Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stefan Bonne- Saba duiktrip

De kortste landingsbaan ter wereld, de hoogste berg van Nederland en ook nog eens mooi duiken: duikreporter Stefan Bonne wilde dit wel eens zien! Hij heeft het op film vastgelegd.


Datum:  januari 2014
Duiklocatie: Saba

duikreport-call-to-action-350x85

Saba, een Nederlandse gemeente met de hoogste berg van Nederland, stond al een tijdje op het lijstje. In januari 2014 kwam het er dan uiteindelijk van. Het eiland is niet je typische tropische eiland met witte zandstranden en schuine palmbomen. Neen, het is de top van een vulkaan die meer dan 800 meter hoog boven de Caribische Zee uitsteekt. Er zijn geen echte stranden en er is maar een echte weg die loopt van de haven naar de luchthaven.
De aankomst is onmiddellijk spectaculair. Je landt er namelijk op de kortste commerciële airstrip ter wereld, slechts 300 meter lang en bovendien bovenop 60 meter hoge kliffen. Mensen met vliegangst nemen best een extra pilletje.
We logeerden in het leuke Juliana Hotel, mooi tussen het groen. De duiken in Saba zijn ook verschillend van wat je elders vindt, het zogenaamde pinnacle diving.
Dichter bij de kust zijn wel gewone riffen. Je ziet er onder andere rifhaaien, verpleegsterhaaien, grote groupers en behoorlijk wat schildpadden.
Onzichtbaar maar slechts op enkele kilometers van het eiland ligt Saba Bank, een enorm onderzees rif die tot op zo\’n 18 meter onder het oppervlakte komt. Daar komen in de winter de Noordelijke Bultruggen overwinteren. Gezien hebben we ze niet maar we hoorden ze wel “zingen” onder water, heel speciale ervaring.
Als afsluiter beklommen we de laatste dag Mount Scenery. Waar het beneden lekker tropisch warm is, kwamen we boven op de top in een andere wereld. We zaten in de wolken en de wind rukte aan onze doorweekte poncho’s.
Een speciaal afscheid van Saba.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief