Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen / Zuidelijk Afrika - algemeen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Goedzak

Hij komt recht op me af, heel beheerst maar wel doelbewust. Vind ik dit leuk of niet?

We duiken in False Bay of in goed Zuid-Afrikaans Valsbaai, op nog geen 15 minuten varen van Simons’ Town, dicht bij de kant. Vanaf de oppervlakte zijn de toppen van het kelpwoud al te zien. Als ik me laat zakken, zie ik metershoge stengels met lange sliertige bladeren die in de deining wuiven. De lichtstralen – vandaag helaas niet de zon – vallen er doorheen en creëren een wel heel aparte sfeer. Het heeft iets mystieks. Het perfecte decor voor een duik. Alleen, er schijnen wel haaien tussen het kelp te zitten….

Een kathaaitje zwemt voorbij. Lief… Ineens zie ik achter een rij kelp iets bewegen. Het is groot..wow. Het is een haai, een gevlekte zevenkieuwshaai – sevengill shark -, en die kan toch zeker drie meter worden.. Mij merkt hij niet eens op. Op z’n dooie gemak baant hij zich een weg langs het kelp. Onbewust voel ik toch een bepaalde opluchting.

Maar ineens zie ik ze overal, en als ik een rondje draai, vraag ik me af waarom ik niet ook met ogen in mijn rug ben geboren. Dat was nu zeker handig geweest. De sevengills cruisen rustig rond. Het lijkt alsof ze helemaal in zichzelf opgaan en elkaar en ook mij niet eens zien. Toch best fijn dat ze niet in mij geïnteresseerd zijn.

_7158625

Het volgende moment komt er een kanjer van zeker drie meter recht op me af. Gelukkig staat zijn gezicht ‘vriendelijk’. Pas op het laatst ziet of voelt hij dat ik me op zijn pad bevind, en laat hij zich op een paar centimeter afstand langs me heen glijden. Met een rustige zwiep van zijn staartvin raakt hij me nog even. En zelfs dat doet hem niets…mij ook niet overigens.

Het is genieten om deze grote dieren door het kelp te zien bewegen. De rust die ze uitstralen, is fantastisch. Steeds weer komen ze recht op me af. De een is nog niet voorbij of de ander meldt zich alweer. Het is letterlijk een komen en gaan. Wat een prachtige dieren!

Foto’s: Karin Brussaard

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief