Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Carla van Westing – Flora- en Faunaplein

Datum 3 februari 2013
Locatie Houten

Sommige mensen hebben altijd geluk. Wie denkt dat niet wel eens? Nou, ik schaar me eigenlijk bij de mensen die altijd geluk hebben, nou ja, bijna altijd.

Ik sta ieder jaar wel een dag op het Flora en Fauna plein. Leuk, bij die bakken met leven er in, die Oosterschelde beestjes. Dat is zo gegroeid uit mijn lidmaatschap van de Biologische werkgroep van de NOB en mijn contacten met mensen van de stichting Anemoon. Het is leuk om te doen, ik wil graag helpen en ik vind het interessant. Leuk die beesten aanwijzen en vertellen wat het is en hoe het leeft enzovoort. Maar ja, hoe komen die beesten nou in die bakken en wat gebeurt daar verder mee? Ik denk dat veel mensen zich dat wel afvragen. En laat ik daar nou een antwoord op kunnen geven. Ik neem zelf namelijk ook deel aan zulke activiteiten. Zaterdag nog, ter afsluiting van het jaar van het water in Zeeland. Daar stonden we met bakken bij de Vierbannen, naast het Watersnoodmuseum.

blog-3

Maar ik zal de hele procedure uit de doeken doen.

Natuurlijk mag je niet zomaar dingen mee uit het water nemen, dat weet iedereen en hopelijk respecteert iedereen dat ook. Maar in Nederland is er een groepje mensen met een zogenaamde verzamelvergunning. Deze mensen mogen een aantal keren per jaar, die op datum zijn vermeld, dieren verzamelen in de Oosterschelde, om ze daarna tentoon te stellen in aquaria en ze aan mensen die niet (in Nederland) duiken te laten zien. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

blog-4

Dat zal ik vertellen. Twee duikers en iemand op de kant spreken zo’n specifieke dag af, ’s morgens vroeg op een duikstek. Eén persoon heeft alle materialen bij zich, bakken, netjes, potjes en al het leesmateriaal en de ‘dode’ materialen. Ik ben een paar keer per jaar zo’n duiker. Ik ga dan onder met aan mijn wing een verzamelnet met daarin een stel plastic potjes met deksel. En dan maar zoeken of ik leuke dingen kan vinden. Daarbij schakel ik mijn ‘leuk’-modus wel om naar niet duikers. Dus een doodgewone zakpijp is leuk en oesters zijn leuk en zeepokken. Maar daarnaast zoek ik natuurlijk ook naar speciale dingen, naaktslakken, visjes, krabbetjes, er is zoveel moois. Zaterdag hadden we zoveel verschillende krabbetjes, helemaal leuk, en een vlokslak en een grondeltje. Mensen waren erg enthousiast, ook over de gewone zeesterren trouwens. Bijna niemand weet wat die eten en hoe ze dat doen. Dat blijft een erg leuk verhaal om te vertellen. Zo staan we een paar keer per jaar op Neeltje Jans, voor de Hans Verkooijen wandelingen. Erg leuk om te doen. Kom eens langs op Neeltje Jans, met je kinderen of niet duikende familieleden!

Maar wat gebeurt er als de mensen weg zijn en wij naar huis willen gaan. Dan zijn we altijd nog even bezig. Alle beesten uit de aquaria weer in transport tonnetjes doen om daarna weer in de Oosterschelde terug te zetten. Dat staat namelijk ook in de vergunning, dat we alles dezelfde middag weer moeten terugzetten. In de vergunning staan ook restricties over wat en hoeveel we mogen verzamelen. Dat is goed, er moet duidelijk paal en perk aan gesteld worden, maar het is wel erg leuk om dit te doen, de verbaasde gezichten te zien van mensen als je laat zien wat er allemaal in die grijze bak water, die de Oosterschelde heet, leeft.

blog-1

Tja, en zo zijn dus ook de beestjes in de bakken op het Flora en Fauna plein gekomen, met zo’n zelfde vergunning, met dezelfde restricties en die moeten ook weer terug.

En mede door zulke dingen voel ik me een gelukkig mens, de wondere-onderwaterwereld delen met mensen die daar zelf niet komen. Maar ook omdat ik zelf mag genieten van die wondere wereld, het fascineert me iedere keer weer, ik voel me echt bevoorrecht dat ik me daar zo maar tussen kan begeven, maakt niet uit wat ik zie of niet zie.

 


 Duikvaker-Duikreportwedstrijd

Deze reportage is geschreven in het kader van de Duikvaker Duikreport-wedstrijd. De winnaar krijgt de super robuuste Olympus Tough TG-820. Met eigenschappen als waterdicht, schokbestendig en vriesvast het ideale maatje voor de Duikreporter. Wil jij ook kans maken op deze camera, lever dan uiterlijk zondag 10 februari 2013 jouwtekst, foto’s, een filmpje of een combi daarvan in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief