Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Schitterend zicht

De watertemperatuur daalt, maar het zicht is spectaculair. Duikreporter John Landa duikt bij de Bergse Diepsluis.


Datum:  10 oktober 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

John_Landa_-lumishootPA100380-41556

We hadden eigenlijk op een andere duikstek afgesproken maar ik had zaterdag en zondag beide dagen 12 uur gewerkt en ik had even geen zin om vroeg op te staan dus word het lekker makkelijk duiken aan de Bergse diepsluis 20 minuten rijden van mij thuis vandaan.
De zon schijnt en ik had gelezen dat heel goed zicht onderwater moest zijn maar ik had ook gelezen dat de watertemperatuur 12 graden zou zijn dat is een heel verschil met de vorige keer.
6-lumishootPA100277-41556We gaan te water en het zicht is prachtig je kunt echt heel ver kijken onderwater, we gaan via het ondiepe gedeelte naar links en ik zie gelijk een steen met 2 paardeanemonen boven op en daarachter schijnt het zonnetje een mooi momentje om groothoek met tegenlicht te proberen.
Dit is best wel moeilijk want je fotografeert tegen de zon in je moet dan je diafragma knijpen, ISO omlaag en je sluitertijd zo kort mogelijk en dan flitsen op je onderwerp in de hoop dat je genoeg power heb.
Na wat foto’s ben ik tevreden het is geen super onderwerp maar de zonnestralen staan er mooi op.

We gaan richting de rekjes die we in het begin van het jaar hebben gezet, bij de eerste stokken zitten zelfs eitjes van een sepia op en volgens mij zijn ze nog niet oud want ze waren nog stofvrij en zwart en mooi bol, of ze staan op het punt om uit te komen.
We zwemmen van de dijk af en we komen heel veel stokken tegen die we jaren daarvoor hebben gezet, het zicht is zo goed dat ze heel goed te overzien zijn.
Ik vind nog een nieuwe dahlia, ik ben bijna de tel kwijt maar ik denk dat we nu al aan 11 verschillende dahlia’s aan de Bergse diepsluis zitten.
We gaan nog even kijken naar het platform ook deze is helemaal te overzien, ik zie nog een mooie fluwelen zwemkrab met van die prachtige rode ogen dat is het eerste wat opvalt aan deze krab.
Hij is niet echt gediend van mijn aanwezigheid en begint zich te bewegen over de reling van het platform, ik krijg het toch voor elkaar een paar mooie foto’s te maken.

8-PA100317-41556_John_LandaWe zijn al weer een uur onderwater en op deze diepte begin ik het toch te voelen ik begin toch te voelen dat de watertemperatuur een stuk kouder is dan vorige keer.
John_Landa_-lumishootPA100277-41556We gaan nog even langs de dahlia achter het platform en daarna nog naar de dahlia ondiep rechts van de trap dat is wel de mooiste van alle dahlia’s aan de Bergse diepsluis.
In het ondiepe is het gelukkig een stuk aangenamer, ik probeer nog wat dingen uit met instellingen en half half foto’s maar dat lukt niet zo goed, of te donker of te licht maar niet precies goed.
Ik zwem nog tussen een school met harders/zeebaarzen en dan echt van een flink groot formaat, ik denk bij mezelf als ze nu wat dichterbij komen en dan met dat zonnetje op de achtergrond word het een wereld foto maar de harders/zeebaarzen hebben er niet echt veel zin in en vertrekken uit het zicht.
We gaan er weer uit, kleden ons om ruimen de spullen op en genieten nog na van de mooie duik onder het genot van een bakkie koffie, Lia bedankt voor deze mooie duik.

Ik ben ongeveer 99 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 11:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 14 graden, het zicht was goed tot heel goed, ik ben max. 10,2 meter diep geweest.

4-lumishootPA100339-41556

John_Landa_-lumishootPA100364-41556

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief