Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Opnieuw onderzoek op het Palmhoutwrak

Deze maand wordt het onderzoek naar het Palmhoutwrak (het wrak van dé Jurk) voortgezet door de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed. Zouden er nieuwe vondsten worden gedaan?

We kunnen wel zeggen dat het Palmhoutwrak of wel de Burgzand Noord 17 die voor de kust van Texel in de Waddenzee ligt, het bekendste wrak van Nederland is. Het wrak werd in 2014 onbtdekt door de duikers van Duikclub Texel en onthulde onder andere de goed bewaard gebleven Jurk en nog veel meer pronkstukken, die in het museum Kaap Skil tentoongesteld worden.

Sinds eind mei wordt dit keer door de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) opnieuw onderzoek op het wrak uitgevoerd. Hierbij worden nieuwe methoden en technieken ingezet, zoals een 3D subbottom-profiler, om de gaafheid en omvang van het wrak beter te kunnen bepalen. Tijdens het veldwerk, dat loopt van 27 mei tot en met 5 juli, zullen ook proefsleuven worden gemaakt om de scheepsconstructie nader te bestuderen.

De inzichten uit dit onderzoek zullen essentieel zijn voor het ontwikkelen van toekomstscenario’s voor het behoud van het wrak, zo is te lezen op de website van de RCE. Na afronding van het veldwerk wordt het wrak weer zorgvuldig afgedekt, ter bescherming tegen erosie en menselijke verstoring.

Het Palmhoutwrak dankt zijn naam aan de vele stammen palmhout die zijn gevonden aan boord, en geeft een unieke inkijk in de rijkdom en diversiteit van de goederen die Nederlandse schepen vervoerden in de zeventiende eeuw, getuige de vele vondsten die door de Texelse duikers werden gedaan en zijn overgedragen aan de Provincie Noord-Holland. Experts typeren het wrak als de ‘Nachtwacht van de onderwaterarcheologie’.

Aansluitend op dit onderzoek zullen van 8 t/m 26 juli andere (afgedekte) wrakken binnen en buiten het rijksmonument worden geïnspecteerd, wat cruciaal is voor het behoud en de bescherming van het onderwatererfgoed.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief