Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Critter Paradise

Nadieh Schellekens ontdekt een macroparadijs op een plek waar je misschien niet direct aan denkt. Met haar verhaal doet ze mee aan de Reportagewedstrijd.

Nadieh-Schellekens_

Critter paradise.
Macroparadijs.
Bij het horen van deze woorden denkt menig duiker en onderwaterfotograaf direct aan Indonesië.
Foto’s van witte stranden, palmbomen en blauwe zeeën zover als je kan kijken.
Een kleurrijk onderwaterleven en een uitgebreid macroleven.

Nadieh-Schellekens_

Kenia.
Denk je aan Kenia, denk je aan safari. Niet onterecht, maar zeker ook niet volledig terecht. Wist je dat er in Kenia ook prachtig gedoken kan worden? Dat er voor elk wat wils is? Koralen, grootleven en macroleven komt hier allemaal bij elkaar.
Wist je dat Kenia op de vierde plaats staat als het gaat over de verscheidenheid aan naaktslakken?

Nadieh-Schellekens_

Wij reisden af naar het Fire Fly Ocean Camp in Shimoni aan de grens van Tanzania. Firefly Ocean Camp is de perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke duikvakantie. Paradijs zou ook een goede omschrijving zijn! Je verblijft in een grote safaritent, met een mooi terras en eigen steiger om te genieten van een prachtige zonsondergang na een dag duiken.

Duiken gebeurt vanaf een Dhow, een traditioneel Arabisch schip. Met de Dhow vaar je onder andere naar het Kisite Marine Park. Kisite Marine Park, ook wel ‘Home of the dolphin’ genoemd. De dolfijnen kom je bijna dagelijks tegen in het park. Nu denk je vast: “Wauw, dolfijnen! Duikmateriaal aan en hup het water in!”. Maar dat gebeurt hier niet. Er kan wél met dolfijnen gedoken en/of gesnorkeld worden, maar enkel als de dolfijnen daarvoor kiezen. Dit is afgesproken om de dolfijnen te beschermen en hen zo min mogelijk stress te bezorgen. De laatste dag werden we beloond met het gezelschap van een groep nieuwsgierige, speelse dolfijnen. Naast dolfijnen kan je in de maanden augustus t/m oktober het geluk hebben op een ontmoeting met bultrugwalvissen!

Nadieh-Schellekens_

Natuurlijk keek ik uit naar het ‘grote leven’, maar het meeste keek ik uit naar het macroleven. Op de Duikvaker werd ik enthousiast gemaakt door Harm van Firefly Ocean Camp. Het macroleven zou zeer uitgebreid zijn, te vergelijken met Zuid-Oost Azië. Toen ik dat hoorde werd ik nieuwsgierig.

De verscheidenheid aan naaktslakken zou nog groter zijn dan in Thailand. Wauw, wat zou dat geven? We zagen naaktslakken in alle vormen en maten. Van ieniminie slakjes waar je zo overheen zou zwemmen als de gids ze niet toonde naar naaktslakken die te groot waren voor de macrolens. Naaktslakken in alle kleuren van de regenboog. En mijn favoriet: de naaktslakken met meeliftende spookkreeftjes! Na een paar dagen probeerden we niet eens meer alle naaktslakken op de foto te zetten. We werden zelfs kieskeurig. Zit er mooi bij: “Oké, foto!”. Zit er niet mooi of lastig bij: “Op naar de volgende!”.

Nadieh-Schellekens_pipehorse  Nadieh-Schellekens_safaritent

In de auto van de luchthaven naar het kamp vertelde ik Harm dat ik heel graag een zeepaardje zou zien. Harm belde diezelfde autorit nog met Yattin (onze gids) en zei hem: “Find her a seahorse!”. En dat deed hij!
Tijdens een duik op het huisrif tikte Yattin me ineens aan en maakte hij een juichend gebaar. Ik wist het direct: hij heeft er één! Na het eerste zeepaardje te hebben gevonden, was ik niet meer te stoppen en vond ik ze zelf! Zwemmend, in het wier, noem maar op! Familie van het zeepaardje, de pipehorse, is hier ook te vinden. Heel beweeglijke, ienieminie visjes die zeker wel wat weg hebben van een zeepaardje, maar ook van een klein draakje. Een echte uitdaging voor de onderwaterfotografen om deze goed op de foto te krijgen! Iets minder fotogeniek, maar daarom niet minder gaaf om te zien, zijn de robuuste spookfluitvissen. Ik hoorde duikers zeggen als ze boven kwamen: “Wat een leuk blaadje was dat!”. Terwijl ik helemaal enthousiast was om mijn eerste spookfluitvis…

Nadieh-Schellekens_

Anemoonvissen zijn één van mijn favoriete vissen. Ik houd van die kleuren en de speelsheid. De prachtige verschillende kleuren van de anemoon verbazen mij steeds weer. Maar dit keer was er nog iets dat mijn aandacht opeiste, namelijk medebewoners van de anemoon: krabbetjes en garnalen! Het werd een sport om de mooiste porseleinkrab te vinden, om dan te hopen dat deze bereid was om te poseren voor een foto.

Nadieh-Schellekens_

Naast naaktslakken, zeepaardjes en hun familie of aangewanten, krabben en garnalen, kan je je te goed doen aan prachtige kleurrijke koralen, vissen groot en klein (waaronder verschillende soorten leaf fish), murenen, schildpadden, dolfijnen en met veel geluk walvissen.

Nadieh-Schellekens_

Als ik nu denk aan Kenia, denk ik aan baobab bomen aan de oever, prachtige mangrove, vriendelijke mensen en geweldig diverse duiken.

Dus, waaraan denk jij bij het horen van Kenia?

Nadieh-Schellekens_zonsondergang

Tekst en foto’s: Nadieh Schellekens

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief