Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard en Mariëlle de Kok – Blazende zeedonderpadden

Datum 8 januari 2013
Locatie Dreischor Parking, Grevelingenmeer

Na de compleet mislukte donderpaddenduik in december bij Scharendijke, hebben Richard en Marielle nu gekozen voor de beste donderpaddenduikstek van Nederland. Gaat het ze lukken?

Het is vandaag heerlijk rustig op de parkeerplaats bij Dreischor. Drie duikers zijn net klaar met duiken. Na wat babbelen en ‘donderpadinfo’ te hebben uitgewisseld gaan we snel te water. Het zicht is met zes meter echt prima. We maken ons standaard rondje naar rechts over de bollen. Na een paar minuten hebben we de eerste donderpad te pakken. Mooi exemplaar met heel veel nestjes. Ik denk een stuk of zeven.
P1080561b

Terwijl Mariëlle aan de slag gaat met de groothoek, ga ik op zoek naar meer eitjes. We hebben de inmiddels 9 jaar oude camera ook maar weer eens onder het stof vandaan gehaald, zodat we tegelijkertijd ook kunnen gaan macro-en. Ik vind helaas niet wat ik zoek. Na 25 min los ik Mariëlle af en ruilen we van camera. Deze zeedonderpad is een actief beestje. Continu gaat hij van het ene naar het andere nest om de eitjes schoon te blazen. Door al dat harde werken is hij al aardig afgevallen. Erg boeiend om te zien hoe hard en toegewijd het beestje werkt.

Gewone zeedonderpad met eieren (Myoxocephalus scorpius) - Grevelingenmeer (Dreischor parking) - 8 januari 2013

In dit seizoen zijn de donderpadden ook erg mooi getekend. Doel is om het beestje er een keer blazend op te krijgen. Dit doen ze om de nestjes schoon te houden en van zuurstof te voorzien. Helaas duurt het blazen altijd maar erg kort en moet je op het juiste moment afdrukken.

P1080610b

Na zo’n 20 minuten komt Mariëlle weer langs voor een cameraruil en besluiten we om de westelijke bollen te gaan inspecteren. Hier vinden we ook zo’n vijf nesten met een stuk schuwere donderpad. Terwijl ik wat macro-opnamen ga maken van de eitjes, gaat Mariëlle weer terug naar de eerste donderpad voor hopelijk de ultieme foto. Als ik haar na een klein uur weer op zoek is ze klaar en ruilen we nog één keer van camera.

P1080557b

Terwijl Mariëlle het voor gezien houdt bezoek ik de beide donderpadden nog eenmaal voor een paar leuke shots. Tevreden klim ik weer het trapje van de steiger op.

Eieren gewone zeedonderpad (Myoxocephalus scorpius) - Grevelingenmeer (Dreischor parking) - 8 januari 2013

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief