Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Felicitas (complexe navigatie)

Duikreporter Bart duikt onder in de Felicitas-mijn in Duitsland. Een indrukwekkende duik, diep de mijn in. 

De afgelopen tijd had ik alweer de nodige duiken gemaakt. Na de nodige duiken in de Oosterschelde werd het weer eens tijd om een mijn te bezoeken. Het plan was om het diepe gedeelte te bezoeken en indien het zicht in dit gedeelte goed was hier eens van de mainline af te gaan (jumo). Daarnaast was er eigenlijk best veel bij Felicitas dat ik nog nooit had gezien.

Mijn buddy zou de navigatie doen en lijnen leggen (jumps) als we van de mainline af gingen. Ik zou fotografie en video doen. Het plan was een totale duiktijd van 4 uur. De temperatuur van het water is 8 graden Celsius.

Mijn materiaal maakte ik al ruim van te voren in orde. De nekseal van mijn droogpak verving ik nog, ik had geen zin in lekkage tijdens deze duik. Accu’s voor lampen en camera werden opgeladen en gecontroleerd. Bailout werd gecheckt, de dubbel 7 van mijn rebreather werd opgetopt met trimix, de overige bailouts werden gecontroleerd (5,7 liter ean50, 7 liter zuurstof en 11 liter 30/30).

149A5965-2-123329

149A5974-2-123329

In de machine hal gingen we van de mainline af en maakten een jump naar de gang naar het diepe gedeelte. Het zicht was hier behoorlijk slecht. Daarnaast was het erg diep door de hoge waterstand (49 meter). We gingen weer terug naar de T en zwommen nu rechtdoor. We hebben hier de nodige jumps gemaakt en stukken bekeken die ik nog niet eerder had gezien.

Sommige ruimtes waren onwijs groot en er waren zelfs meerdere wissels te zien bij het spoor. Het blijft indrukwekkend om hier rond te zwemmen. Het heeft iets weg van een museum. Je hebt echter wel de tijd en vrijheid om alles op je gemakt te bekijken en filmen/fotograferen.

Na ongeveer 2,5 uur rond gezwommen te hebben was de deco verplichting opgelopen tot 1,5 uur. Toen werd het wel tijd om aan de opstijging te beginnen…

149A5980-3-123329

149A5980-123329

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief