Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Driften in de stroming

Een avondduik bij Zoetersbout van Duikreporter René Weterings zorgt voor een potje driften in de stroming.

Het weekend ligt achter mij, vrijdag maakte ik nog een mooie duik bij de snotolfjes van de Bergse Diepsluis, maar daar waag ik mij niet aan in het weekend vanwege de drukte. De avond voor Koningsdag leek me een beter plan.

RENE_WETERINGS_20210426_1031_Zoetersbout_016_Heremietkreeft-107802

Tijdens de duik afgelopen vrijdag ontdekte ik dat de preflashknop van mijn INON Z-330 flitser was afgebroken, vandaar dat ik af merkte dat de linkerkant niet meewerkte. Na een aantal duiken groothoek, ga ik dus noodgedwongen maar verder met macro op een flitser met snoot. Ook wel weer eens leuk! Ik heb geen zin om weer naar de Nieuwe Kerkweg te gaan, ook al ligt die op mijn route vanuit werk naar huis. De Oosterschelde trekt me, dus ga ik liever bij Zoetersbout kijken. Ik zag ergens een bericht van goed zicht, slakjes en een snotolf, dus reden genoeg om er te gaan kijken.

Het is prachtig weer vandaag, de zon schijnt vol op. Mijn werkdag was helaas niet zo motiverend, maar onderweg krijg ik steeds meer zin in de duik. Mijn zonnebril doet goede zaken. Het waait stevig en er is wat sluierbewolking. Onderweg naar de duikstek geniet ik van de uitgestrekte velden met tulpen, de een nog kleurrijker dan de ander. Op de parkeerplaats bij Zoetersbout staan slechts twee auto’s, de bijbehorende duikers kom ik op de trap tegen, zij hebben hun duik al gemaakt. Eerst even genieten van het uitzicht. Ik zie dat het water ook mooi helder is. Heerlijk het rijk alleen straks, beter wordt het niet.

RENE_WETERINGS_20210426_1031_Zoetersbout_025_Brede_ringsprietslak-107802

Omgekleed en wel stap ik het water in en laat mezelf afzakken. Het is afgaand water, maar de stroming komt met een serieuze kracht vanuit het westen. Een tegengestelde stroming dus, dat heb ik vaker gehad. Ik ga er tegen in, want ik wil even kijken wat er aan stokken staat voor de inktvissen. Rond de negen meter diepte vind ik wat oude stokken die vol hangen met wier. De plukken wier stromen snel langs mij heen, af en toe schrik ik er van en hoop ik maar dat ik niet zo’n dot in mijn gezicht krijg. Een paar dunne nieuwe stokken staan er ook en ik vermoed dat er meer staan. Helaas word ik een beetje zenuwachtig van die sterke stroming en het grove stof wat meekomt, niet echt mijn ding. Beetje jammer dit, dus ik besluit om te keren en richting de punt te gaan.

RENE_WETERINGS_20210426_1031_Zoetersbout_039_Veranderlijke_steurgarnaal-107802

Onderweg vind ik een guitig heremietkreeftje, die op zijn manier ook zorgt voor stof. Actief filtert het diertje het zand en zo creëert hij zijn eigen mini stofwolk. Mijn camera heb ik uitgerust met de 45mm macrolens, een flinke drijfarm en een flitser. Een relatief compacte set, wat heerlijk duikt. Ik kan dus wat grappige actiefoto’s maken van dit heremietkreeftje. Ik laat me weer met de stroming meenemen en vind op een plukje roodwier een flinke brede ringsprietslak. Door de stroming is er niet echt een fatsoenlijke foto van te maken, maar het laat wel wat dynamiek zien.

RENE_WETERINGS_20210426_1031_Zoetersbout_045_Paarse_kokerworm-107802

De stroming is heel even weg, maar wordt daarna weer sterker. Nu vanuit de kant waaruit je hem ook zou verwachten. Ik peddel er tegen in, het is goed te doen. Een fuik ligt overdwars op de punt en prachtige lange strengen wier wapperen dapper in de stroming. Het zicht is best oké, maar minder goed dan ik had gelezen. Het wordt wel beter als ik verder naar het oosten kom. Omhoogkijkend naar het wier, waan ik mijzelf op een plek met nog mooier zicht en kelpwouden. De zon prikt nog mooi door het wateroppervlak en dat geeft een mysterieuze setting! Af en toe drijven er klepelklokjes, meloenkwalletjes en oorkwalletjes voorbij.

RENE_WETERINGS_20210426_1031_Zoetersbout_075_Millennium_wratslak-107802

Ik speur de duikstek af en vind het landschap erg mooi, maar ik zie geen speciale dingen. Om toch wat leuke foto’s te maken, stort ik mezelf even op een paarse kokerworm en maak op mijn gemak de nodige foto’s. Een stukje verder heb ik het geluk om een leuk garnaaltje te vinden, wat mooi wil poseren. Daarna ontdek ik nog een mooie grote millennium wratslak, die prachtig over een oester gedrapeerd ligt. Met de snoot kan ik de slak mooi verlichten, zodat de slak er goed uit komt. Het is mooi geweest, mijn luchtvoorraad is ver op. De stroming brengt me eenvoudig weer naar de trap. Ondanks het wisselende zicht was het toch een heerlijke duik! Onderweg naar huis geniet ik van een prachtig schouwspel. De zon gaat onder in het westen en in het oosten komt de volle supermaan al op. Beiden staan heel even op dezelfde hoogte ten opzichte van de horizon, een mooi einde van deze avond!

Max. diepte 9,5 m, temp. 10 gr. C., zicht ca. 2-3 m, duiktijd 75 min
Duik 1031 (Zoetersbout, maandag 26-4-2021, 17.40u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief