Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Bootduiken met de Rijnland III (deel 3/3)

Locatie zeeland

 

Helaas… ineens is het alweer de laatste dag van dit Pinksterweekend, en tevens de laatste dag van het Rijnland III weekend.

Morgen begint het echte leven weer (een offline leven met minder duiken, vandaar dat dit report nu pas verschijnt). Maar goed, eerst nog een dagje lekker duiken! Naja, lekker…

Hoge Kraaijen

De zon doet een verwoede poging om boven de horizon uit te komen, maar de wolken geven de zon weinig kans. mijn duikcomputer vertelt me dat het ongeveer 6 uur is. Wanneer ik buiten kom is alles koud en nat, overnachten met windkracht 10 en een hoop regen heeft zo zijn nadelen. Gelukkig lag de boot goed in de wind, en is deze niet gaan rollen. Wel is de ankerketting los geslagen en zijn we zo’n 200 meter weggedreven.

Ik worstel me in mijn natte pak. Waarom doe ik dit ook alweer? Dit is echt zo’n moment dat ik liever in mijn bed lig. Aan de andere kant: ik ben nu toch koud en nat, het water is warmer dan het dek en ik ben stiekem heel benieuwd naar de Hoge Kraaijen, een duikstek waar ik nog nooit geweest ben.

Ik daal af via de ankerlijn, met met de briefing van Frits is de oesterbank waarop ik ga duiken zo gevonden. Veel oesters zijn echter platgeslagen door een sleepboot, en er zijn weinig kleurrijke sponzen. De vegetatie is duidelijk anders dan de afgelopen dagen. Maar dat maakt de Oosterschelde juist zo leuk en afwisselend!

Ineens schijnt mijn lamp op een grote loslopen kreeft. Hallo kreeft! Daar hang je dan met je macrolens. Ik focus me daarom maar op een aantal kleurrijke slipannemonen en golfbrekerannemonen. Ik leg vast hoe een annemoon een kwal naar binnen peuzelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op weg terug naar de boot kom ik nog een grote zeedonderpad tegen.
Duiktijd 48 min, diepte 11,2 meter.

Slipwrak van Stavernisse

In de middag staat het slipwrak van Stavernisse op het programma. Ook dit is voor mij een redelijk onbekende stek, want de vorige keer (en enige keer) dat ik hier dook heb ik de duik afgebroken vanwege slecht zicht. Ondanks de storm van afgelopen nacht lijkt het zicht nu beter.

Vol goede moed duik ik dan ook het water in, en wat een mooie duik! Het zicht is inderdaad redelijk, waardoor de restanten van het wrak goed te zien zijn. Veel is er echter niet over, maar je kan duidelijk de zijkanten van het schipje onderscheiden onder de wieren en anemonen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een ander buddypaar wijst me een grote paling aan, maar helaas verstopt het beest zich vervolgens. Wel zie ik een aantal kreeften, een noordzeekrab, de nodige bruine plooislakken en een aantal hele kleine zilverblauwe knotsslakken.

Duiktijd 53 min, diepte 14,6 meter

fotoof_week_24

Na de duik varen we terug naar de haven van de Bergse Diepsluis. Helaas, het zit er weer op.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief