Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Stokken plaatsen

Datum 28-04-2013
Locatie Bergse diepsluis

Duikreporter John gaat tijdens een clubduik van Passion4Diving stokken plaatsen zodat de sepia’s er hun eitjes op af kunnen zetten. Hoe hij dat doet? Hij legt het uit.

Ik ga een clubduik maken met duikclub Passion4diving uit Bergen op Zoom, en ga vandaag ook stokken zetten voor de sepia’s om eieren op af te zetten. Drie jaar geleden heb ik een soort tipi gezet maar dit was geen succes – de stokken waren te dik en er hing geen enkel sepia-ei aan.

Twee jaar geleden heb ik het anders gedaan. Ik heb geen gewone takken gepakt maar bamboestokken – deze zijn precies de goede diameter. Ik had een soort tentje gemaakt die ik dan onderwater uit kon klappen. Boven water leek het allemaal zo mooi maar onderwater mislukte het helemaal. Ik had dus de stokken maar op een rij in de bodem gezet.
In eerste instantie dacht ik dat er geen enkele sepia zijn ei aan kwijt zou willen maar het bleek anders te zijn: de stokken zaten van onder tot boven helemaal vol. Ditzelfde ritueel heb ik vorig jaar nog een keer gedaan en weer zaten er sepia’s bij tot het einde van het seizoen.
Vandaag zou ik er weer dertig stokken bij zetten om maar weer eens te kijken of het van het jaar weer lukt.

Ik rijd naar de Bergse diepsluis en we zijn een van de eerste maar na ons stroomt de parkeerplaats vol het wordt weer ouderwets druk. Het is een clubduik en we krijgen eerst een briefing over de duikstek en de buddy’s worden ingedeeld. Ik ga samen met Babette en Ronald, en Ronald neemt zijn Action camera mee omdat hij van het jaar een filmpje wil maken over sepia’s. Stokken plaatsen hoort dan ook op de film gezet te worden.

P4284977

Na de briefing kleed ik me om en hang mijn duikspullen om en we gaan met zijn drieën richting de trap.We lopen met zijn drieën naar het water en melden ons bij de duikleider en gaan te water. Ik heb van te voren gezegd dat ik de stokken links ga zetten, ik verleng de rij zodat er dan heel veel stokken op een rij staan.

P4285000-001

We gaan onder en in het begin valt het zicht een beetje tegen maar als we wat verder van de trap gaan wordt het zicht redelijk. Ik ga voorop met mijn stokken en Babette en Ronald volgen een beetje schuin achter mij maar op een gegeven moment heb ik het gevoel dat ik de weg kwijt ben. Eigenlijk moet de dijk links van mij zijn maar we zwemmen op een vlak stuk en als ik op mijn kompas kijk denk ik dat ik toch op de goede weg ben en net op het moment dat ik echt denk dat ik echt helemaal verkeerd ben zwem ik zo op de oude stokken. De stokken zijn prachtig begroeid met grote anjelieren. Ik bekijk de hele rij en ze zijn echt allemaal begroeid, van onder tot boven.

P4284981

Ik zet de stokken in het verlengde van de oude stokken en terwijl ik dit doe maakt Ronald een filmpje van mij. Als ik de stokken heb gezet zet ik koers richting de dijk en zet een paar herkenningsstokken weg zodat ik ze makkelijk terug vind. Hierna gaan we op ons gemak langs de dijk richting de trap en onderweg zie je dat het leven een explosie heeft gemaakt. Je ziet grondeltjes kleine platvisjes, kreeften en heel veel anemonen en miljoenen garnalen. Soms zijn er zoveel garnalen dat je een soort mist van kleine garnalen zwemt. Ik merk aan het zicht onderwater dat we in de buurt van de trap komen. Het zichtt word met de meter slechter en op een gegeven moment komen we uit bij de paal voor de trap. We zitten nu op iets meer vijftig minuten en we hadden een duiktijd van een uur afgesproken. We besluiten naar de trap te zwemmen en eruit te gaan.

P4285007

Als we boven komen staat Lia de duikleider ons al op te wachten, we zijn als laatste erin gegaan en we komen ook als laatste eruit. Daarna omkleden en gezellig met alle clubleden nog even na kletsen over de duik.
Ronald en Babette, bedankt voor de duik en alle leden van Passion4diving bedankt voor de gezellige ochtend.

Ik ben 54 minuten onderwater geweest, ik ben rond 08:15 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 11 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben maximaal 9 meter diep geweest.

Passion4diving-001

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief