Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Vreemde capriolen!

Datum 28-4-2015, 11.00u
Locatie Nieuwe Kerkweg

Duik 601
Ook in mijn tweede week vakantie wil ik een paar duiken maken, voor de dinsdag had ik in de planning staan om eens bij Levensstrijd te gaan duiken. Helaas is het weer onstuimiger geworden, het zonnetje maakt het een beetje verraderlijk.

In mijn eentje rijd ik richting Zeeland en zet koers naar Zierikzee. Bijna op de automatische piloot rijd ik er heen. Het laatste stuk voor de duikstek is gewijzigd ten opzichte van oude beschrijvingen van de duikstek. De weg rechtdoor parallel aan de haveningang is nu een fietspad, dus je moet rechtsaf via de andere kant naar de parkeerplaats.

De parkeerplaats is leeg en ik ga eerst maar eens boven op de dijk kijken. Ik hoor het water al vanaf de parkeerplaats, dus dat is geen goed teken. Als ik boven kom wordt mijn vermoeden bevestigd. Het water klotst op de kant door de zeer stevige wind. Ik bedenk me geen moment en besluit hier vandaag niet te gaan duiken, het is al zo’n ondiepe duikstek en ik heb geen zin in een golfslagbad. Lang hoef ik niet na te denken en besluit lekker gemakkelijk te doen en naar de Nieuwe Kerkweg te rijden.
Daar is het ietsje drukker, zo’n acht auto’s staan er. Op zich is dat niet gek, want het is immers wel meivakantie. Ik zie de auto’s van Luc en Filip staan, die hun vaste duikdinsdag hebben. Ik kleed me snel om en ga naast de steiger te water aan de westzijde. Het golft hier ook best aardig, maar het water ziet er toch vrij helder uit. Ik zet mijn kompas nog even goed en vertrek voor een fotoduikje.
In het ondiepe deel deint het een beetje, maar gelukkig minder dan ik had verwacht. Her en der zie ik wat plukken wier voorbij komen, maar het zicht valt me niet eens tegen. Het is zonnig, dus ik kan lekker genieten van het landschap. Bij de richel ga ik naar het westen om daar de dijkwand te volgen. Enkele kreeften laten zich zien, maar zodra ik in de buurt kom gaan ze weer hun holletje in. Verder zie ik veel oorkwallen en zeedruifjes. Ook het aantal zakpijpen is groot en dat vind ik toch altijd weer leuke onderwerpen om mee aan de slag te gaan. Uiteindelijk hang ik dan ook weer een flink aantal minuten bij een setje zakpijpen. Iemand die niet fotografeert, zal hier waarschijnlijk niets van snappen.
Het zicht is goed en het licht erg sterk, ik laat me naar elf meter diepte zakken en verken daar de zanderige bodem. Hier zie ik een paar mooie sierlijke slibanemonen staan, iets wat mij nog niet was opgevallen in het Grevelingenmeer. Deze prachtige diertjes lenen zich in ieder geval erg goed voor de foto’s. Verder kan ik niet echt bijzonder leven ontdekken en keer terug naar de dijkwand. Hier fotografeer ik nog wat zeeappeltjes en nog meer zakpijpen.
Tussen een oester zie ik iets snellers bewegen en als ik goed kijk, zie ik een mooi botervisje wat niet heel schuw lijkt. Met enige moeite krijg ik het visje dan ook op de foto en ik kan alleen maar hopen dat zo’n visje dat ook op het ONK wil doen! Een paar foto’s mislukken faliekant, maar uiteindelijk staat hij er toch op eentje goed op. Ik ben tevreden.

Mijn manometer geeft alweer aan dat het tijd wordt om terug te keren, door wat vreemd capriolen die ik uit haalde heb ik meer lucht verbruikt dan normaal. Maar met iets meer dan een dik uur op de duikcomputer kom ik weer boven bij de steiger en wandel voldaan naar de auto. Daar zie ik Marloes die net achter mij het water is uitgekomen en we praten even bij.
Ondertussen maak ik gebruik van de spoelgelegenheid die recentelijk is opgeleverd. Dat is wel lekker zeg, nu hoef ik dat thuis niet te doen in mijn bak op de grond, maar lekker op een goede werkhoogte. Mooie faciliteit is het geworden, hoewel ik de plaatsing niet perfect vind. De toegang tot de parkeerplaats is nu een chicane geworden en op de drukke weekenden zie ik dat nog wel een keer fout gaan.
Ik zeg gedag en vertrek richting huis, in de auto geniet ik na van wederom een heerlijke duik overdag. Iets wat voor mij toch altijd weer verfrissend is, gezien de vele nachtduiken die ik normaal gesproken door het jaar heen maak. Thuis aangekomen parkeer ik de spullen in de garage en ga snel douchen, want om half vier haal ik lekker de kids van school!

Max. diepte 11.4m, temp. 11gr.C., zicht 3-4m, duikduur 65min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief