Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Rivierduiken in de Roer

Dat is eens iets heel anders! Duikreporter Steven duikt in een snelstromende rivier. In zijn film ervaar je zelf hoe het is om de rivierbodem onder je door te zien schieten.


Datum: 21 augustus 2016
Duiklocatie: Ruhr, Duitsland

duikreport-call-to-action-350x85

Vorig jaar ging een duiktrip naar de rivier de Traun in Oostenrijk op het laatste moment niet door. Erg jammer, want het leek met prachtig om in dat kraakheldere snelstromende water tussen forellen en barbelen te duiken.
Nu bleek dat de duikschool waarbij ik in juni dit jaar de specialisatie bergmeer duiken volgde ook een specialisatie rivier duiken aanbood. Dus gingen we afgelopen weekend met drie Nederlandse duikers weer naar Tauchschule Sorpesee in het Sauerland in Duitsland.
De dag begon met een blok theorie waarbij zaken als stroomsnelheid, gevaren, leggen van oppervlakte en bodemlijnen bij het uitstap punt, en invloed van het weer stroomopwaarts op de condities van de rivier aan de orde kwamen. Daarna volgde een schriftelijk examen in het Duits, waar iedereen gelukkig voor slaagde.
Daarna was het tijd om naar het water te rijden. De rivier de Roer nabij de plaats Unna was de plaats van bestemming. Nu denken veel mensen bij de Roer meteen aan de zware vervuilende industrie van het Roergebied en het vervuilde water van de Roer. Gelukkig bevonden wij ons stroomopwaarts van het Roergebied. De Roer, of Ruhr op z’n Duits, is hier nog een mooi riviertje dat door het Sauerland stroomt.
Eerst werd de uitstapplaats geïnspecteerd. We konden gebruik maken van de steigers van de plaatselijke kano vereniging om het water te verlaten. De eerste steiger werd het uitstap punt. Bij de tweede steiger werd een bodemlijn gelegd voor het geval we door de stroming of slecht zicht de eerste steiger zouden missen. Het water zag er in ieder geval helder uit en de stroming viel bij de uitstap redelijk mee. Een dreigende onweersbui dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar toen deze was overgewaaid konden we onze duik sets opbouwen.
We reden vervolgens met drie auto’s naar de instapplaats, naast het plaatselijke voetbalveld. Een kantwacht bleef met auto achter bij de uitstapplaats. Het aantrekken van onze uitrusting leverde vele verbaasde blikken op van de bezoekers van de voetbalwedstrijd. Duiken in de Ruhr? Daar is toch niets te zien en het is toch niet diep?
Bij de instap bleek het stevig te stromen. En dan blijkt dat het te water gaan bij rivier duiken lastiger is dan een sprong van een steiger of boot, of rustig vanaf een strandje het water in lopen. Eerst is het zaak zonder te vallen over de gladde stenen te water te gaan. Eenmaal in het water begint de stroming meteen aan je te trekken. De stroming is zo sterk dat staand je vinnen aan trekken niet mogelijk is. We gaan voorzichtig op een grote steen zitten en proberen onze vinnen aan te trekken zonder van de steen te glijden of onze vinnen te verliezen. Als iedereen gereed is volgt nog een korte instructie: instructeur voorop met boei om vissers en kanovaarders te waarschuwen dat er duikers onder water zijn, dan twee buddy paren en tot slot nog een instructeur om eventuele achterblijvers mee te nemen. De instructeur gaat onder en dan mogen wij!
Jetzt geht’s los! Als we kopje onder gaan en horizontaal gaan liggen worden we meteen door de stroming meegevoerd. En dat gaat aardig snel! Het grindbed op de bodem schiet razend snel onder ons door. Af en toe schiet er een vis weg. Het lijken forellen maar door de snelheid is het niet goed te zien. Ook lukt het me niet de vissen goed te filmen. Tegen de tijd dat je ze gespot hebt ben je er al langs geschoten en de vissen schieten ook voor ons weg naar een veilige plek. Na een paar minuten zijn we redelijk gewend een deze nieuwe manier van duiken. We duiken afwisselend door het midden van de rivier en langs de oever om het verschil in stroomsnelheid te ervaren. Als er grote stenen of rotsen voor ons opdoemen, duiken we met een hand naar voren om ons over of langs de objecten te duwen. Onderweg zien we nog een dikke karper weg zwemmen en voorwerpen zoals ladders en verkeersborden die ooit in de rivier zijn terechtgekomen.
Als we het uitstappunt naderen neemt de stroming af en iedereen verlaat enthousiast bij de eerste steiger het water. Nu de spanning er na de eerste duik eraf is, staat iedereen te popelen om een tweede duik te maken. Dan komen de logistieke perikelen van het rivier duiken om de hoek kijken. De auto’s staan natuurlijk nog bij de instap. De kantwacht brengt de drie chauffeurs naar de instap om hun auto’s op te halen. Dan wisselen we snel van fles en rijden weer naar de instap voor de tweede duik.
Tijdens de tweede duik laat de zon zich volop zien en is het zicht onderwater nog beter. In het snelstromende deel van de rivier komen we een school barbelen tegen. Helaas lukt filmen met deze stroming weer niet. Ik probeer nog even tegen op volle kracht tegen de stroom in te vinnen om ze te filmen, maar centimeter voor centimeter wordt ik door de stroming meegevoerd. En dat terwijl de waterstand nu redelijk laag is en de stroming matig is! De instructeur vertelde al dat afhankelijk van de stroming de duik soms maar tien minuten duurt. Wij doen er nu een half uurtje over om de uitstap te bereiken. Aan het einde van de duik komen we een schooltje jonge vis tegen. Omdat het hier rustiger stroom lukt het me om tegen de stroom in te vinnen en ze te filmen. Geen idee welke vissoort het is.
Enthousiast verlaten alle cursisten het water, we zijn geslaagd! Ook de instructeurs zijn happy. Ze vertellen dat door de weersomstandigheden dit de eerste keer van het jaar is dat de cursus gegeven wordt. Vorig jaar kon de cursus zelfs niet een keer gegeven worden. We hebben dus erg veel geluk gehad met het weer en de planning van deze trip!
Iedereen is tevreden en het was een super leuke een leerzame cursus. Wat mij betreft ook een mooie voorbereiding op het echte werk. Want rivier duiken in de Oostenrijkse Traun en de Zwitserse rivier Verzasca staan hoog op mijn verlanglijstje! En bij goed weer gaan we zeker ook nog een keer terug om weer te duiken in de Ruhr!

Op naar de volgende duik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief