Diving in paradise
«Divers Paradise Bonaire verveelt nooit!» Althans dat is de ervaring van Sander van der Heijden. Met zijn verhaal doet hij mee met de Reportagewedstrijd. Kan hij je overtuigen?
In het water ontluchten we ons trimvest. De prachtige onderwaterwereld opent zich onder ons. Heerlijk warm helder blauw water. Overal kleurige vissen. Harde en zachte koralen, in vele verschillende vormen, kleuren en formaten. De knal paarse sponsen springen letterlijk het rif uit. Een tarpon zwemt ons rustig voorbij, en onder een boot “hangt” een barracuda. Ogen tekort, wat is het hier toch prachtig! Vooraf had mijn vriendin één uitgesproken wens: tijdens het duiken een schildpad zien. Na ruim een uur in “Divers Paradise” kan dit al afgestreept worden, want een mooie groene schildpad kruist ons pad. Een prachtige eerste duik!
Winter – zomer – lente – herfst. In dit stukje Nederland maakt het allemaal niet uit. Het hele jaargetijde heeft het water een heerlijke temperatuur van rond de 27 graden. Tel daarbij op meer dan 50 kantduikplekken waarbij je de auto op een paar meter van het water kunt parkeren en zo het water inloopt, dan kan je met recht spreken van naam “DIVERS PARADISE”. Uiteraard heb ik het over BONAIRE!
Een warme bries verwelkomt ons als we uit het vliegtuig stappen. We betreden Flamingo airport, de luchthaven van Bonaire. Slechts negen uurtjes van huis; 7803 km vanaf Amsterdam. Het voelt als thuis komen. Koffers pakken, huurauto ophalen, inchecken en we zijn er helemaal klaar voor: ruim twee weken ongestoord genieten van de zon, de zee, de Caribische sfeer en natuurlijk de fantastische onderwaterwereld!
Ons verblijf: “Djambo”. Gezellig opgezet met een tropische tuin ruim voorzien van palmen en allerlei bloeiende planten en struiken. Tussen de beplanting door kunnen we net het centraal gelegen zwembad zien. Kleurige zitjes, ligbedden en met palmbladen beklede parasols maken het plaatje compleet. En natuurlijk de Djambar: aan het eind van de middag geopend voor gezelligheid en allerlei (koude) versnaperingen. Dat wordt gezellig!
De volgende morgen genieten we van de heerlijke Caribische warmte tijdens het ontbijt, waarna we ons richting de Yellow Submarine (de vroegere Green Submarine) begeven. Een tochtje in een gele duikboot? Nee hoor, dit is de hoofdvestiging van de duikschool Divefriends. Met 5 vestigingen verspreid over het eiland één van de grotere duikscholen. Met uitzicht over de blauwe zee en op Klein Bonaire, vullen we de inschrijfformulieren in. Wat volgt is enkele weken genieten van de prachtige onderwaterwereld!
Mooie duiken worden opgevolgd door nog mooiere duiken. Overal zien we een andere onderwaterwereld, met andere soorten koraal, andere vissoorten, schildpadden, inktvissen, tarpons, blennies, een diversiteit aan macro leven en ook nog enkele scheepswrakken. Optimaal genieten!
Een greep uit het logboek:
Duikplaats “Angel City”. Warm en zonnig, snel kopje onder. We begeven ons naar het tweede rif, wat recht voor ons opdoemt. Daar aangekomen verbazen we ons over de gigantische koralen. Ware onderwaterbergen! We buigen af richting het zuiden, langs de buitenkant van het rif. Verborgen in een holte, wordt het gebit van een groene murene onderhouden door poetsgarnalen. Over het hele rif bewegen vele scholen vissen in het blauwe water. Een aquarium is er niets bij! In de verte zie ik vaag een grote school vissen. Zijn het ze? Langzaam naderen we en zien we het duidelijker: een school van zo’n 30-40 Jack’s! Ze jagen niet, maar cirkelen rond in de hele waterkolom, naar boven en weer naar beneden, als in een draaikolk. Schitterend! Op de terugweg staan we nog minutenlang oog in oog met enkele nieuwsgierige pijlinktvissen. Wonderlijke weekdieren.
Duikplaats “Zoutpier”. Een niet te missen constructie langs de zuidelijke kust, waar schepen aanmeren om gewonnen zout te laden. Onder water bieden de palen van de aanlegsteigers schuilplaats aan tal van kleurige scholen vis alsook aan de grote rovers. De palen constructies op zich zijn al indrukwekkend. Een school barracuda’s houdt siësta tussen de ijzeren palen en zijn daardoor goed benaderbaar. Van dichtbij zijn de grote witte tanden goed zichtbaar. Buitenom passeert weer zo’n grote zilveren oervis, de tarpon. Fantastisch! De ondergaande zon zorgt voor een magisch mooie belichting van de palen aan de zeezijde. Onderaan de palen zwermen enkele scholen fel geel gestreepte vissen. Onderweg naar de kant gaat een grote regenboog-papegaaivis los op het koraal waar wij duikers zo voorzichtig mee zijn. Vlak voordat we boven komen, stuiten we nog op drie “grazende” schildpadden. Een schitterende afsluiting van deze laatste duik op Bonaire.
Het is wederom gebleken, zowel boven als onder water: Divers Paradise verveelt nooit! Bij deze nodig ik elke duiker uit de pracht van Bonaire, Divers Paradise, zelf te ervaren.
Maar pas op: voordat je het weet ben je óók verliefd op dit prachtige stukje Nederland!
Tekst en foto’s: Sander van der Heijden
Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!
De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.
LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.