Steven Stegeman – Een duik in kraakhelder water!
Een duik in een kraakheldere plas die bekend staat om de vele palingen: duikreporter Steven Stegeman maakte een videoverslag!
Het Speicherbecken in Geeste bij het Duitse plaatse Lingen is bij de meeste duikers uit het oosten van Nederland wel bekend. De plas staat erom bekend dat het zicht er meestal redelijk goed is en dat het er in het donker krioelt van de moddervette palingen. Ik kende deze duikstek eigenlijk alleen in het donker. Enkele jaren geleden haalde ik hier mijn nachtduik specialisatie tijdens een super duik waar we de ene na de andere paling zagen. Ook deed ik hier de briefing voor mijn DiveGuide opleiding, dit was ook een nachtduik.
Afgelopen week kwam op internet een log bericht voorbij waarin iemand 9 meter zicht meldde. Eigenlijk was ik niet meer van plan om te gaan duiken voor mijn vakantie, maar dit log bericht wekte mijn interesse. Al snel was buddy Karin bereid om mee te gaan naar Lingen. Nou ja, Lingen? Eigenlijk ligt het speicherbecken bij het Duitse plaatsje Geeste. Het aangelegde meer dient als koelwater reservoir voor de kerncentrale van Lingen die iets verder ligt. Deze centrale haalt zijn water normaal uit het Dortmund-Ems kanaal, maar bij laag water in de zomer wordt water uit het speicherbecken naar de centrale gepompt.
Eenmaal aangekomen bleek het zicht vanaf het strandje goed te zijn. Nu zegt dat niet zoveel omdat er bij het strand veel grind op de bodem ligt en het zicht hier meestal wel goed is. Eenmaal te water werden we niet teleurgesteld. Het water was koud en kraakhelder! Het deed me denken aan beelden van bergmeren en rivieren, iets wat overigens ook nog op mijn verlanglijstje staat. De eerste duik zijn we linksaf gegaan. De oude rioolbuizen die ’s nachts meestal een tehuis bieden aan een dikke paling waren nu gevuld moet jonge visjes. Zo klein dat nog niet te zien was welk soort. Onder het platform zagen we een dikke paling, formaat murene, die er meteen vandoor ging. Weer een eind verder troffen we een groep zeer grote baarzen. Zulke grote baarzen had ook nog niet gezien, ook niet in de Vinkeveense plassen, en zeker niet in zo’n grote school. Prachtig om zo in dat heldere water goed te kunnen bekijken. Na een half uurtje in het koude water zat de eerste duik erop. Na 30 minuten wordt het toch echt fris in het natpak.
De tweede duik ging rechtsaf, richting de basaltblokken. Tijdens nachtduiken altijd de plek om palingen te spotten. Bij de afgezonken kerstbomen krioelde het ook van het jonge visbroed. Hier hing ook een grote baars rond, maar die liet zich helaas niet filmen. Voor mij was niet duidelijk of deze baars zijn of haar kroost beschermde of zich juist tegoed deed aan de jonge vis. Even verder was het raak, twee flinke palingen die in elkaar verstrengeld lagen. Helaas sloeg het verliefde koppel op de vlucht toen ik iets dichterbij kwam. In de buurt van de basaltblokken was het wel raak. Door het heldere water kon ik de palingen al van ver zien liggen. Rustig benaderen, opname knop indrukken, en vervolgens nog langzamer dichterbij komen. Zo kon ik enkele palingen toch mooi bij daglicht filmen. Uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke toen ik nog dichterbij kwam met de camera en gingen de palingen er met een grote stofwolk achterlatend vandoor.
Ik heb deze duik echt genoten van het heldere water en de vele vissen die hierdoor al van grote afstand te spotten en te benaderen waren. Ik hoop dat het zicht hier komend jaar nog vaker zo goed is. Als de waterplanten dan ook nog te voorschijn komen kunnen we hier weer een paar mooie duiken maken, zowel overdag als in het donker.