Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Sepiafestival

Het kan niet op met de sepia’s! Duikreporter Leendert struikelt er als het ware over bij de Zeelandbrug. Vergeet niet ook de video te kijken!

Laten we eens gek doen en vandaag niet naar de Bergse diepsluis gaan maar naar de brug en ik heb de 9-18mm lens weer eens van stal gehaald. Marco heeft ook wel zin dus we spreken rond 10:45 af zodat we een half uurtje voor de kentering in het water liggen. Het leek me ook een goed idee om weer eens te gaan driften van de westelijke naar de oostelijke trap maar ik loop op de zaken vooruit. Allereerst is er een enorme tegenvaller. Er is een populaire Belgische duikclub bezig met omkleden en de halve parking staat vol (#$%@#$%). Ik zie veel, nog zeer jonge, beginners dus ik vrees het ergste voor het zicht. En dat op een maandag! Gelukkig zal dit de laatste keer zijn want de vakanties zijn bij onze zuiderburen op 1 september voorbij, zo wordt ons verteld. Hoe dan ook, we verwachten dat tegen de tijd dat wij klaar zijn met omkleden de meesten het water alweer verlaten zullen hebben. Helaas klopt dat niet helemaal maar we zien wel al gelijk een mooie Zeepaddestoel (Rhizostoma pulmo), althans Marco ziet hem. Ik laat de kwal voor wat hij is en daal af en stuit gelijk op een jonge sepia (Sepia officinalis) bij de stokjes die vlak bij de pijler staan.

Ik heb net een paar foto’s genomen of daar stoomt een buddypaar over me heen. Snel verder dan maar richting mijn stokjes. Daar is het gelukkig rustig en jawel: een zeepaardje (Hippocampus hippocampus). Tja, beste lezer het wordt een beetje saai allemaal maar ik kan er ook niets aan doen. Hij is helaas wel klein en bruin en zit er niet zo gunstig bij maar ik doe mijn best met de groothoek lens en twee enorme flitsers. Dat geflits lokt direct andere fotografen die in mijn nek gaan liggen hijgen. Ik maak plaats en als vliegen op de stroop zoomen ze in op het zeepaardje.

20220829_006P8291037-117015

20220829_023P8291054-117015

20220829_029P8291060-117015

20220829_055P8291086-117015

Ik zwem een eindje verder en kom steeds meer jonge sepia’s tegen. Ze zijn al aardig gegroeid en nu ben ik blij met mijn groothoeklensje. Als we uitgespeeld zijn zwem ik via de stokjes weer terug. Het zeepaardje zit er nog en ik maak nog een paar foto’s. We zitten al weer ruim 80 minuten onder water dus het is tijd om terug te gaan. Marco komt vlak achter me het water uit.

20220829_047P8291078-117015

De Belgen zijn verdwenen dus het is nu lekker rustig op de parkeerplaats. We eten wat en kleden ons weer aan voor de driftduik. twee andere duikers gaan net voor ons te water. Het moet niet gekker worden maar er dobbert weer een zeepaddestoel voorbij. Wij dobberen er lekker achteraan langs de steenhelling op een metertje of 10-11 en we vangen een glimp op van een lipvis maar die is helaas snel vertrokken. Even verderop worden we omringd door zeker 6-7 jonge Sepia’s. Ze lijken een soort dansje voor ons te doen. Eentje heeft een krabbetje in zijn vangarmen en dat ze echt op krabben jagen zie ik even later als een sepia in een flits een niet oplettend exemplaar van een steen grist. Maar na een korte worsteling ontsnapt de krab. De Sepia blijft beduusd achter. Inmiddels doemen mijn stokjes alweer op maar een intensieve speurtocht levert nu niets op. We spoelen verder naar de trap. Het was weer een vruchtbare duikdag. Totale duiktijd: 160 minuten. Watertemp.: 21 graden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief