Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Verkenningsduik voor Olympus PEN Experience 2013

 Voordat de Experience begon, ging René nog even op verkenning uit. Een goede voorbereiding is het halve werk immers.

 
Datum 7-9-2013
Locatie Dreischor Reefballs
 

De hele zaterdag zou ik gaan vertoeven op de parkeerplaats van duikstek Dreischor Reefballs, ik besloot daarom om op tijd te gaan en in de ochtend alvast een testduik te maken om mij nog even wat voor te bereiden op de fotowedstrijd die in de middag zou gaan plaatsvinden.
De auto had ik vol gegooid met mijn duikspullen, koelbox en 2 tuinstoelen, laptop, cameraspullen (en extra poort en lens) en om iets voor 8.30u vertrok ik van huis richting Zeeland. Ik had het idee dat ik niet de enige zou gaan zijn die ook al lekker vroeg zou komen, dus ik zou wel zien wie ik daar zou treffen. Duiken zou ik toch solo gaan doen, dus ik hoefde nergens naar te kijken.

Ik kwam om 9.20u aan op de bijna lege parkeerplaats en zag alleen een paar auto’s bij de vulautomaat staan, die overigens lekker handig aan de verkeerde kant van de parkeerplaats waren gaan staan. Moeilijk he…in de vakken parkeren? Ik besloot om mijn auto maar gewoon bijna achteraan te zetten, omdat daar de in de middag de Olympus PEN Experience 2013 plaats zou gaan vinden. Ik parkeerde hem gewoon in een vak.
Niet veel later kwam Rob eraan, iemand die ik zeer regelmatig spreek via Facebook en laatst nog een duik mee had gemaakt bij Zoetersbout. We hebben even wat bij gekletst en langzaamaan werd het steeds drukker op de parkeerplaats. Het druppelde namelijk vol met Duitsers…!! OK, nu maar zien dat de rest van de deelnemers in de middag nog konden parkeren. Want het werd al vrij snel een chaotische bedoeling met zoveel auto’s.

Ik vond het allemaal wel prima en kleedde mij aan om te gaan duiken. De duiken hiervoor had ik steeds de macrolens op de camera gezet, maar ik wilde met het daglicht toch weer graag met de 8mm fisheye lens op pad. Als de eerste duik dan zou bevallen, dan zou ik ook de wedstrijdfoto gaan maken met deze lens. Vermoedelijk zouden me meesten toch voor de standaardlens of macrolens gaan, dus ik wilde daarmee alvast iets origineler uit de hoek komen. Helaas had ik verder niet echt een plan, dus ik moest nog maar bekijken wat het beste zou uitpakken.

Een hele groep Duitsers ging te water met een kleurrijk palet aan duikkleding. Waar komen ze die opzichtige pakken toch? Echt vreselijk om te zien vind ik. Maar goed, het is gelukkig geen modeshow onderwater, dus echt belangrijk is het niet maar het viel me wel op. Op de steiger moest ik even wachten op wat duikers die lekker breed uit de toegang blokkeerden. Wat kunnen mensen toch blind zijn voor de dingen die ze niet belangrijk vinden. Dus ik vroeg maar even vriendelijk of ik van de trap gebruik mocht maken en ik mocht er langs.

Het water zag er nog wel redelijk uit, maar toch al een stuk stoffiger dan toen ik even was gaan kijken toen ik net was gearriveerd. Maar goed, ik zou wel gaan zien wat het zicht zou worden. Eenmaal onderwater moest ik een paar flinke vinslagen doen om uit een dichte stofwolk naar het westen te kunnen kijken. Na deze stofwolk klaarde het wat op, maar het was nog steeds redelijk stoffig. Ik had het plan om een eens een flink stuk richting het westen te zwemmen en de reefballs niet te gaan bekijken.
Langs de dijkwand zwom ik op mijn gemak richting het westen en passeerden wat andere duikers, maar niet veel gelukkig. Het zicht varieerde heel erg. Van zeer slecht, tot best goed. Op een diepte van zo’n 9m was het ook prima te doen, maar daar is niets meer te vinden dan een hoop zand en slib en wat weduwroosjes. Wat een kleurloze troosteloze bedoeling is dat joh! Iets ondieper zag je dan weer een hoop doorschijnende zakpijpjes met groepen bij elkaar staan en af en toe nog een rood gekleurd plukje slingerzakpijpjes.

Ik had moeite om een mooi onderwerp te vinden en richtte mij op wat oesterbankjes en probeerde zoveel mogelijk uit met de positie van mijn flitsers. Dat is bij het fotograferen met de 8mm en wat minder zicht erg belangrijk en daar heb ik nog wel wat meer oefening voor nodig. Na wat testfoto’s van een oesterbankje met zakpijpjes zwom ik weer door en passeerde daarbij een dikke zwarte stofwolk die een stuk verderop door een bodem ploegende duiker werd veroorzaakt. Snel er door heen en ik kwam gelukkig weer in wat beter zicht terecht.

Ik vond op een diepte van 7m een mooie lange paal, die op de bodem lag en mooi begroeid was. Dat was wederom een prima object om te oefenen en ik zag rechts in mijn display ineens 2 lampen naderen. Ik had ineens een “groothoek met model” foto, eigenlijk best leuk zo’n spontane foto. Na deze fotosessie keek ik op mijn duikcomputer en besloot weer terug te keren, ondanks dat ik er pas zo’n 40minuten in lag. Ik wilde graag nog wat van de gezelligheid meepikken, voordat we er in de middag weer in mochten voor de wedstrijd.

Doordat ik een stuk naar het westen was gescharreld, moest ik een flink stuk terugzwemmen naar de steiger. Dit deed ik op een diepte van slechts 2m en genoot daarbij van het goede zicht op die diepte en zag wederom schooltjes met kleine vissen. De oesterbegroeiing is hier best mooi en er stond inmiddels een mooi zonnetje op!

 

Op de parkeerplaats was het inmiddels serieus druk geworden en ik zag vele bekenden, dat beloofde alvast een gezellige boel te worden voor de rest van de middag! Normaal gesproken moet ik niet denken aan dit soort druktes op een duikstek, maar vandaag wist ik waarom het was en had ik mezelf daar ook gewoon op ingesteld. Het is weer eens wat anders!

Vanmiddag nog een duik….en dan ga ik ervoor! Wedstrijdfotografie….best lastig!

Maximale diepte 9m, temp. 19gr.C., zicht 1-3m, duikduur 45min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief