk. Ik ga daarna nog wat verder zoeken ik zie nog vechtende krabben bij een oester, een van de krabben scheurt met een van zijn scharen het vlees door een klein gaatje uit de oester en alle andere krabben vechten er om daaromheen zwemmen de dikkopjes en op de bodem lopen de garnalen om de restjes op te vangen zo krijgt iedereen zijn maaltje.

8-ligfietsendeduikerJA180263-56915

Uit het niets schiet een brutale steenslijmvis en pakt zo een stukje oestervlees uit de scharen van de krab en gaat er van door, wie brutaal is heeft de halve wereld. Mijn lucht is bijna op en ik ga weer terug naar de instap ik ga het water uit en net als ik eruit ben stopt een fietser, de beste meneer wil graag een foto van me maken als ik uit het water kom. Geen probleem zeg ik als jij een keer mijn blog leest, dat was geen probleem we hebben daarna een leuk gesprek, zo ontmoet je nog eens mensen aan de waterkant.

7-lumishootJA180274-56915

Omkleden daarna nog een praatje maken met bekenden en dan zit een zeer geslaagde duikdag er weer op. Deze snipperdag was meer dan goed besteed. Ik ben ongeveer 81 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 13:00 uur te water gegaan, de water temperatuur was 15 graden, het zicht was heel,ik ben max. 1,9 meter diep geweest.

1 reactie

  1. Mooi John!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief