Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een mooie afsluiter!

Aan al het moois komt een einde, maar niet voordat Duikreporter Dirk Van den Bergh nog twee laatste vakantieduiken in de Rode Zee maakt!

Laatste duikdag … We vertrekken vroeg naar de eerste duikstek op 10 minuten rijden ten zuiden van Dahab, vermits we nog twee duiken willen maken vandaag. Morgen vliegen we terug om 14.40 uur, dus vóór die tijd moet onze tweede duik beëindigd zijn om de 24 uren no-fly time te respecteren.

Duikstek “Islands” bestaat uit twee grote koraaleilanden met grillige vormen, waardoor je je in een koraaldoolhof waant. We moeten eerst een eindje ondiep zwemmen om dan via een klein grotje het rif af te dalen. Aan de oostzijde kan het behoorlijk stromen, maar daar is vandaag niets van te merken! Het is zalig zweven in deze sprookjestuin!

Dirk-Van-den-Bergh_20181205_koraallandschap-the-islands-75106

We komen een school barracuda’s tegen en eindelijk kan ik een kerstboomkokerworm in beeld nemen vóór die zich terugtrekt. Ik heb mijn lampen deze keer wel bewust de andere kant opgedraaid …

Dirk-Van-den-Bergh_20181205_kerstboomkokerworm-75106

Gunther weet een mooie tapijtanemoon zitten op het diepste punt van deze duik (18,9 meter).

Dirk-Van-den-Bergh_20181205_tapijtanemoon-75106

We komen ook nog twee blauwgespikkelde pijlstaartroggen en een grijze murene tegen. Het wordt weer spannend voor mij … na 53 minuten heb ik nog 50 bar over … ik ga al wat hoger hangen zodat ik mijn veiligheidsstop al zeker kan maken. Ik ken de weg hier al een beetje en weet dat ik nog niet aan de uitgang ben! Gunther stelt me echter gerust. Hij zegt me achteraf ook dat ik niet hoger mag gaan hangen om lucht te besparen: daar hang ik in het blauwe en is er meestal meer stroming, waardoor juist méér luchtverbruik … Na 64 minuten zijn we aan de uitgang, maar het grotje neem ik niet meer met nog slechts 22 bar over!

We rijden terug naar het duikcentrum, want onze laatste duik gaan we op het huisrif, Mashraba, doen. Deze duik wordt een speciale! Mijn buddy is net als de vorige duik Pierre Spirlet, maar nu is het de 100e duik die we samen als buddypaar doen. Dit wil zeggen dat ik ongeveer 1/5e van al mijn duiken met hem deed!

Bij het vertrek al meteen een nieuwe waarneming: een Mozeszeetong! Gewoonlijk ligt die helemaal onzichtbaar begraven met alleen de ogen en de neusgaten boven, maar om mijn dag goed te maken zwemt hij een rondje … (zie video). Even verder zwemt een witgevlekte kogelvis. Zou het dezelfde zijn als gisterenavond? Ik vergelijk thuis de tekening even: nee het was niet dezelfde … Een gebochelde koffervis houdt duidelijk niet van mijn lampen. Er passeren twee vissen die ik als konijnvissen determineer. Gelukkig zwemmen ze op afstand, want de stekels kunnen blijkbaar een extreem pijnlijke wond veroorzaken …We dalen af tot 28 meter, waarbij we rechts aanhouden en zo bij het mooie blok komen dat we gisteren met de nachtduik ook bezochten. Het ziet er nu helemaal anders uit! Er zwemmen veel geelvinbarbelen en duizenden glasvisjes: een glinsterend spektakel in het licht van mijn lampen en met mijn buddy en de zon als achtergrond.

Dirk-Van-den-Bergh_20181205_buddy-pierre-75106

Een papegaaivis laat zich close in beeld nemen. Er is zoveel te zien dat ik even mijn luchtverbruik uit het oog verloren ben … oeps, nog maar 80 bar! Tijd voor de terugweg, die gelukkig ondieper is. Gunther heeft iets speciaals gezien: een heel klein donker visje. Hij doet teken om heel voorzichtig te naderen, want hij weet dat het bij de minste onraad in de bodem verdwijnt. De juiste naam ontgaat me, maar ik dacht dat Gunther het over een scheermesvisje had (zie video). En dan, als bij wijze van afscheidsgeschenk, zien we een filamentduivelvis die zijn fel gekleurde vinnen helemaal open zet! Alhoewel … afscheidsgeschenk … hij doet dit als waarschuwing en zijn stekels zijn zeer giftig … In het ondiepe, juist bij de uitstap hangt nog een mooie Indische koraalduivel … Het zit er op! Laatste wapenfeit: een dikke high five met Pierre voor onze 100e duik samen! Echt vieren kan ik echter niet, vermits ik me nog steeds geen 100% voel. Dat doen we thuis nog wel eens over hé Pierre!

Dirk-Van-den-Bergh_20181205_Indische-koraalduivel-75106

Bedankt Gunther en Annemie voor de weeral perfecte organisatie met duikenindahab.org en bedankt Petra, Pauline, Marina, Reinier en Pierre voor de geslaagde duikvakantie! Ik heb heel wat filmmateriaal bijeen voor een nieuwe compilatiefilm, dus ik weet weeral wat doen de volgende dagen ….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief