Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Duik 1200 samen met Jeroen!

Een mijlpaal moet gevierd worden! Duikreporter René en buddy Jeroen maken er onder én boven water een feestje van.

Sommige mensen houden van ronde getallen, zo ook mijn buddy Jeroen Thoolen. Toen hij hoorde dat duik 1199 gemaakt was op zondag, kon hij het niet laten om mij over te halen om op maandag samen duik 1200 te maken!

RENE_WETERINGS_20230227_1200_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_003_Snotolf_nest-121140

Want ja, een 1200e duik in het zwembad maken is geen optie vond hij. Woensdag staat namelijk een proefles voor onze dochter Isis gepland met Made for Diving en dan haak ik ook aan om wat foto’s te maken en gewoon te genieten van het samen onder water zijn. Nee, er moest en zou nog een duik gemaakt worden, maar eerlijk is eerlijk…ik was ook zo overtuigd. De smaak van duiken heb ik ondanks de winter wel weer te pakken. De duik van zondag was ook erg lekker en mooi, dus een nachtduik met Jeroen bij de Bergse Diepsluis zag ik wel zitten. Het is overigens al net iets langer dan een jaar geleden dat ik een nachtduik maakte in Nederland!

Een nachtduik betekent wel even wat kleine aandachtspuntjes, ik monteer dan graag even een extra lamp op mijn cameraset. Enerzijds als back-up lamp, anderzijds als broodnodige accessoire om mijn camera überhaupt scherp te kunnen stellen in het donker. Het lampje moest echt even opgezocht worden, want ik gebruik het zelden. De laatste keer was in oktober 2022 in Egypte tijdens een van de twee nachtduiken daar.

RENE_WETERINGS_20230227_1200_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_072_Snotolf-121140

Vandaag werk ik thuis, dus ik kan in mijn pauze mooi alle spullen klaarmaken en alvast in de auto leggen. Na het avondeten vertrek ik meteen, zodat we niet al te laat te water gaan. Grappig genoeg kom ik Jeroen op de snelweg tegen en zwaai even naar hem. Op de parkeerplaats zijn we moederziel alleen. Op zich snap ik het wel, want wie gaat er nou in de winter een nachtduik maken op de mosselhangcultuur? Het is koud, maar gelukkig is er bijna geen wind. Dat was gisteren wel anders, toen voelde het echt guur aan. Maar ook nu zorgen we er voor dat we snel in ons droogpak staan en beschermen we onze handen nog even met handschoenen tegen de kou. Ondertussen bekijken we de sterren die zich inmiddels laten zien. Daarna begint de stevige wandeling richting het water.

RENE_WETERINGS_20230227_1200_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_057_Snotolf_nest-121140

Aan de horizon zien we de planeten Jupiter en Venus, wat een gaaf gezicht zo boven het gladde water van de Oosterschelde. Een lichte bewolking zorgt voor een prachtig schouwspel dat de halve maan nog eens versterkt. Eenmaal in het water draaien we onszelf op de rug en zwemmen we richting de hangcultuur, ondertussen genieten we hardop van de condities en die mooie sterrenhemel. We dalen af op de plaats waar we gisteren het nest met snotolf vonden. Binnen een minuut heb ik een nest gevonden, maar het lijkt wel een ander nest. Het duurt even voordat ik dat door heb. De eitjes zijn nog spierwit en dat was gisteren niet, maar er is geen snotolf te zien. Ik maak wat foto’s en laat het daarna aan Jeroen zien en ik duik een stukje verder. Daar vind ik al snel het nest van gisteren, meneer snotolf is nog aanwezig, maar geeft verder geen kik. Als we beiden wat foto’s en films hebben gemaakt, zwemmen we aan het oppervlak naar de tweede lijn en dalen daar weer af.

RENE_WETERINGS_20230227_1200_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_074_Snotolf-121140

We duiken naar het westen en al snel zie ik een grote snotolf zitten op een kluwe touwen. Een nest valt meteen op, maar nog verrassender…dan de andere kant zitten nog twee nesten. Deze meneer heeft het dus druk met bewaken en verzorgen. Deze snotolf is ook wat beweeglijker. Ook nu weer wisselen Jeroen en ik af in het maken van beelden. Het is een mooi schouwspel zo in het donker. De videolampen van Jeroen lichten de donkere wereld op en vanaf een afstandje geniet ik met volle teugen. Wat kan een nachtduik toch gaaf zijn. Na een paar minuten met deze snotolf zoeken we nog verder langs de lijnen, maar we vinden geen andere nesten of snotolven. Onderweg zie ik een zeerups en af en toe danst er een grote garnaal in de donkere waterkolom. Met een schuin oog houd ik het donkere water in de gaten, want Jeroen zag hier gisteren een zeehond. Gaaf, maar in het donkere water zit ik daar niet per se op te wachten.

Op de terugweg bezoeken we snotolf nummer 1 nog een keer en peddelen we samen weer naar de kant. Na bijna zeventig minuten staan we weer op de kant, we hebben genoten. Bij de auto trakteert Jeroen mij op appelflappen met kaarsjes die 1200 vormen in cijfers. We hebben nog een gezellige avond en eigenlijk vertrekken we iets te laat weer richting huis. Maar het was het waard, het was een prachtige 1200e duik!

Max. diepte 7,5 m, temp. 6 gr. C., zicht ca. 3-4 m, duiktijd 69 min.
Duik 1200 (Bergse Diepsluis, maandag 27-2-2023, 19.45u)

PS: Jeroen Thoolen maakte van deze memorabele duik een leuke video! Geniet ervan!

RENE_WETERINGS_20230227_1200_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_1200-121140

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief