Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Vrienden met een snoek!

Datum 11-7-2013
Locatie Put van Raamsdonksveer

René duikt onder in de Put van Raamsdonksveer, bij hem om de hoek, en maakt nieuwe vrienden.

Ondanks dat ik gisterenavond al gedoken had, was mijn zin om te duiken niet verdwenen. Ik besloot weer een lekker soloduikje te gaan maken in de Put van Raamsdonksveer. Me, myself and my camera..!

Mijn vader was vandaag ontslagen uit het ziekenhuis en mag nu verder thuis gaan herstellen. Toch weer een reden om vrolijk van te worden. Ook de quality time met de kids was leuk, we hadden heerlijk frietjes gegeten en daarna was ik lekker met ze in bad gegaan. Gewoon leuk, maar uiteraard nutteloos aangezien ik nog ging duiken. Na het bad vertelden we het gebruikelijke verhaaltje en zijn ze heerlijk gaan slapen. Ik griste mijn camera van zolder mee en ging mijn spullen in de auto laden.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de parkeerplaats stonden meerdere auto’s van duikers en het water zag er vanaf de kant dan ook niet kraakhelder uit. Nou ja, ik was vandaag toch niet van plan diep te gaan en gewoon wat langs de kant te gaan duiken. Ik zag maar 1 bubbelspoor, dus de andere duikers waren in ieder geval een stuk verder, of misschien linksaf gegaan. Vanaf de steiger ging ik rechtsaf.

Langs de rietkraag zag ik weer de scholen met kleine visjes (wie weet wat dit zijn???) en genoot toch weer met volle teugen. Op een diepte van zo’n 4-6m was het zicht niet best, duidelijk een spoor van andere duikers helaas. Ik zocht de metalen pijp, maar ik denk dat ik die toch net gemist heb door iets te diep te zitten en kwam eigenlijk vrij snel bij de omgevallen boom uit.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook daar zaten weer flinke aantallen van die kleine visjes en werden af en toe vergezeld door een wat groter exemplaar. Zover ik kon zien, waren dat ook geen baarzen, dus ik heb geen idee wat het zijn. Ik maakte diverse foto’s om ze erop te krijgen, maar eigenlijk lukte dat niet echt. Ik kreeg de camera er niet op gefocust en was aan het prullen met de belichting. Het was immers zwaar bewolkt en van zonlicht was geen sprake.

Ineens zag ik achter een dikke tak een schim….oh wauw…wat een flinke knoeperd van een snoek zeg!! Echt een mooi gaaf exemplaar van zo’n 80cm groot. Gaaf!! Snel stelde ik mijn camera weer in en maakte wat foto’s van deze vis. Helaas draaide hij/zij net steeds van me af en veranderde zodanig van richting dat een echt mooie foto niet direct wilde lukken. Jammer…maar ik gaf het niet op. De snoek leek mij goed te tolereren en ik was dan ook echt op mijn hoede met mijn ademhaling en het aanraken van takken, die boven, onder en naast me hingen. Ik moest natuurlijk wel uitkijken dat ik niet vast zou raken.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De snoek deed een rondje en kwam na een minuut weer terug, dus ik deed nog wat pogingen voor goede foto’s. Helaas had ik gewoon de 14-42mm erop en dat is toch net even te ver af voor mooie heldere foto’s met dit zicht. Maar uiteindelijk lukte het redelijk. Hierna, maakte ik toch een iets te enthousiaste beweging en schrok de snoek en zwom weg. Hij/zij zwom vrij snel naar het water oppervlak en dook snel de diepte in. Dit gedrag heb ik eerder gezien, waarom zouden ze dat toch doen?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na deze mooie ontmoeting werd het tijd om terug te keren. Ik had nu toch mijn hoogtepunt gehad, want veel meer is er niet te zien in deze zoetwaterplas. Ok, er zitten ook karpers, maar die laten zich nooit zien. En de baarzen zijn momenteel ook niet te vinden. Begroeiing al evenmin, dus het is een beetje een kale zandvlakte met hier en daar een sprietje groen aan deze oostkant van de plas.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na bijna 70minuten kwam ik weer boven bij de steiger en ging er nog een ander buddypaar in, die gingen dus meer voor de schemer-/nachtduik. Ik had heerlijk genoten van de snoek en dus een voldaan gevoel. Lekker avondje zo!!

Maximale diepte 6,5m, temp. 16-21gr.C., zicht 1-2m, duikduur 70min.

 

Dit bericht delen

René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018'!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten