Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film / Reizen

De twijfel slaat toe

Nu de Red Sea Photo Experience vordert, zie je dat er steeds meer momenten zijn waarop de twijfel langzaam toeslaat. Gebruik ik de juiste lens? Kloppen mijn instellingen? Is wat er nu met de foto gebeurt wel goed?

Voor de deelnemers die zichzelf tot doel hebben gesteld dat ze na deze week als betere onderwaterfotograaf naar huis gaan, valt het “leren” niet altijd mee. Het fotograferen levert ineens resultaten op die voorheen niet werden behaald. Er gebeuren hele onverwachte dingen… soms negatief, maar gelukkig overwegend positief. Bij dat leren moet je afwijken van de vertrouwde werkwijze, die automatische stand even laten voor wat het is. Werken op een andere werkafstand. Als het mogelijk is eens en andere lens gebruiken, of juist de uitdaging aangaan om meer uit jezelf te halen met die ene lens. Een andere instelling proberen… Allemaal veranderingen die in eerste instantie tot meer mislukte foto’s leiden. Daarna verandert dat lucky shot in gelukkig fotograferen, zoals hier zo mooi geroepen wordt.

Kleur of zwart-wit
Het leuke aan een duik op bijvoorbeeld de Salem Express is dat deelnemers die zichzelf als doel hebben gesteld om mooiere kleuren in de foto’s te hebben, zwart-witopnamen van het wrak maken. Een keuze waar wij ons met zijn allen overigens in kunnen vinden.

Nini De Ryck

Nini De Ryck

 

We hebben het natuurlijk over meer dan alleen belichting. Zo staat bijvoorbeeld een onderwerp als compositie ook op het programma. Een mooi voorbeeld van een zeer geslaagde foto is in dit kader de zwart-witfoto bij de Salem Express. Een foto die gemaakt is met de eenvoudigste compactcamera met een losse groothoekvoorzetlens. Een foto die weer bevestigt dat het de fotograaf is die de foto maakt en niet de camera. Anders kijken en anders denken loont.

Dat geweldige shot
Naast leren doen wij ook ons best om het meest geweldige shot vast te leggen. Om die persoonlijk beste foto te maken. Deelnemer Nini omschrijft het mooi: «Natuurlijk wil je ook uitpakken met je leukste foto. En soms twijfel je tussen twee foto’s. Welke is nu echt de leukste? En waarom? Het leuke van de Photo Experience is dat ik nu de meningen van anderen kan horen en de resultaten kan bespreken. Wat vinden de anderen de beste foto? Mijn ervaring leert me dat ik enorm houd van zulke gesprekken. Iedereen geeft zijn visie en daardoor ga je jezelf geprikkeld voelen om andere dingen uit te proberen. Je treedt eens een keertje uit je comfortzone. Dit leidt soms tot totaal nieuwe inzichten waar je weer mee aan de slag kan.»

Alfred van der Meulen

Alfred van der Meulen

 

Het is leuk om te zien dat deelnemers een mooie progressie doormaken. Uiteindelijk zijn er steeds meer momenten waarop er triomfantelijk naar de eigen foto’s wordt gekeken.

Ellis Vegt

Ellis Vegt

Foto’s: Openingsfoto Jeroen Zetz, zwart-wit foto van de Salem Express – Nini De Ryck, groothoek met vissen – Alfred van der Meulen en rog- Ellis Vegt

Deze blog én de Red Sea Photo Experience 2015 zijn tot stand gekomen met dank aan:

 

Links:

http://www.nemodive.com/
http://www.diveandtravel.nl/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief