Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen

Joeri De Paepe – Live-aboard Indonesië: Komododraken

In aflevering drie van de vijfdelige videoserie gaat Duikreporter Joeri op drakenjacht.

Vandaag doen we tussen de duiken in eens iets anders: we gaan draken zoeken! Komodo draken wel te begrijpen.

De avond ervoor kregen we al een voorproefje door naar een documentaire te kijken over deze ‘draken’. We leren er hoe ze jagen, dat ze best wel snel zijn, dat hun beet niet dodelijk is door de bacterien (wat tot voor kort vermoed werd) – maar dat ze een anti-bloedstollend goedje injecteren waardoor hun slachtoffers uiteindelijk leegbloeden… brrr… . Verder schijnen ze heel geduldige en intelligente jagers te zijn. Een anecdote in de docu gaat als volgt: een local wordt achtervolgt door zo’n Komodo varaan, kruipt een boom in en ontsnapt zo tijdelijk – aangezien die dieren niet in een boom kunnen kruipen. Maar de Komodo varaan bleef er gerust bij liggen, want wist dat die man uiteindelijk wel eens uit de boom moest kruipen. ‘En hebben jullie er nog zin in’ roept de duikgids. Tuurlijk ! 🙂

Na onze eerste duik en aangesterkt te zijn door lekker eten, trekken we erop uit. We komen aan op Rinca Island – een van de weinige plekken waar je ze kan zien.

Daar worden we opgewacht door de parkwachters die, bewapend met een gevorkte stok, ons zullen begeleiden door het park. Met die stok kunnen ze de Komodo varanen vastpinnen als het moet (hun hoofd). Nu zijn die dieren echt wel slim, want ze houden de parkwachters steeds goed in de gaten. Komt zo’n wachter wat te dicht, dan gaan ze rustig achteruit.

We wandelen doorheen het park en zien her en der verschillende van die prachtige dieren liggen of wandelen. Indrukwekkend ! We hebben er gezien die zeker 2m lang waren.

Boven op het eiland hebben we een prachtig uitzicht op de baai en onze boot.

Na de uitstap hebben we het allemaal best wel warm van de hitte en hunkeren we naar water !

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief