Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Grotduiken in Mexico: Santa Cruz

Het zicht is wisselend. Datzelfde geldt voor het landschap onder water. Vandaag staat er een grotduik in Santa Cruz op het programma.

Vandaag staat Santa Cruz (Systema Camilo) op het programma. Deze cenote is aangelegd voor zwemmers en zit boordevol vis. Na de hoofdduik is het plan om nog even in ‘Mud Cave’ te gaan met het laatste beetje gas (herberekenen 1/3), puur om even met Nederlands zicht tussen de stalactieten te zwemmen.  Deze cenote kost 300 pesos entree per persoon. Bij deze cenote willen ze je brevet zien en houden deze vast totdat je weer weggaat. Als je niet meer boven zou komen hebben ze in ieder geval namen van de duikers.

PB154755-91790

Deze grot is wederom weer iets dieper, 20-25m en dat betekent dat je dus weer haloclines hebt. We besluiten deze keer om niet de bekende Black Forrest line te nemen, maar eerst wat verder rechtsdoor te gaan. We zitten zo langer in het zoete water en langer op een gemiddelde diepte van ongeveer 16m. Dit betekent dat de deco die we opbouwen minder zal zijn.

PB154822-2-91790

Op een gegeven moment besluiten we te jumpen en de mainline ligt precies in een halocline. Dit betekent dat de eerste duiker zicht heeft en de duikers er achter niets zien. Maar eenmaal in het zoute gedeelte is alles weer helder.

PB154851-2a-91790

We maken een mooie duik, maar toch is de Black Forrest line mooier vind ik persoonlijk. De tunnels die wij vandaag pakken zijn toch minder gedecoreerd. Maar ik heb wel de tijd om even met de slave-flitsers te oefenen.

Het bijzondere aan deze grot is dat je het ene moment geen formaties hebt, dan hele fijne een breekbare en daarna opeens weer grovere. We hebben slechts 20 minuten deco en hangen dat netjes uit met de uitgang in het zicht. We noemen dit ‘het licht aan het einde van de tunnel’. En dat is letterlijk waar natuurlijk. Daarna genieten we nog even van de vissen in de cenote en kijken we nog even in ‘Mud Cave’. Wederom een geslaagde dag.

 

PB154896a-91790

Als we uit het water gaan zien we dat er een complete buslading zwemmers gearriveerd is. Sommigen vinden het water koud (25 graden). Ook blijkt dat er mensen komen om te zwemmen terwijl ze niet kunnen zwemmen. Die gaan met een zwemvest te water.  Wij kleden ons om en vragen onze brevetten terug. Tijd om terug te gaan naar Tulum.

PB154906a-91790

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief