Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duikreporter

Change your perspective

Was je ooit ook zo onder de indruk van Jaws? Als duiker heb je dat beeld van haaien hopelijk al lang bijgesteld. Maar menig wereldbewoner denkt bij elke haai nog steeds aan het bloeddorstige monster à la toen.

Hoe ik dat weet? Ik heb het grote geluk een paar maanden per jaar in Zuid-Afrika te zitten op een plek waar met witte haaien wordt gewerkt. Witte haaien in hun natuurlijke omgeving bij Seal Island en de mensen in een iets minder natuurlijke omgeving, namelijk in een kooi. Wat je er ook van denkt, het is een geweldige manier om de ‘gewone’ mens te laten zien hoe prachtig witte haaien zijn. Als duiker zal het je misschien verwonderen, maar menig klant stapt werkelijk op de boot in de veronderstelling dat ze de film Jaws live gaan meemaken.

Zijn die mensen na de trip dan niet teleurgesteld? Nee, integendeel. Met eigen ogen hebben ze vanaf de boot of vanuit de kooi kunnen zien hoe indrukwekkend mooi witte haaien zijn. Ze hebben van de crew op de boot – mensen die hun leven lang al met deze dieren werken – van alles geleerd over het gedrag van de witte haai en begrijpen het dier nu een klein stukje beter. Change your perspective, dat is het motto van Shark Explorers.

Hetzelfde motto is de rode draad in de driedelige BBC-serie Sharks die vanaf donderdag 7 mei op BBC1 te zien zal zijn (en ongetwijfeld later ook in Nederland en België). De producenten willen afrekenen met het negatieve beeld dat veel mensen nog van witte en andere haaien hebben. De serie is ruim 40 jaar later het antwoord op Jaws en heeft hopelijk net zo veel impact, alleen dan wel in positieve zin.

In de serie komen vele beelden terug die zijn gemaakt door of in samenwerking met het team van Shark Explorers, dat stuk voor stuk bestaat uit mensen die respect en liefde hebben voor haaien – groot en klein. Mensen die niets liever willen dan dat de haaien van hun slechte naam afkomen. Kortom, change your perspective.

De serie Sharks wordt vanaf donderdag 7 mei in drie delen uitgezonden op BBC1 en zal voor veel mensen in Nederland en België te zien zijn. Hier in Zuid-Afrika kunnen we niet meekijken…. Helaas. Dus laat vooral weten wat je ervan vindt.

Lees ook dit artikel dat naar aanleiding van de serie is verschenen in The Independent

Foto: Morne Hardenberg

Links:
http://www.sharkexplorers.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief