Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Duiktrip Noorwegen Avik, deel 1

Terwijl ze genieten van de vele gekleurde lipvissen, moeten ze opletten voor de tentakels van de gele haarkwallen. Als je die aanraakt, word je daar nog een tijdje aan herinnerd. Duikreporter John Landa duikt in Noorwegen.

Duik 901, zondag 24-09-2017, Wiltons place Avik
We zijn vroeg opgestaan dan een ontbijtje met zijn allen en dan gaan we een bootduik maken op een eiland in de buurt van Avik. We hebben 3 boten tot onze beschikking met 4 duikers per boot. Jammer genoeg schijnt het zonnetje achter de wolken maar het is rustig weer dus we worden niet zeeziek.

1-J9240140-56716

Na een tijdje varen komen we aan aan bij een eilandje in de buurt dat ze Wilton place hebben genoemd. Het is toch allemaal spannend hoe ga je van z’n boot het water in die eigenlijk niet voor duikers is bedoeld. Het blijkt dood simpel te zijn je zet je knie over de lage railing op de rand en laat je er daarna overheen rollen de camera word aangegeven en nadat mijn buddy ook in het water ligt gaan we onder.

1-J9240192-56716

Ondanks dat de zon niet schijnt is het prachtig onderwater, het zicht is prima we kunnen van ondiep op ons gemak naar dieper water de bodem is bedekt met een soort wit schelp zand die niet stoft als je er per ongeluk doorheen ploegt. De rotswand waar we langs zwemmen is soms steil en soms liggen er grote rotsblokken op elkaar en daar tussen zwemmen tig lipvissen.

2-J9240144-56716

Sommige zijn schitterend gekleurd het lijken wel tropische vissen met al die prachtige kleuren. Ik blijf ongeveer hangen op 12 meter mijn buddy ligt 5 meter lager op 17 meter diepte maar ik kan hem zien netalsof hij naast me ligt. Ik zie de andere buddyteams ook maar die liggen op zeker 30 meter diepte en die kan ik nog steeds zien dat kom je in Nederland nergens tegen.

3-J9240157-56716

Elke minuut is genieten de vele verschillende lipvissen en dan vooral met die mooie kleuren is een genot om naar te kijken. Het enige nadeel van duiken in Noorwegen zijn de gele haarkwallen die ontzettend lange tentakels hebben en die nog aardig kunnen steken ook al zijn de tentakels afgebroken van de gele haarkwal. Soms zwem je lekker en dan zie je een heel dun lijntje voor je neus verschijnen even rap ontwijken en door zwemmen en dan weer goed opletten of er geen gele haarkwallen meer zijn.

4-J9240165-56716

We zijn al weer eventjes onder weg en ineens liggen we tussen de gele haarkwallen we besluiten om te draaien weer terug naar de boot te zwemmen. We gaan iets ondieper terug en komen gelukkig geen kwallen meer tegen en komen weer in het ondiepe gedeelte terecht we zoeken nog wat in het ondiepe en zwemmen daarna terug naar de boot.

1-lumishootP9250152-56716

Het terug in de boot klimmen gaat eigenlijk vrij simpel, lood uit de pockets en aan boord gooien, setje uit, camera aangeven en via de achterkant het trapje op de boot in. Met de boot terug langs eilandjes met wilde natuur het is een gewoon een belevenis zo’n duik.
Ik ben ongeveer 60 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 11:30 uur te water gegaan, de water temperatuur was 15 graden, het zicht was heel goed, ik ben max. 12,6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief