Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Kreukels zijn ook mooi

Datum 30-04-2013
Locatie AJP

Terwijl Nederland Koninginnedag viert, gaat John onder water. Maar wat zijn die kreukels waar hij het over heeft?

Het is koninginnedag er staat thuis niks op het programma dus Lia maar een sms gestuurd om te vragen of ze zin heeft in een duik. Voor de kentering is het te vroeg dus gaan we naar AJP, daar kun je ook duiken buiten de kentering.

P4305132

Afgesproken om negen uur zodat we toch nog een beetje kunnen uitslapen. Dus rond een uur of zeven uit mijn bed en mijn spullen klaar zetten ik moet alleen nog beslissen groothoek of macro, ik beslis om voor macro te gaan. Ik heb mijn snoots de dag van te voren veranderd en ik wil eigenlijk kijken of het iets oplevert.

Voordat ik naar AJP ga moet ik nog even vullen uit de muur gelukkig ligt het vulstation op de weg naar AJP. Ik had nog honderd Bar in mijn fles. Na vijf muntjes zit hij rond de tweehonderdtien Bar, toch veel voor honderdtien Bar.

P4305140-001

Aangekomen op AJP is het stil. Alleen Lia staat aan het water. Volgens mij zijn alle duikers koninginnen dag aan het vieren maar dat maakt niks uit, dan hebben we het water voor ons eigen. Nu moeten we nog beslissen of we gaan duiken in het voormalige haventje of we gaan aan de kant van de steiger – we gaan duiken in het voormalige haventje.

Optuigen omkleden en richting het water gelopen, het is nu afgaand water en we besluiten via de aanlegsteiger het water in te gaan en dan richting de haven ingang te zwemmen. Als we onder gaan is zicht goed te noemen. We zwemmen heel ondiep richting de vaargeul en als we op de kop van de strekdam zijn, worden we mee genomen door het afgaande tij. Het zicht word nu ook ineens een stuk minder. Dit stukje is wel schitterend er wapperen grote stukken wakeme wier en het doet me een beetje denken aan Noorwegen onderwater als je tussen de kelp duikt.
We zijn nu voor de haven ingang en zwemmen naar binnen in het ondiepe is het zicht super maar als je meer dan twee meter diep gaat is het een beetje stoffig.

P4305153

Het eerste wat opvalt, zijn de duizenden wierslakjes in het wier. Ze zijn wel wat bleekjes maar het wier zit er helemaal vol mee. Als we wat dieper gaan zien we heel veel grote vlokslakken en dan bedoel ik echt grote jongens, ik krijg ze niet eens helemaal op de foto.
Ik ben Lia kwijt en als ik om me heen kijk zie ik haar in eerste instantie niet. Dan zie ik de lamp, ze hangt boven me en kijkt in de hangculturen of er nog iets spectaculairs is te zien. Ik besluit gewoon op de bodem te blijven om te genieten van al die slakjes.

We komen uit aan het eind van het haventje en hier is water erg helder. Ik zie Lia van een meter of vijf zo hangen in het water. Ik zie nu ook ineens een heel klein visje zwemmen in het wier. Ik kan het visje niet thuis brengen, het is geen grondel. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n visje had gezien. Als ik thuis het visje opzoek blijkt het een driedoornige stekelbaars te zijn.

P4305121

En heel de duik zie je kreukels kruipen. Als je oppervlakkig kijkt zie je alleen maar een huisje wat er weinig spectaculair uit ziet, maar als je heel goed kijkt, zie je dat er een soort voelsprieten onderuit komen en dat er zelfs oogjes op zitten en dat ze een mooie gestreepte huid hebben. Als zo’n kreukel oftewel een alikruik op een oester zit zodat je de foto een beetje van onder kan nemen, krijg je van een simpel slakje schitterende foto’s. Alleen voordat je zo’n kreukel heb gevonden die er goed voor zit, ben je wel een uurtje verder.

Aan het einde van de duik zie ik een hele school met hele kleine visjes erg klein en helemaal doorzichtig. Wat voor een soort zou ik niet kunnen zeggen maar het was wel mooi om te zien.

Ik kijk om me heen om te kijken waar Lia is en als ik me omdraai zie ik dat Lia op de bodem staat. Ik kijk op mijn computer en ik zie dat we al weer vijf en tachtig minuten onderweg waren en de manometer staat op vijftig Bar, dus het wordt weer tijd om er uit te gaan.

P4305193

Via het touw van de hangculturen klimmen we eruit en lopen naar de auto. We gooien de spullen af, ruimen de rotzooi op, maken vlug een bakje koffie want het is toch wat frisjes met die wind. Nog even na kletsen en dan is het weer tijd om naar huis te gaan, Lia bedankt voor een fantastische duik.

Ik ben 85 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:45 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 10 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben maximaal 4,5 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief