Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Clean-upduik in de Put van Ekeren

Duikreporter Dirk duikt onder in de Put van Ekeren voor de opruimactie. Er is veel te doen.

AVOS, de concessiehouder van de Put van Ekeren organiseert jaarlijks een clean-up duik om alle rotzooi en illegaal geplaatste beelden en objecten op te ruimen. Het leek me een goed idee om dit in beeld te brengen, samen met buddy Frank Van Reeth die zijn camera ook bij had, om zo wat meer bekendheid te geven aan het feit dat er, volgens het reglement, niets in de Put van Ekeren mag gedropt worden. Dit staat gelijk aan sluikstorten!

Ik weet nu ook weer meteen hoe gelukkig ik ben dat ik overdag in de week kan duiken! Ik kom toe om 09.30 uur en de parking staat al helemaal vol! Uiteraard ook met de vrijwilligers van de cleaning: ze zijn met zo’n twintig.

De voorzitter van AVOS, Koen Van Dijck, neemt het woord en er volgt een briefing. Die is nodig, want het bergen van de zware objecten is niet zonder risico!

Wanneer we om 10.45 uur onder gaan zien we al meteen dat ze bezig zijn met het bergen van de kelk die vóór de steiger staat en een goed herkenningspunt was bij slecht zicht. Echter, vlakbij is er ook de ketting van de boei voor wie denkt nu verloren te duiken …

003 bloempot 2-117129

Na dit in beeld genomen te hebben duiken we naar de rand van de put. We leveren onze eerst bijdrage: we nemen de rumtopf kruik mee en brengen ze terug naar de kant.

004 pott rumtopf-117129

Daarna gaan we naar de overkant van de put. Dit is wel een heel andere duik dan gewoonlijk! Geen macro opnames en zwemmen, zwemmen, om niets te missen (met ’s anderendaags stijve kuiten tot gevolg). We zijn op het goede moment bij het bergen van het zeepaardje. Tja, ik heb het zeepaardje ook al vele malen in beeld genomen, maar het moet er ook uit om de grens duidelijk vast te stellen: enkel de vier oorspronkelijke beelden, de buste, de buddy’s, de piranha en de amfoor zijn toegelaten, zo staat het in het reglement. De rest: eruit!

011 blok zeepaard-117129

Bij de buste kunnen we ook nog een eigen bijdrage leveren met kleine objecten op te pikken.

013 Frank met varken en ijzer kip er voor-117129

Aan de kant is het ondertussen hard werken om alle aangevoerde afval aan wal te krijgen!

016 trekken van op de kant-117129

Na 77 minuten gaan we er uit. Wat was dit weer een ervaringsduik! Echter niet zo gezond, want met veel gejojo. Op het laatst kreeg ik mijn oren niet meer geklaard!

Ik hoop dat ik met het filmen van het gebeuren een bijdrage kan leveren opdat duikers gaan beseffen dat ze hier helemaal niet handelen zoals ze het in hun opleiding geleerd hebben: respect voor de onderwaterwereld, dat het sluikstorten stopt en dat de put terug aan de visjes overgelaten wordt!

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief