Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Koud begin van 2024

Na zeven weken niet duiken is het toch echt tijd voor een eerste duik van het jaar voor René Weterings. De keuze valt op de reefballs bij Dreischor.

Het nieuwe jaar is aangebroken, het weer is nog steeds niks bijzonders, maar toch laat ik mijzelf overtuigen om een duikje te gaan doen bij Dreischor met Dominique en Sandrien op de zaterdag.

Cindy spoorde me aan om gewoon te gaan, “gezellig wordt het toch wel en de duik…ach dat zie je dan maar weer.” Daar had ze natuurlijk gelijk in, dus ben ik op vrijdag eerst mijn onderwaterhuis gaan ophalen bij Onderwaterhuis.NL, want die lag weer voor me klaar na een servicebeurt. Mooi op tijd, ik kan er weer even tegen!

RENE_WETERINGS_20240106_1264_Dreischor_Reefballs_022_Stalen_plaat-126644

Vorig jaar lag ik ook op de eerste zaterdag van het jaar in het water bij Dreischor, toen met de macrolens. Vandaag neem ik de fisheyelens mee, een beetje tegen beter weten in, want ik weet zeker dat de zon zich vandaag niet gaat laten zien. Helaas, het is al weken aan een stuk slecht weer met veel regen. Vandaag moeten we ook maar hopen dat het droog blijft. Veel zin om het koude water in te gaan had ik dus niet de afgelopen 7 weken. Alleen een duikje in TODI voor de Kerstvakantie heeft de periode van weken niet duiken onderbroken.

RENE_WETERINGS_20240106_1264_Dreischor_Reefballs_011_Reefballs-126644

Onderweg naar Zeeland regent het even, zie ik de zon in de verte heel even door het wolkendek heen komen en voel ik af en toe de wind aan mijn auto trekken. De stoelverwarming geeft me voorlopig genoeg comfort, toch voel ik dat ik wel zin krijg ik de duik. Gewoon weer even je hoofd onder water steken is soms al genoeg, duiken blijft een leuke activiteit en is het een welkome afwisseling van te veel dagen in huis zitten (zowel privé als voor werk).

RENE_WETERINGS_20240106_1264_Dreischor_Reefballs_055_Draai_effect-126644

De parkeerplaats is bijna leeg, ik had eerlijk gezegd toch wat meer duikers verwacht. Maar ik vind het prima! Dominique en Sandrien komen niet veel later aan en al kletsend bouwen we onze spullen op. Als ik eenmaal in het water lig pak ik de camera’s van de dames aan en wacht ik tot ze het water in springen. Zo snel als Sandrien het water in ging, zo snel was ze er ook weer uit. De rits van haar droogpak zat niet helemaal goed dicht. Oeps, dat is geen lekker begin. Ze laat zich niet kennen en gaat gewoon weer het water in. Dominique volgt en we dalen gezamenlijk af langs de palen van de steiger. Het zicht is niet supergoed, het duurt even voor de reefballs goed zichtbaar zijn. De gedraaide wind heeft duidelijk zijn invloed gehad. Jammer, maar wel een beetje te verwachten.

RENE_WETERINGS_20240106_1264_Dreischor_Reefballs_034_Reefball-126644

We duiken bij elkaar in de buurt en ik begin meteen mijn zoektocht naar zeedonderpadjes of hun nestjes. De reefballs zijn mooi begroeid met oranje en gele sponzen. Die geven het verder vrij grauwe landschap nog wat kleur. Mijn lamp gebruik ik als zoeklicht en ondertussen houd ik de dames ook een beetje in de gaten, want vandaag wil ik wel bij elkaar in de buurt blijven. Een verdwaald oorkwalletje danst in het water van 8 graden Celcius. Een eenzaam bestaan, want het is letterlijk de enige die ik zie. Kreeften laten zich mondjesmaat zien vanuit hun hol of reefball en af en toe kruipt er een krabbetje weg. Visjes zie ik amper, soms een blonde grondel en dat is het dan wel. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik anders kijk als ik een fisheyelens bij me heb, ik ben vandaag meer op zoek naar de overzichtsfoto’s natuurlijk. Onderweg maak ik foto’s van de reefballs, de ISO-waarde moet flink omhoog, de sluitertijd flink omlaag en het diafragma ver open om licht binnen te krijgen. Verre van ideaal licht dus. Na een setje foto’s vind ik het ook wel best. Het is eerlijk gezegd toch wat saai onder water, maar toch ben ik wel blij dat ik weer even onder water ben.

RENE_WETERINGS_20240106_1264_Dreischor_Reefballs_068_Steigerpaal-126644

Sandrien geeft na zo’n 50 minuten het teken dat ze er uit wil. Ik vind het prima. Aangezien ik hun autosleutels bij me heb, ga ik het ook niet onnodig rekken. Als de dames de trap op klimmen, doe ik een laatste rondje onder de steiger voor wat snapshot. Het licht is niet mooi vandaag, zoals verwacht liet de zon zich niet zien. Helaas regent het inmiddels ook, gelukkig maar kortstondig. Bij de auto’s trekken we onze natte zooi uit en praten we, al klappertandend, nog lang na met warme koffie en thee. De eerste duik van 2024 is een feit, dat het maar snel lente mag worden!

Max. diepte 9 m, temp. 8 gr. C., zicht ca. 3-5m, duiktijd 52 min.
Duik 1264 (Dreischor reefballs, zaterdag 6-1-2023, 12.45u)

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief