Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Scheepswrakken en Romeinse nederzetting gevonden aan Maas

Een groep archeologen heeft naar eigen zeggen de ‘allergrootste en verreweg de rijkste archeologische vindplaats van Nederland’ ontdekt. Tussen Alphen en Dreumel werd in de uiterwaarden van de Maas onder meer een groot aantal scheepswrakken gevonden. Ook werden mammoetresten en een Romeinse nederzetting aangetroffen, aldus NOS.nl.

Een ploeg van achttien archeologen, onder wie zestien amateurs, deed in een periode van zeven jaar meer dan 100.000 vondsten in een zand- en kleiwingebied. De projectontwikkelaar en onderaannemers stonden dat onderzoek toe. Zij waren daartoe niet verplicht, omdat het 275 hectare grote gebied na een archeologisch vooronderzoek al was vrijgegeven.

Bij de opgravingen zijn onder meer een tot dan toe onbekende Romeinse nederzetting en een oversteekplaats gevonden. Ook werden over een groot gebied mammoetresten gevonden. Deskundigen zijn vooral enthousiast over de vondst van de scheepswrakken in het gebied. Volgens de vinders is de locatie archeologisch de meest waardevolle vindplaats van wrakken in het land.

Er werden in het gebied geen opgravingen gedaan omdat in het vooronderzoek was geconcludeerd dat de Maas de afgelopen tweeduizend jaar de meeste sporen waarschijnlijk vernietigd zou hebben, vertelt Nils Kerkhoven. Hij werkt als archeoloog, en was in het gebied geïnteresseerd omdat hij er geregeld zijn hond uitlaat.

“We zagen al vrij snel dat de rivier flink had huisgehouden, maar zagen toch allerlei vondsten in context”, vertelt Kerkhoven. Doordat de Maas in de loop van honderden jaren is opgeschoven, bleken de sporen nog relatief onverstoord.

Kerkhoven stapte met een collega naar het bedrijf dat in het gebied aan het werk zou gaan, en overtuigde hen van het nut van nader onderzoek. Afgesproken werd dat ook detectoramateurs en andere amateurarcheologen op zoek mochten. Zij zouden uiteindelijk resten vinden van de prehistorie tot de twintigste eeuw.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief