Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Studenten mogen VOC-schip opduiken

Het VOC-schip De Rooswijk verging met man en muis in januari 1740. De Nederlandse Oost-Indiëvaarder was onderweg naar Indië met een waardevolle lading toen het een dag na vertrek van Texel verging voor de kust van Kent, Engeland.
Omdat het behoud van het wrak bedreigd wordt door stromingen en verschuivende zandlagen, hebben de Nederlands en Engelse ministeries van cultuur besloten het onderzoek naar het wrak met spoed voort te zetten.

Tussen 1 juli en 1 oktober gaat een internationaal team het wrak verder in kaart brengen en proberen het inventaris te bergen en veilig te stellen.
De Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed werkt hierbij samen met onder andere Historic England. Bijzonder van dit project is, dat ook studenten maritieme archeologie en sportduikers uit Nederland en Engeland deel kunnen nemen aan het onderzoek, begeleid door ervaren archeologen en conservatoren.
Zo doen tientallen studenten van de Universiteit Amsterdam, Leiden, Saxion Hogeschool, NHL Leeuwarden, de universiteit van Southampton en de universiteit van Zuid-Denemarken mee aan het onderzoek. Het is de bedoeling dat in de genoemde periode 7 dagen per week, 24 uur per dag door ploegen zal worden gedoken.

Bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief