Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Review: WildOcean in het Omniversum

De sardienenrun in Zuid-Afrika is wereldberoemd. En er is al menig film over verschenen. Maar in het IMAX-theater Omniversum beleef je zo`n film toch heel anders.

KwaZulu-Natal aan de Indische Oceaan. De plaatselijke bevolking maakt zich op voor het vreetfestijn van het jaar: de sardienenrun, de jaarlijkse migratie van triljarden sardienen, gevolgd door alles wat zich boven deze dieren in de voedselketen bevindt, van jan-van-genten en zeehonden tot dolfijnen en walvissen. Triljarden, het klinkt veel en is veel, maar enkele decennia geleden was het nog vele malen meer. De voedselketen is namelijk doorbroken door ons, de mens. Wij halen vanaf grote visserstrawlers hele populaties sardienen plus bijvangst in onze netten op. Hoe meer, hoe beter. Maar zonder erbij na te denken dat we de zee hier en overal ter wereld aan het leegvissen zijn. Met als resultaat dat we het ecosysteem verwoesten.

RTEmagicC_429_wild5.JPGRTEmagicC_429_wild7.JPG
In Zuid-Afrika is men wakker geschud. De overheid probeert samen met de plaatselijke bevolking initiatieven te ontplooien om de overbevissing een halt toe te roepen. Bovendien blijven de bewoners van de kustzone zo verzekerd van hun voedselbron, de zee. De sardienen trekken hier zo dicht langs de kust dat ze soms zelfs in grote hoeveelheden op het strand geworpen worden. Dit is waar `Africa meets the Sea` of wel waar Afrika en de zee één worden.

In de film Wild Ocean beleef je de sardienenrun vanuit het perspectief van de dorpsbewoners die afhankelijk zijn van deze voedselbron. Je ziet hoe zij naar de run toeleven, je ziet hoe zij over de zee turen of ze een glimp van de sardienen zien. Je ziet hoe ze als het moment daar is de netten in zee uitzetten en de vangst langs het strand binnenhalen. Je ziet hoe een gemeenschap die van de sardienen leeft, op een humane (of eigenlijk visvriendelijke) manier de vissen vangt. Dit staat in schril contrast met de grote ‘visfabrieken’ op zee die alles wat in hun buurt komt, rücksichtlos binnenhalen. Vernietiging tegenover duurzaamheid en het besef dat het ecosysteem van cruciaal belang is.

RTEmagicC_429_wild2.jpgRTEmagicC_429_wild3.jpg

RTEmagicC_429_wild4.JPGRTEmagicC_429_wild8.JPG

Maar de film is meer….naast de mensen zie je prachtige opnamen van de natuur boven en onder water. De walvissen die zich onverstoorbaar voortbewegen, de dolfijnen die over de golven tuimelen, de jan-van-genten met hun crashlandingen op het water. En natuurlijk de enorme wolken sardienen die kilometers zee zwart kleuren.

In het Omniversum zit je werkelijk midden in deze IMAX film. Het is overweldigend. Je komt ogen te kort. Probeer vooral niet alles te willen zien, want het gaat je niet lukken. De muziek maakt de beelden nog spectaculairder en nog indringender. Maar hoe mooi de film ook is, ik hoop ook dat de boodschap overkomt….stop de overbevissing. We hebben er ook onszelf mee.

Informatie

Locatie: Omniversum
Duur: 40 minuten, Nederlands gesproken

Foto`s Luke Cresswell en Steve McNicholas

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief