Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Schijn bedriegt…

Duik 380, een avondduik bij een zomerse Zeelandbrug.


Datum: 10-8-2012
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

Vrijdagavond, zo’n avond waarop je eigenlijk stiekem lekker op de bank wilt ploffen na een week werken. Maar niet deze vrijdagavond, er stond weer een duik op de agenda met Gido. Dit keer weer eens naar de Zeelandbrug speciaal voor de zeenaaktslakken, in de hoop een paar slakjes van “ons lijstje” te kunnen afvinken.

We spraken rond 20.00u af, omdat ik toch eerst moest wachten tot mijn vrouw en onze dochter terug waren van zwemles. In dit geval niet erg, want de kentering stond toch pas om 21.05u volgens het boekje en dus reed ik redelijk op mijn gemak richting Zeeland. Gido was er al, die genoten nog een laatste weekendje van hun vakantie op de camping in Ellemeet.

De parkeerplaats was nog niet erg druk toen ik aankwam, maar na eenzelfde opmerking van Gido, liep het uiteindelijk toch nog aardig vol. Voornamelijk veel Belgen, hoogstwaarschijnlijk een club die een gezellig avondje zouden gaan hebben. Daar was het ook een prima avond voor, want het was nog zo’n 21gr.C. en er stond geen wind. Heerlijk avondje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We zijn snel gaan omkleden, zodat we er als een van de eerste in het water zouden liggen. We waren ruimschoots op tijd en er was op de parkeerplaats nog niet heel veel beweging richting het water. Dit keer was ik wat meer voorbereid en kostte het wat minder tijd dan de vorige duik met Gido. Eenmaal aangekleed zijn we vol goede moed richting de nieuwe trap gelopen, want het plan was om iets tegen de stroming in te gaan duiken. Bij de trap aangekomen maakte we nog even een prettig gesprek met een visser die een paar meter van de trap stond te vissen. Hieruit bleek al snel dat deze visser gelukkig wel wist dat hij in een duikgebied stond en dat hij daar rekening moet houden om het gezellig te houden.

Eenmaal in het water ontdekte ik ineens dat er iets aan mijn uitrusting ontbrak….oeps, mijn vinnen….die staan nog bij de auto. Grrr, @#$% terug naar de auto dus, beetje jammer van de voorsprong die we hadden. Toen ik terug bij de trap was, had ik natuurlijk een hartslag die iets te hoog was om lekker de duik te beginnen. Even wat uitpuffen en daarna begonnen we de duik. Het zicht leek redelijk te zijn, maar dat is altijd bij hoogwater. En inderdaad, eenmaal wat dieper was het zicht gewoon bagger. Heel veel stof en we konden niet veel verder dan 1m kijken. Jammer hoor, want dit is al de zoveelste keer bij de Zeelandbrug dat het zicht er gewoon niet goed is.

We speurden iedere steen af op zoek naar haringgraat om te kijken of we kroonslakken zouden kunnen vinden. Ook zochten we naar een slanke ringsprietslak, want dat is de slak die Gido met stip op 1 heeft om af te kunnen vinken. De stenen zijn altijd leuk om op te speuren en je vindt er dan ook veel klein leven, zoals jonge zeedonderpadjes, kleine zeenaaldjes en natuurlijk de diverse slakken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onder water gaf Gido nog aan dat hij ook de dodemansduim graag wilde zien, dus daar ben ik meteen naar gaan zoeken. Dat is tegenwoordig niet moeilijk meer en al snel had ik een kolonie gevonden. Weer iets van zijn lijstje afgevinkt, dus snel weer zoeken naar de slakken. We vonden genoeg plaatsen waar de kroonslakken zouden kunnen zitten, maar niets wees op de aanwezigheid van de slakken zelf.

De harlekijnslakken en blauwtipjes zaten er nog steeds in grote getale. Dit keer durf ik wel te beweren dat ik meer harlekijnslakken dan blauwtipjes gezien heb. Er waren stenen bij waar wel 5-6 slakken op zaten. Soms in paartjes, soms alleen. Erg leuk om te zien.

Na ongeveer een uur zijn we maar eens omgekeerd en zijn we iets ondieper gaan duiken. De eerste helft hebben we zo rond de 10m gezeten en daarna zijn we op zo’n 7m terug gegaan. Ondanks het slechte zicht bleven we allebei blijkbaar toch genoeg motivatie houden om de duik voort te zetten en er uiteindelijk een lange duik van te maken. Ik merkte dat ik na al dat geconcentreerde zoeken op een gegeven moment mijn aandacht er ook niet echt meer bij kon houden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Echt bijzondere dingen heb ik dus niet kunnen vinden deze duik, ik vond hem zelfs een beetje tegenvallen. Dat heb je zo af en toe, je moet soms een slechte duik hebben om een goede te kunnen waarderen toch?

Ondanks de drukte op de parkeerplaats hebben we de gehele duik geen andere duikers gezien onder water en na precies 90minuten staken we onze hoofden boven water en waren per toeval precies bij de trap uitgekomen. Onze conclusie was unaniem, het zicht was niet goed en de duik viel gewoon tegen, punt. Schijn bedriegt, zie je wel.

Maximale diepte 11m, temp. 19gr.C., zicht 1-1,5m, duikduur 90min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief