Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Resten Romeinse stad ontdekt bij Tunesië

Na jaren zoeken hebben duikers de resten van de verloren gewaande stad Neapolis ontdekt voor de kust van Nabeul in Tunesië. Straten, monumenten en fermentatietanks van de Romeinen zijn blootgelegd.

De enorme en historisch gezien zeer belangrijke vondst bevestigt de tsunami die 1700 jaar geleden grote delen van deze mediterrane regio verwoestte. Niet alleen Neapolis zou rond 365 voor Christus in zee verdwenen zijn, ook de Egyptische stad Alexandrië en het Griekse eiland Kreta zouden grote schade hebben geleden. De verhalen over de natuurramp werden destijds beschreven door de Romeinse historicus en soldaat Ammianus Marcellinus.

Neapolis wereldproducent van garum
Tot op heden bleef het bij verhalen en aannames. De recente ontdekking van straten, monumenten en ruim 100 fermentatietanks onder water levert het bewijs van het bestaan van Neapolis en ook dat de stad ooit het centrum van wereldhandel in garum was, de Latijnse naam die de Romeinen aan hun favoriete (gepekelde) vissaus gaven. De archeologische vondsten liggen verspreid over een gebied van zo’n 20 hectare.

Archeologische missie van zeven jaar
Al in 2010 begon een Tunesisch-Italiaans archeologenteam onder leiding van Mounir Fantar met het zoeken naar de stad. Pas deze zomer waren de weersomstandigheden voor de duikers zo gunstig dat zij de ruïnes konden traceren in de buurt van Nabeul aan de Golf van Hammamet. Het team zal de komende tijd de vindplaats verder onderzoeken.

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *