Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jack Polanen – Bonaire verveelt nooit!

Als je als duiker / filmer al 5 jaar op Bonaire woont, zou je denken dat je het na verloop van tijd wel “gezien hebt”. Nou, niets is minder waar! Bonaire blijft verrassen!


Datum:  april 2016
Duiklocatie: Red Slave en Zoutpier, Bonaire

duikreport-call-to-action-350x85

Bonaire blijft na 5 jaar nog steeds verrassen!
Nu ik naast filmen ook op Lionfish jaag, een invasieve vis zoals dat mooi heet, kom ik bovendien op andere minder voor de hand liggende duikplaatsen en op andere dieptes.

Afgelopen weekend was weer typisch zo’n weekend vol verrassingen. We gingen met gasten in het zuiden bij Red Slave het water in, aangezien er momenteel weinig wind staat. De zee is dus rustiger waardoor je makkelijker het water in kan. Het zicht was wel iets minder dan normaal, maar het zonnetje, lees ZON, scheen fel dus hadden we prachtig licht. De duik begon al gelijk goed, want tijdens het uitzwemmen kwam de eerste Adelaarsrog sierlijk voorbij zwemmen.

Vervolgens, nog maar een paar minuten later, vonden we een schildpad die lekker lag te schuren en te schurken onder een stuk koraal. Waarschijnlijk jeuk op z’n schild of zo! (Ik dacht dat je onder water altijd overal vanaf moest blijven, maar goed voor schildpadden gelden andere wetten!) Maar, zoals vaak het geval is…, goede dingen komen in drieën!
We zwemmen door en nog geen 50 meter verder zwemmen we tegen een zilveren muur van vis aan! Yesssssss “baitball”. In de natuur geldt vaak ‘safety in numbers’ en dat is wat veel vissen, in dit geval Scad’s, doen. Ze vormen grote compacte scholen om zo veiliger te zijn voor roofvissen. De school zat precies op de rand van het zandplateau en het rif en bleef continue in hetzelfde gebied rondzwemmen, waardoor we de gelegenheid hadden om wat leuke beelden te schieten.

Na een half uur in en om de baitball te hebben gehangen worden we weer getrakteerd! Op het zandplateau komen we nog eens 5 Adelaarsroggen tegen! Aan de ‘wild side’ van Bonaire, de oostkust, zijn dit soort ontmoetingen ‘gewoon’, maar aan de westkust is het vrij uitzonderlijk.

Gezien de goede score in de ochtend zijn we ’s middags ook nog maar even naar de Zout Pier gegaan om de duik-dag ‘af te toppen’! Deze duik plaats is immens populair gezien de diversiteit en hoeveelheid leven rond de pijlers van de pier. De meeste vakantie duikers zwemmen dezelfde route langs de palen maar wij niet!
Wij gaan naar het gebied waar de schildpadden ‘grazen’. Een uur lang hebben we dan ook tussen de schildpadden gezwommen die zich vaak niets van ons aantrekken. Ik monteer helaas te weinig van mijn films, maar ik heb n.a.v. het zaterdagse duik feestje toch even een korte montage gemaakt van al het moois wat er op 1 dag voorbij kan komen! Hoe heerlijk is het om dit alles op een paar minuten afstand van huis te hebben! (Foto credits: Daphne Polanen)

12 reacties

  1. Wat gaaf!

    REAGEREN
    • Thnx! Gisteren tegenover de luchthaven weer een bait ball gevonden, maar ja, toen had ik mijn LionFish speer bij mij >_<

      REAGEREN
  2. Erg mooi en indrukwekkend! Mooi gefilmd Jack!

    REAGEREN
    • Thnx! Gisteren tegenover de luchthaven weer een bait ball gevonden, maar ja, toen had ik mijn LionFish speer bij mij >_<

      PS… heb jij vroeger bij ASB Medical gewerkt?!

      REAGEREN
  3. Geweldig! Schitterende beelden.

    REAGEREN
  4. Mooie beelden! Morgen zit ik in het vliegtuig naar Curaçao. Hoop dat ik onder water ook getrakteerd wordt op zoveel moois!

    REAGEREN
  5. Mooi materiaal Jack!

    REAGEREN
    • Ja, maar erg moeten poetsen. We zaten natuurlijk vrij ondiep en er was nogal wat wind. Dus… golven en vooral in het ondiepe wat minder goed zicht.
      Gisteren tegenover de luchthaven weer een bait ball gevonden, maar ja, toen had ik mijn LionFish speer bij mij >_<

      REAGEREN
  6. Wat doe je met de lionfish? Eten, of achter laten als voer voor andere vissen?

    REAGEREN
    • Kleintjes worden achtergelaten. Deze zijn niet te filteren. De grote worden gegeten. Ik spreek uit ervaring 😉 Erg lekker als lionfish kibbeling, op de bbq of als ceviche. In dec/jan samen met Jack gejaagd op lionfish. Het bijzondere vond ik dat kleintjes zelf van de speer worden gegeten! Beelden moet ik nog monteren. De naam van deze vis weet ik helaas niet meer.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief